NAŠA POZICIJA

Hrvatska nije u ratu s Libijom iako je i NATO ušao u akciju protiv Gadafija

Stručnjaci analiziraju kakav je položaj Hrvatske u akciji u Libiji s obzirom na članstvo u NATO-u

ZAGREB - Premda je NATO pristao preuzeti zonu zabrane letenja nad Libijom te se time i formalno pravno kao Savez uključio u intervenciju u toj zemlji, Hrvatska, kao ni druge zemlje članice, nije u ratu s tom zemljom, kaže profesorica međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Maja Seršić.

Osim toga, pravni okvir za humanitarnu intervenciju, odnosno pomoć civilima, a ne upletanje u ratna djelovanja, dalo je, ističe prof. Seršić, Vijeće sigurnosti UN-a, dakle, mi smo kao član UN-a i NATO-a dio kolektivnih mjera humanitarnog karaktera u vojnom kontekstu. Konačno, imamo i svoju vojsku u Afganistanu pa nismo u ratu s tom zemljom, objašnjava prof. Seršić.

Rezolucija Vijeća sigurnosti o Libiji možda se tumači preširoko, ali takvi se dokumenti, kaže prof. Seršić, “uvijek donose u rastezljivoj formi”. No, mi nismo u ratu s tom zemljom zbog članstva u NATO-u i UN-u koji je odobrio akciju.

Ostali lojalni režimu

Vojni analitičar Igor Tabak ističe da Hrvatska još ima diplomatske odnose s Gadafijem, kojem su ovdašnje libijsko veleposlanstvo i veleposlanik lojalni, za razliku od nekih drugih ambasadora, primjerice u zemljama EU, koji su prešli na pobunjeničku stranu. S tog je gledišta naša pozicija zanimljiva, napominje Tabak te dodaje kako ni za NATO-ove intervencije 1999. u Srbiji zemlje Saveza koje su sudjelovale u napadu nisu prekidale diplomatske odnose s njom, a srpske su ambasade ostale lojalne režimu, tako da to nije nešto što se još nije vidjelo.

Operacija Zora Odiseje

Hrvatska, objašnjava Tabak, podržava svoje saveznike iz NATO-a, ali se u službenim formulacijama ne upušta u detaljne analize uz kojeg se od njih svrstava, u kojem dijelu i kojoj mjeri s obzirom na poznatu činjenicu da se stajalište Njemačke i Turske razlikuje od onog Britanije i Francuske. Ali, to je već klasična pozicija Hrvatske, kaže Tabak.

“U ovom trenutku ne postoji potreba za konkretnim sudjelovanjem hrvatskih vojnika u vojnim akcijama kontrole provođenja embarga na oružje i provođenja zone zabrane leta jer naši saveznici raspolažu dovoljnim snagama u području operacija za navedene namjene”, objavilo je Ministarstvo obrane nakon što je NATO preuzeo zapovijedanje vojnim operacijama u Libiji.

Kako je iz zapovjedništva NATO-a već objavljeno, operacijama snaga Saveza koordinira se iz Zajedničkog zapovjedništva u Napulju i iz operativne baze Trapani na Siciliji. U Napulju je jedan naš časnik, ali kako nam je rečeno u MORH-u, on ne sudjeluje u provođenju operacije Zora Odiseje. No, samim glasanjem za uključivanje Saveza u akciju Hrvatska sudjeluje u ovoj operaciji. No, sada je samo pitanje hoće li i kako Hrvatska na terenu sudjelovati u toj operaciji.

Tehnička podrška

NATO zasad provodi zračne operacije iznad Libije, a za sudjelovanje u tim akcijama nemamo tehničkih sredstava. Kako je objasnio ministar obrane Davor Božinović, tek će se vidjeti što bi se moglo tražiti od nas. Prema njegovim riječima, i dalje je prerano govoriti o načinu na koji bi se mogli uključiti u akciju. “Ovo je samo početna faza, vidjet ćemo kako će se situacija razvijati.”

( V. K. )

O odlasku odlučuje Sabor

Hrvatska vojska odnosno pripadnici Bojne za specijalna djelovanja mogli bi se uključiti tek u slučaju kopnene intervencije NATO-a u Libiji. Ako NATO bude uključen i u nadzor poslijeratne situacije u Libiji, tu bi smo mogla sudjelovati sa vojno-policijskim snagama te pripadnicima specijalnih snaga , ali uz prethodnu suglasnost Sabora.

Davor Boćinović

ministar obrane:

Generiranje snaga u okviru NATO-a je u tijeku i tek će se vidjeti što bi se moglo tražiti od Hrvatske. Rano je govoriti na koji bi se način naše snage mogle uključiti u akciju.

Maja Seršić

profesorica međunarodnog prava:

Pravni okvir za pomoć civilima, a ne upletanje u ratna djelovanja, dalo je Vijeće sigurnosti UN-a. Kao član UN-a i NATO-a dio smo tih mjera.

Igor Tabak:

vojni analitičar:

Još imamo diplomatske odnose s Gadafijem, kojem su ovdašnje libijsko veleposlanstvo i veleposlanik lojalni, za razliku od ambasadora u zemljama EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:09