AZOV BATALJUN

HRVATSKA LEGIJA U UKRAJINI 'Oni su topovsko meso. Pa ratuju za samo 150 eura mjesečno!'

'Ne mogu razumjeti što ga je nagnalo da ode tamo i izloži svoj život za 150 eura. Po mom mišljenju oni su čisto 'topovsko meso'', priča veteran Hrvatske vojske koji je i sam imao planove za odlazak u Ukrajinu, ali ne u okviru Azov bataljuna
 Facebook

Iako je ukrajinskim snagama sigurnosti više tvrtki nudilo obuku njihovih pripadnika oni su se odlučili za suradnju s tzv. Azov bataljunom. Ključna je bila cijena – umjesto nekoliko tisuća dolara za mjesečnu obuku odlučili su se za Azov čiji borci dobivaju oko 150 eura mjesečno. I dok je razumljivo što u Azovu ima Ukrajinaca, teško je shvatljivo zašto im se priključuju Hrvati, koji svojim angažmanom u paravojnim formacijama sve više stvaraju i diplomatski problem Hrvatskoj, piše Novi list .

– To su mahom bivši pripadnici HV-a, od kojih su neki dobili i nečasni otpust, ili pak mladi, potpuno neiskusni ljudi, od kojih niti jedna postrojba ne može imati koristi, priča veteran Hrvatske vojske koji je i sam imao planove za odlazak u Ukrajinu, ali ne u okviru Azov bataljuna.

– Azov bataljun regrutira pripadnike tek nakon što oni dođu do Kijeva, dakle sami do tamo plaćaju putovanje. Jedan od Hrvata koji im se priključio već je teško ranjen i vratio se kući, bez da ostvaruje ikakva prava na sufinanciranje liječenja. Dakle, ne mogu razumjeti što ga je nagnalo da ode tamo i izloži svoj život za 150 eura. Po mom mišljenju oni su čisto 'topovsko meso' - ocjenjuje veteran pitajući se kako će hrvatske vlasti gledati na angažman Hrvata u Azov bataljunu u Ukrajini u trenutku kad netko od njih pogine ili bude zarobljen.

– Kakav je profil tih ljudi ne želim nagađati, no ne vjerujem da bi se odlučili na taj korak da im kao u Srbiji ili BiH prijeti zatvorska kazna zbog pripadnosti paravojnim formacijama - komentira hrvatski veteran.

U oči upada i naglašena promidžba Hrvata koji su se priključili Azov bataljunu na društvenim mrežama. Mediji su tako prenijeli njihove fotografije na kojima nisu sakrili lica, a dio njih objavio je i svoja puna imena i prezimena.

– Ostali se fotografiraju s potkapama kako ih nitko ne bi prepoznao, dok se ovi naši iz potpuno neshvatljivih razloga javno eksponiraju - objašnjava sugovornik.

Na fotografijama objavljenima na Facebooku Hrvati koji su se priključili Azov bataljunu snimljeni su u tzv. digitalnim odorama HV-a koje se ne mogu nabaviti bez predočenja vojne iskaznice što znači da su nabavljane za redovni sastav hrvatskih oružanih snaga.

– Moguće je da su u pitanju i rashodovane odore, odnosno odore što su bile na zaduženju kod pripadnika HV-a, ali su zbog oštećenja otpisane, kratko je za Novi list odgovorila glasnogovornica MORH-a Ana Bulić, potvrdivši da je uistinu riječ o službenim odorama Hrvatske vojske.

'Naša priprema puta je trajala tri mjeseca. Javilo se 50 ljudi, a kad je trebalo krenuti ko p.... su se povukli. Novaca nema, mi nismo plaćenici. Dobivamo plaću 4.000 hrivnji (oko 140 eura), pa ako je tko u mogućnosti može se javiti i uplatiti neku donaciju. Veliki pozdrav CRO LEGION IN UKRAINA !!!!', poručili su Hrvati iz Azov bataljuna na Facebooku dodavši kako u tom dragovoljačkom bataljunu ima mjesta za sve one koji dođu u Kijev, piše Novi list .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 09:53