JOSIPOVIĆ IDE NIKOLIĆU

'HRVATSKA I SRBIJA OPET BI MOGLE IZVOZITI TENKOVE' Komentar R. Bajrušija

 Dragan Matić/CROPIX

Ivo Josipović službeno će krajem listopada posjetiti Beograd i tako i formalno završiti politički sukob koji traje otkako je sredinom 2012. nekadašnji četnički vojvoda Tomislav Nikolić postao predsjednik Srbije. Josipovićev posjet Srbiji dogovoren je na nedavnom regionalnom skupu na Brdu kod Kranja, a u diplomatskim krugovima ocjenjuje se kao posljednji korak u, novoj, normalizaciji odnosa Hrvatske i Srbije.

Nije zanemariva ni osobna dimenzija, jer još prije nekoliko mjeseci visoki hrvatski dužnosnici u neformalnim su razgovorima Nikolića opisivali kao “staromodnog nacionalista i lošeg političara koji ne razumije političke procese”, a sada objašnjavaju kako je srpski predsjednik “u privatnim razgovorima vrlo ugodan i puno manje radikalan nego kada govori za medije”.

Usput se dodaje i da su u Srbiji shvatili da se ne isplati stvaranje stalne napetosti u odnosima s Hrvatskom te su zato pristali riješiti neke od hrvatskih zahtjeva, prije Josipovićeva dolaska u Beograd.

Iako se Zoran Milanović početkom godine u Beogradu susreo s premijerom Ivicom Dačićem, sastanak Nikolić - Josipović zamišljen je kao kruna normalizacije. Uostalom, upravo je Tomislav Nikolić kritizirao Milanovićev dolazak tvrdnjom da je prije toga morao doći predsjednik Republike Hrvatske.

Do listopada bi trebalo dovršiti sporazum kojim bi se optuženima za ratne zločine sudilo u njihovim sadašnjim prebivalištima. Prošle godine u Srbiji je na 12 godina osuđen hrvatski branitelj Veljko Marić, a Hrvatska je na 20 godina osudila Milu Dakića koji je na temelju međunarodne tjeralice uhvaćen u BiH. Josipović i Nikolić na Brdu kod Kranja načelno su se složili o donošenju sporazuma koji bi regulirao da se u Srbiji sudi Srbima koji sada žive na njezinu teritoriju, a Hrvatima u Hrvatskoj.

Tomislav Nikolić obećao je da će pokušati pomoći i u otkrivanju sudbina nestalih u ratu u Hrvatskoj, a izgleda da bi Srbija i Hrvatska uskoro mogle krenuti u zajedničku izvoznu akciju u zemlje tzv. Trećeg svijeta. Za početak, već postoje planovi o zajedničkoj suradnji vojnih industrija dviju država, jer je u prošlosti Jugoslavija bila značajan izvoznik naoružanja. Moglo bi se dogoditi da za nekoliko godina hrvatsko-srpski tenkovi opet budu prodani u Afriku ili na Bliski istok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 12:50