BRIŠU HRVATSKU S LISTE

HRVATSKA GUBI MILIJARDUEURA? Gay turisti: 'Nećemo trošitiu zemlji u kojoj smo nepoželjni'

Nećemo pozivati na bojkot vaše zemlje, ali će svaki naš član znati da će kao turist u Hrvatskoj biti građani drugog reda
 Admir Buljubasic / CROPIX;

Hrvatska bi već za nekoliko mjeseci mogla osjetiti ozbiljne financijske posljedice rezultata netom provedenog referenduma; europsko udruženje gay turista (GETA) našu će zemlju ukloniti s liste destinacija u kojima su gayevi poželjni.

Riječ je o golemom tržištu jer se procjenjuje da europski gay turisti godišnje potroše oko 50 milijardi eura, a američki 64 milijarde dolara.

Glasnogovornik GETA-e Paul Barnes objasnio je za Jutarnji kako ta organizacija neće provoditi aktivnu kampanju bojkota Hrvatske kao turističke destinacije, već će ju samo ukloniti s liste gay-friendly odredišta, na kojoj se nalazi pedesetak turističkih lokacija u zemlji.

- Hrvatska je rezultatom referenduma poslala poruku da je zemlja u kojoj nisu svi jednaki. GETA neće pozivati na bojkot Hrvatske, no logično je da gay turisti neće htjeti ostavljati svoj novac na mjestu na kojemu se ne osjećaju dobrodošli, već kao građani drugog reda. Morate shvatiti da se ne radi samo o gay populaciji već i o ljudima iz njihovog okruženja, prijatelja, obitelji. Nijedan otac ili majka gay osobe neće htjeti doći u zemlju u kojoj njihova djeca nisu dobrodošla i nemaju jednaka prava - rekao nam je Barnes.

Dodaje kako su gay turisti izuzetno dobri potrošači, pa smatra da “nije racionalno izgubiti takve goste i to tržište”.

- U vrijeme dok vi održavate diskriminacijski referendum, Velika Britanija ozbiljno se priprema za iduću turističku sezonu koja bi trebala u postpunosti biti posvećena gay turistima. Zemlje shvaćaju da su to odlični gosti - kazao je.

Dodaje da je GETA i Rusiju, zbog rigoroznih anti-gay zakona, uklonila s liste poželjnih destinacija. Posljedica toga je da najveća američka turistička agencija Atlantis, bazirana na gay turizmu, svojim poznatim kruzerom Atlantis s više tisuća homoseksualaca iz cijelog svijeta, više ne pristaje u Sankt Petersburgu.

Isto će se najvjerojatnije dogoditi i Dubrovniku, ali i drugim dalmatinskim odredištima u koje su dosad pristajali takozvani “gay kruzeri”. Kada je prvi put uplovio prije tri godine, gay kruzer Celebrity Equinox u Dubrovnik je doveo 2800 gostiju, a dosad je redovno pristajao s više od dvije i pol tisuće gay turista.

HTZ: Bili smo i ostali gay friendly!

Građani Hvara na referendumu su se uvjerljivo izjasnili ZA inicijativu U ime obitelji.

Čak je 68,88 posto Hvarana tako zaokružilo diskriminatornu izmjenu Ustava, što je zanimljivo jer je Hvar proteklih godina dobar dio svog turističkog buma dugovao gay gostima.

Turističku zajednicu Hvara moguć bojkot gay gostiju nimalo ne zabrinjava.

- Ionako smo uvijek bježali od toga da nas se okarakterizira kao “gay-friendly”. Mi smo, naime, jednaki prema svim svojim gostima i ne pravimo razlike između toga je li netko heteroseksualac ili homoseksualac. Ne mislim da će se rezultati referenduma bitnije odraziti na rezultate turističke sezone jer su homoseksualci koji dolazena Hvar ionako već naši stari gosti, koji se ovdje ugodno osjećaju - rekao nam je Georges Buj iz TZ Hvara.

SAD-u polovicu zarade od turizma donijeli gay turisti

Kada se brojka od 64 milijarde dolara, koliko su potrošili gay turisti u SAD-u, stavi u kontekst ukupne zarade od turizma, stvari postaju dramatične. SAD je, naime, prošle godine od turizma uprihodio 126 milijardi dolara, od čega je, dakle, polovica stigla iz gay novčanika.

Također, ta brojka veća je od ukupne zarade u španjolskom turizmu, koja je prošle godine iznosila nešto više od 55 milijardi dolara.

Pogotovo je zanimljiva kada se zna da su gay turisti prošle godine u Europi ostavili 50 milijardi eura, a procijenjena hrvatska zarada od turizma je sedam milijardi eura.

Ako se u obzir uzme da je europska zarada od turizma oko 297 milijardi eura, znači da je gotovo 17 posto turističkih prihoda stiglo s gay turistima. Banalna računica pokazuje tako da bi Hrvatska, kada bi gay turisti prestali dolaziti, mogla na godišnjoj razini izgubiti oko 1.19 milijardi eura!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:41