VELIKO PRIZNANJE

HRVATSKA ĆE UPRAVLJATI TREĆINOM PRORAČUNA EU? Otkrivena nova pozicija Mimice

U novoj Europskoj komisiji Jeana-Claude Junckera dobit će važan resor regionalne politike
Croatia's Deputy Prime Minister for Foreign Affairs and European Integration Neven Mimica speaks on April 2, 2013 in Zagreb. The European Union named on April 25, 2013 Mimica new Commissioner as the country prepares to become the bloc's 28th member on July 1. Mimica was formally appointed Commissioner-designate for consumer protection, meaning he will have a seat at the top table of the EU's executive arm which oversees administration and implementation of policy. AFP PHOTO
 AFP / AFP ImageForum

Hrvatski predstavnik u novoj Europskoj komisiji Jeana-Claude Junckera, Neven Mimica dobit će važan resor regionalne politike, objavio je portal EurActiv pozivajući se na interni dokument iz Komisije. Resor regionalne politike zadužen je za Europski fond regionalnog razvoja, na koji otpada čak trećina ukupnog proračuna EU.

Objavljeni dokument, koji sadrži imena svih povjerenika i njihovih resora, pripremile su Junckerove službe i nosi datum 2. rujna, te EurActiv napominje da se radi o verziji koja nije konačna i podložna je promjenama.

Mimica, koji je u Barrosovoj komisiji bio povjerenik za prava potrošača, sada bi dobio važniji resor regionalne politike. Dosadašnji povjerenik za regionalnu politiku Austrijanac Johannes Hahn postat će povjerenik za susjedstvo, u što bi mogla biti uključena i politika proširenja, koja u Junckerovoj komisiji ostaje bez posebnog resora.

Komisija bi po tom dokumentu imala šestero potpredsjednika, Poljakinju Elzbietu Bienkowsku, Estonca Andrusa Ansipa, Latvijca Valdisa Domborvkisa, Slovenku Alenku Bratušek, Nizozemca Fransa Timmermansa i Talijanku Federicu Mogherini, visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Alenka Bratušek imenovana je potpredsjednicom Europske komisije i povjerenicom za digitalni razvoj i inovacije.

Juncker je riješio i problem s manjkom žena u Komisiji i imat će ih devet, kao i Jose Manuel Barroso, tvrdi EurActiv.

Sastav Komisije bit će politički uravnotežen. Europskim pučanima (EPP) pripast će 12 mjesta, socijalisti će dobiti osam, a liberali pet.

Od važnijih resora, po EurActivu, ono za tržišno natjecanje pripast će Francuzu Pierreu Moscoviciju, za energiju Britancu Jonathanu Hillu, za ekonomska i financijska pitanja Fincu Jyrkiju Katainenu, za proračun Poljakinji Elzbieti Bienkowskoj, a za trgovinu Nijemcu Guentehru Oettingeru.

Juncker je 2. rujna počeo konzultacije s kandidatima koje su zemlje članice nominirale u Komisiju i svoju bi konačnu podjelu resora trebao objaviti početkom idućeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:57