MANIPULACIJA TRŽIŠTA

HRVATSKA ĆE KAZNENO GONITI MENADŽERE MOL-a? Odbijena tužba MOL-a protiv HANFE

Potvrđeno je rješenje Hanfe da je mađarska naftna tvrtka manipulirala tržištem u stjecanju dionica Ine 2010. i 2011.

Visoki upravni sud RH odbio je tužbu mađarskog MOL-a protiv rješenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga kojim je utvrđeno da je ta mađarska naftna kompanija manipulirala tržištem pristjecanju dionica Ine tijekom i nakon opće ponude potkraj 2010. i početkom 2011.

Odbacujući tužbu MOL-a, sud je zaključio da je Hanfa zakonito ocijenila da je MOL “objavom opće ponude od 15. prosinca 2010. iznio netočne informacije koje su dale lažne, odnosno obmanjujuće signale u pogledu trgovanja dionicom društva Ina na uređenom tržištu, a za koje je kao informirani ulagatelj, najveći dioničar Ine i ponuditelj u privatnoj ponudi dioničarima Ine znao da su netočne”.

“... opisanim ponašanjem tužitelj (MOL) je sukladno svemu navedenom prekršio odredbe članka 466. stavak 1. točka 3. Zakona o tržištu kapitala, a što je izrijekom zabranjeno člankom 465. istog Zakona prema kojem je zabranjen svaki oblik manipuliranja tržištem”, stoji u presudi Visokog upravnog suda.

Hanfa je rješenjem, koje je potvrdio i sud, zaključila da je MOL davao lažne i obmanjujuće informacije o cilju svoje ponude. Stvarni cilj, smatrala je Hanfa, bio je stjecanje većinskog udjela u Ini, tj. prelazak praga od 50 posto, što kao cilj nisu objavili prilikom opće ponude.

Hanfa je u svibnju 2011., osim ovog rješenja koje je sada i potvrđeno, podnijela i kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba iz MOL-a zbog sumnje da su manipulirali tržištem i počinili kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju.

Najprije se po tom pitanju nije ništa događalo, a onda je USKOK prije otprilike dvije godine zatražio od policije da provede određene predistražne radnje, među ostalim da ispita članove upravljačkih tijela MOL-a. S obzirom na to da suradnja hrvatskih i mađarskih tijela od trenutka procesuiranja šefa MOL-a Zsolta Hernadija zbog podmićivanja bivšeg premijera Ive Sanadera nije baš najbolja, uručivanje poziva nije se moglo obaviti u redovnoj proceduri.

Tako se dogodilo da su istražitelji po nalogu USKOK-a 2013. došli u zgradu Ine i izravno uručili pozive nekolicini mađarskih menadžera koji su u Zagreb došli na poslovni sastanak. Policija je tako na kraju ispitala predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta i članove Nadzornog odbora mađarske kompanije Ferenca Horvatha, J ozsefa Molnara, Györgyja Mosonyia i Oszkara Vilagia.

Potpredsjednik Upravnog odbora MOL-a Sandor Csanyi ispitan je u rujnu 2013. u policiji u Zagrebu, kada je predvodio MOL-ov tim u pregovorima s Vladom RH. Prijepodne je bio na pregovorima u Vladi, a poslijepodne u policiji u Novom Zagrebu.

Prema neslužbenim informacijama, USKOK u ovom slučaju još čeka rezultate međunarodne pravne pomoći vezano uz inozemne tvrtke koje su sudjelovale u spornoj kupnji dionica Ine. Ovisno o tim rezultatima, a pogotovo nakon ovakve odluke Visokog upravnog suda, ne bi bilo nimalo neočekivano da se određeni menadžeri MOL-a nađu i formalno pod kaznenim progonom u Republike Hrvatske.

Ponudili im višu cijenu od tržišne

MOL je u prosincu 2010. objavio dobrovoljnu javnu ponudu za kupnju Ininih dionica po 2800 kuna, kad im je prosječna tržišna cijena bila 1700. Predstavnici MOL-a prije su objavili i poslije više puta isticali da žele “pružiti mogućnost radnicima i bivšim radnicima Ine da prodaju dionice po cijeni znatno višoj od prosječne tržišne”. Kako je Hanfa poslije utvrdila, MOL je nastavio kupovati dionice Ine i po isteku ponude kad su se cijene znatno povećale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:34