DEFINIRANJE GRANICA

Hrvatska bi profitirala sporazumom s BiH: Na dijelu kod Une dobit ćemo 78.000 kvadrata teritorija

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić sutra će u Bruxellesu s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagundžijom i povjerenikom Europske Unije Štefanom Füleom razgovarati o međugraničnom prometu između Hrvatske i BiH nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.

U razgovoru će biti predstavljeni hrvatski prijedlozi o prekograničnom prometu na jugu Hrvatske, odnosno na granici kod Neuma, a što je u izravnoj vezi s definiranjem granice između dviju zemalja.

- Sporazumom s BiH Hrvatska je, kad je riječ o razgraničenju duž cijele države, uistinu na dobitku - potvrdio nam je danas jedan iskusni diplomat.

Crta razgraničenja

- Kada se pregovaralo između Hrvatske i BiH, bilo je sedam kritičnih točaka, ako se izuzme dio koji se odnosio na more. Najkritičnija točka bila je na Uni kod Kostajnice i tu je Hrvatska, zapravo, dobila sve što je tražila. Poslije su, u vrijeme Račanove i Sanderove vlasti, na teren izlazile mješovite komisije koje su provele očevid na nizu lokaliteta i prilagodile crtu razgraničenja, što se pokazalo povoljnim za Hrvatsku. Sada bi trebalo staviti sve dokumente na stol i odlučiti u državnom interesu. Bez euforije i predizbornog folklora - rekao je naš sugovornik.

Mjerenja od 2001.

Dodao je da je na obje sjednice Međudržavnog diplomatskog povjerenstva za granice između Hrvatske i BiH, i 2005. i 2010., preporučeno da se ide na ratifikaciju sporazuma.

Naime, mješovite stručne komisije na terenu su obavljale očevid prvo na 35, a potom na 23 lokaliteta, i to od prosinca 2001. do svibnja 2005. Njihovo izvješće u cijelosti je prihvaćeno na redovnoj sjednici Međudržavnog diplomatskog povjerenstva za identifikaciju, označavanje i održavanje granice između Hrvatske i BiH koja je održana u Sarajevu 24. ožujka 2005. Već tada je bilo pripremljeno sve za ratifikaciju. Tada su verificirana tri dokumenta koja su bila potrebna za ratifikaciju Ugovora o granici između dviju zemalja, čime je završeno višegodišnje usuglašavanje oko granice. Verificirani su dokumenti “Opis državne granice” na TK-25 od broja TK 001 do broja TK 086 između RH i BiH, potom elaborat Zapisnici o lokalitetima i dokument Podjela državne granice na sektore.

Osiguranje uvjeta

Na osnovi tih verificranih dokumenata bili su stvoreni uvjeti da se Ugovor o granici uputi u postupak ratifikacije u parlamente Hrvatske i BiH.

I na drugoj sjednici Međudržavnog diplomatskog povjerenstva za granice koja je održana 5. srpnja 2010., kako stoji u zapisniku, navodi se da rad treba nastaviti u cilju osiguranja uvjeta potrebnih za ratifikaciju Ugovora. Iz zapisnika te sjednice vidi se da Veli i Mali Školj te vrh Kleka čine 53.000 metara četvornih, dok dio granice na Uni ima oko 78.000 četvornih metara, iz čega je vidljivo da je Hrvatska na dobitku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 12:42