BRAMMERTZ POPUSTIO

Hrvatska 30. lipnja otvara sva tri preostala poglavlja

Glavni tužitelj Haaškog suda ipak će nam dati prolaznu ocjenu, topničkim dnevnicima unatoč
zagreb 130607strossmayerov trgzastave rh i eu na kisitijekom kratkog proljetnog pljuska zastave republike i hrvatske unije smocene kisom stvorile su zanimljivu kreaciju foto elvir tabakovic / CROPIX-zag-
 Elvir Tabaković / CROPIX

LUXEMBOURG - Europska Unija bi krajem ovog mjeseca trebala otvoriti u pregovorima s Hrvatskom sva tri pregovaračka poglavlja koja nisu otvorena niti pet godina od početka pristupnih pregovora. Nakon današnjeg nastupa glavnog tužitelja Haaškog suda Sergea Brammertza pred ministrima vanjskih poslova EU u Luxembourgu procjena je da će njegova ocjena o suradnji Hrvatske, iako ne na potpuno zadovoljavajućoj razini, ipak biti dovoljna da se omogući otvaranje poglavlja o pravosuđu.

Hrvatska jamstva

Nakon razgovora s ministrima EU Brammertz je novinarima rekao kako je njegov ured od Hrvatske primio veći broj izvještaja radne skupine koja je formirana za istragu oko dokumenata iz operacije Oluja. - Nažalost, rezultati rada te radne skupine dosad su vrlo ograničeni - rekao je Brammertz te dodao kako očekuje da će Hrvatska pojačati napore u traženju tih dokumenata.

- Bio sam u Hrvatskoj prije nekoliko dana i dobio jamstva da će istrage biti nastavljene i proširene te da će brojni istražni kanali, koje je identificirao moj ured, biti istraženi pojačanim naporima. Jako se nadam da će biti konkretnih rezultata u bliskoj budućnosti - rekao je Brammertz.

Nizozemski uvjet

Iz diplomatskih izvora EU doznaje se da bi već sljedeći tjedan trebala biti pripremljena završna verzija pregovaračke pozicije Europske Unije za otvaranje pregovora iz poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima. Europska komisija je u verziji koju je predala državama članicama predložila brojna mjerila za zatvaranje, ali se i dalje nastavlja rasprava o tome da li i kako među mjerilima staviti i pitanje suradnje s Haaškim sudom.

Nizozemska, ako dopusti otvaranje tog poglavlja, vjerojatno će to učiniti samo ako dobije jamstva da će suradnja s Haaškim sudom biti među uvjetima Hrvatskoj za zatvaranje tog poglavlja. Među važnim drugim kriterijima za zatvaranje tog poglavlja su reforma pravosuđa i procesuiranje slučajeva korupcije na visokoj razini.

U međuvremenu, danas je u Luxembourgu ministar vanjskih poslova Slovenije Samuel Žbogar izjavio kako Slovenija više nema rezerve prema otvaranju bilo kojeg od tri neotvorena poglavlja. Tako je korigirao izjavu glasnogovornika svog ministarstva, koji je prošli tjedan izjavio da bi Slovenija zbog Ljubljanske banke mogla blokirati otvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju.

Ljubljanska banka

No, Jutarnji list je i danas od mnogih izvora iz EU dobio potvrdu da se Slovenija ne slaže sa zatvaranjem poglavlja “Sloboda kretanja kapitala”, i to zbog Ljubljanske banke.

Španjolsko predsjedništvo EU vjeruje da će do kraja njezina predsjedavanja, točnije 30. lipnja, biti otvorena sva tri poglavlja i ujedno zatvoriti neka druga, čime bi se hrvatskim pregovorima dao veliki zamah. Onda bi bilo realno da Hrvatska početkom sljedeće godine zatvori pregovore i još prije kraja mađarskog predsjedavanja potpiše Ugovor o pristupanju EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:25