LAŽNE PUTOVNICE

Hrvati u biznisu: Policajci i diplomati srpskim mafijašima uzeli više od dva milijuna eura

ZAGREB - Policajci i diplomatski predstavnici imali su unosan posao, trgovina originalnim hrvatskim putovnicama s krivotvorenim osobnim podacima za istaknute pripadnike podzemlja. Prvenstveno onog u Srbiji i Crnoj Gori.

Cijena po izrađenoj putovnici, od 10.000 do čak 50.000 eura. A u četiri do pet godina, prema rezultatima dosadašnje istrage, ‘prodali’ su 53 takve putovnice, između ostaloga i pripadnicima tzv. zemunskog klana. Sumnja se da je ukupan broj i tri puta veći.

U petak je hrvatska policija u suradnji s nadležnim tužiteljstvom i kolegama iz susjednih zemalja uhitila šestero hrvatskih državljana, koje sumnjiče za umiješanost u ovaj ilegalni posao. Za jednim srpskim državljanom još se traga. MUP je danas službeno potvrdio da su među uhićenima dva policajca, policijska službenica, te dvije osobe iz konzulata RH u Tuzli. Uhićen je i jedan posrednik.

Policijska službenica

Svi su tijekom današnjeg dana, nakon ispitivanja u policiji, privedeni pritvorskom nadzorniku u Zagrebu. Tužiteljstvo bi ih do nedjelje ujutro trebali ispitati i odlučiti hoće li od suca istrage Županijskog suda zatražiti da im se odredi jednomjesečni istražni zatvor, dok bi za odbjeglim Srbinom trebala biti raspisana tjeralica. Za sada na slučaju radi zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo. Prema neslužbenim informacijama uhićene osobe mogle bi lako biti osumnjičene i za udruživanje u organiziranu grupu, pa bi u tom slučaju predmet preuzeo USKOK. Iako policija za sada nije željela iznositi detalje, doznajemo da je uhićena policijska službenica dugogodišnja djelatnica u Odsjeku za prijavništvo i osobne isprave u Zagrebu, Radojka C. Kao osumnjičenici spominju se i policajci iz Osijeka Bruno M. i Zoran R.

Dvoje djelatnika iz hrvatskog konzulata u Tuzli, prema neslužbenim podacima zapravo su djelatnici koji su bili zaduženi za konzularne ispostave u Orašju i Usori i to Marijan D. i još jedan službenik.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:00