PREVARE NA INTERNETU

HRVATI NA METI CYBER BANDITA! Lažnim e-mailovima prevaranti žele se dokopati računa u RBA banci

 Getty Images

Hrvatski građani koji imaju račune u Raiffeisen banci postali su potencijalna žrtva internetskih prevaranata koji se lažnim e-mailovima žele dočepati podataka za pristup tim računima. I banka je na svojim službenim stranicama izdala upozorenje da netko šalje lažne e-mailove njenim klijentima, a sve s ciljem prikupljanja povjerljivih osobnih podataka.

Riječ je o e-mailovima u kojima navodno RBA obavještava svog korisnika da je na njegovom računima zabilježena uplata.

Kada otvorite mail, u njemu je link (poveznica) na stranice na kojima možete pristupiti svojem računu. Kada kliknete na taj link, odlazite zapravo na lažne stranice RBA (koje su često vjerna kopija originalnih službenih stranica).

Onog trenutka kada unesete povjerljive podatke koje inače koristite za pristup svom računu, oni su odmah dostupni i autorima lažnih stranica.

Druga mogućnost je da će putem lažnih stranica na vaše računalo biti postavljen zloćudan program koji može “krasti” sve vaše povjerljive podatke za pristup različitim servisima putem interneta (e-mail računi, internetsko bankarstvo, kupnja putem interneta).

Riječ je o mrežnoj krađi identiteta ili tzv. phishingu, a ako netko nasjedne na ovakve poruke, treba hitno kontaktirati banku, promijeniti PIN i sve ostale tajne podatke koje koristi za pristup računu. U krajnjem slučaju, u suradnji s bankom potrebno je zatvoriti taj račun i otvoriti novi.

Ovaj novi val prevara vjerojatno je djelo uhodanih internetskih prevaranata koji djeluju izvan teritorija Hrvatske, a ciljaju regije koje su uzdrmane recesijom, a time i podložnije financijskim prevarama.

Nije isključeno da je na udaru cijela regija, jer je dovoljno na internetu proučiti koje su domene banaka za svaku državu i onda otvoriti nove, lažne stranice sa sličnim internetskim domenama, koristiti njhova imena u e-mail adresama koje šalju građanima (npr. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. itd.).

Prevarama su posebno podložni građani koji nemaju previše informatičkog iskustva. Prevaranti doslovno šalju na desetke tisuća tih e-mailova (liste e-mail adresa moguće je kupiti na internetu, npr. za 1000 dolara možete kupiti listu e-mailova 85 milijuna američkih tvrtki). Ako samo 0,5% građana mjesečno nasjedne na ovu prevaru, šteta se može mjereti u stotinama tisuća kuna.

Kako prepoznati prevaru? Postoji nekoliko pravila

1. RBA nikad ne šalje mailom obavijesti o uplatama na tekući račun.

2. Jedini način pristupa računu u RBA je putem njihova servisa na službenim stranicama www.rba.hr.

3. Pazite na e-mail adresu pošiljatelja.

4. Usporedite originalne stranice banke s onima čiji link je naveden u mailu koji ste dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:30