PAKAO U AFGANISTANU

HRVAT U KAOSU KABULA Tko je dočasnik koji je svjedočio ubojstvu američkog generala?

Samo zahvaljujući profesionalnoj uvježbanosti, smirenosti, ali i sreći, ovogodišnji 5. kolovoza nije upisan crnim slovima u povijesni kalendar Oružanih snaga.

Tog dana dva su pripadnika Hrvatske vojske u razmaku od samo nekoliko sati sudjelovala u dva teška incidenta koja su srećom završila bez posljedica po njihov život.

Jedan je hrvatskoj javnosti poznat. Pilot bojnik Stanko Hrženjak uspješno se katapultirao iz gorućeg borbenog aviona. No manje je poznato da je tri sata prije pada borbenog aviona kod Zagreba, u Kabulu u jednom od najtežih terorističkih napada sudjelovao dočasnički namjesnik Hrvatske vojske. Riječ je o Predragu Toplaku, prvom dočasniku Vojnoobavještajne bojne.

On je bio na mjestu napada u kojem je pripadnik afganistanske vojske ubio američkog generala Harolda Greena, ranio jednog njemačkog generala te 16 pripadnika ISAF-a i nekoliko pripadnika afganistanske vojske. Napad koji je okarakteriziran kao teroristički dogodio se prilikom posjete generala Greena gradilištu Afganistanskog nacionalnog i obrambenog sveučilišta u Kabulu.

Ljutit zbog obuke

Dočasnički namjesnik Toplak na tamošnjoj vojnoj akademiji obavlja dužnost starijeg savjetnika za obuku vojnika i dočasnika afganistanske vojske i u trenutku pucnjave nalazio se nedaleko od mjesta napada. Srećom, ostao je neozlijeđen. General Green je najviše rangirani časnik američke vojske koji je ubijen u nekoj vojnoj operaciji od 1970. i rata u Vijetnamu. Ubio ga je pripadnik afganistanske vojske koji je bio ljut tretmanom na obuci od strane instruktora ISAF-a. Koliko je zasad poznato, afganistanski vojnik je uzeo pušku kalibra 5,56, sakrio se u WC i čekao dolazak američke delegacije koja je došla obići gradilište. Kada je general Green stigao, zapucao je na njega i okupljene vojnike. Koliko je poznato nije bio prikriveni taliban. Dočasnički namjesnik Toplak bio je u blizini visoke delegacije u trenutku pucnjave. Jedan je od najiskusnijih dočasnika u Hrvatskoj vojsci koji je skoro cijelu vojnu karijeru posvetio obuci vojnika. Početkom devedesetih godina radio je zajedno s pripadnicima MPRI-a na uspostavljanju dočasničkog kadra HV-a.

Odgovorna funkcija

Dočasničku akademiju Kopnene vojske SAD-a završio je 1998. godine, kao polaznik 48. naraštaja visoke dočasničke izobrazbe, i bio je tada prvi dočasnik hrvatskih Oružanih snaga na toj razini izobrazbe u SAD-u. Po povratka u Hrvatsku, časnički namjesnik Toplak postaje prvi po redu Prvi dočasnik i tu dužnost obnaša od 1999. do 2003. Na prijedlog tadašnjeg vojnog izaslanika SAD-a u Hrvatskoj, Toplak 16. lipnja 2011. ulazi u Kuću slavnih Dočasničke akademije Kopnene vojske SAD-a u Fort Blissu. Jedno vrijeme je radio i u NATO-vu zapovjedništvu u Bruxellesu. Kao prvi dočasnik Vojnoobavještajne bojne Toplak je ove godine upućen u misiju ISAF-a u Afganistanu na visoku poziciju starijeg savjetnika.

Afganistan posjetio i John Kerry

Američki državni tajnik John Kerry jučer je nenajavljeno stigao u posjet Afganistanu. Kerry će se susresti s obojicom predsjedničkih kandidata, Abdulahom Abdulahom i Ašrafom Ganijem, ali i s predsjednikom Hamidom Karzaijem. Naime, već više od dva mjeseca nakon provedenih predsjedničkih izbora nisu proglašeni rezultati zbog sumnji u lažiranje te se još prebrojavaju glasovi. Stanje je izazvalo zabrinutost da bi se još uvijek nestabilna zemlja mogla naći u vakuumu vodstva, što bi mogli iskoristiti talibani. Na dnevnom će redu biti i ubojstvo američkog generala koje je izveo afganistanski vojnik. Američke snage trebale bi se iz Afganistana povući do kraja godine, a još uvijek nije potpisan sporazum koji bi regulirao ostanak međunarodnih snaga za obučavanje afganistanske vojske. ( Ž. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 22:43