INTERVJU S JOSIPOM JURATOVIĆEM

HRVAT U BUNDESTAGU: 'Lex Perković šamar je svima koji su se borili za ulaz Hrvatske u EU'

Ovakvim ponašanjem hrvatska politička elita daje potvrdu skepticima koji su protiv proširenja EU, a to je pogubno i za ostale zemlje Balkana
Split, 280513.Kazaliste lutaka.Veceras je odrzana tribina pod nazivom Kako ce ulazak Hrvatske u europsku uniju utjecati na zemlje Zapadnog Balkana.Na fotografiji: Josip Juratovic, zastupnik u Bundestagu.Foto: Vojko Basic / CROPIX
 Vojko Basic CROPIX / CROPIX

Josip Juratović, socijaldemokratski političar iz Baden-Württemberga, dugogodišnji je zastupnik u Bundestagu i gotovo je sigurno da će to ostati i nakon izbora koji se ove nedjelje održavaju u Njemačkoj. U prošlosti je aktivno lobirao kako bi Njemačka ratificirala ulazak Hrvatske u EU, međutim, usprkos osobnom prijateljstvu s velikim brojem SDP-ovih političara, Juratović je posljednjih mjeseci izrazito kritičan prema ponašanju Vlade Zorana Milanovića u vezi s Europskim uhidbenim nalogom.

Demokratske slobode

Kako gledate na odluke hrvatske Vlade da ustraje na svojoj verziji Lexa Perković?

- Za mene je neshvatljivo da je Vlada jedne demokratske zemlje, punopravne članice EU, spremna žrtvovati budućnost svog naroda radi čovjeka osumnjičenog za zločine iz ideloški zatočenog režima. Najviše me iritira to što političke elite u Hrvatskoj smatraju sebe odgovornima samo za zaštitu osumnjičenih, a da ni jednom riječju ne uzimaju u obzir žrtve nacionalkomunističkog režima. Na temelju ovakvog ponašanja zaključujem da su ljudi koji su se žrtvovali za bolju budućnost u okvirima demokratskih sloboda i vrijednosti u stvari ginuli za zaštitu zločinaca ideoloških režima.

Je li narušena vjerodosto-jnost Hrvatske unutar EU?

- Nije samo narušena nego je uništena. I, što je najgore, takvim ponašanjem hrvatska politička elita daje potvrdu upravo onim skepticima u Europi koji su protiv daljnjeg proširenja Unije, a to je pogubno za ostale zemlje Balkana i time daljnjeg regionalog i privrednog razvoja Hrvatske.

Kakve su reakcije njemačkih političara?

- Kolege i ja smo se na političkoj sceni Njemačke u najtežim trenucima borili za što je moguće brži ulazak Hrvatske u EU i uvjeravali smo da je Hrvatska moderna, demokratska zemlja čije je prirodno mjesto u redu najmodernijh demokratskih zemalja Unije. Jednostavno rečeno, vjerovali smo da u Hrvatskoj postoji društvo demokratskih vrijednosti. Zakonom pod nazivom Lex Perković tri dana prije ulaska u EU, i to na otvoreni političko-mangupski način, upravo je tim ljudima koji su se zauzimali za Hrvatsku hrvatska Vlada opalila šamarčinu, i što je najgore, od njih su napravljene budale pred onim kolegama koju su sve vrijeme sumnjali u demokratsku Hrvatsku.

Premijer Milanović je više puta izjavio kako nikoga u Njemačkoj ne zanima Lex Perković. Je li to istina?

- S obzirom na to da se Njemačka nalazi u završnoj fazi izborne kampanje, to je možda točno iz perspektive prosječnoga građanina. Ali činjenica je da je cjelokupna njemačka štampa s jako negativnom notom opisala ponašanje hrvatske Vlade. Svi ti događaji ne idu u korist Hrvatskoj jer, primjerice, kada se radi o potencijalnim privrednim investicijama u Hrvatsku, s ovakvim postupcima stvorena je skepsa prema tome koliko se uopće može vjerovati hrvatskim partnerima.

Poštivanje kriterija

Može li se, ako Hrvatska ipak izruči Josipa Perkovića, računati s objektivnoš-ću njemačkog sudstva?

- Apsolutno sam siguran u to da je njemačko sudstvo u najmanju ruku objektivno koliko i hrvatsko, ako ne i više. Uostalom, i pravosuđe u Njemačkoj mora poštovati iste kriterije kao i hrvatsko koje ste preuzeli pristupom u EU.

Hoće li se nakon izbora promijeniti politika Njemačke prema Hrvatskoj?

- To je već slučaj. Bez obzira na to tko je na vlasti u Njemačkoj, pravda i zaštita ljudskih prava zajamčeni su Ustavom koji moraju poštovati sve stranke na ovdašnjoj političkoj sceni.

Kakvi su izgledi za formiranje velike koalicije CDU-SPD?

- Uvjeren sam da je za promjenu politke u Njemačkoj potrebna vlada koju bi činile stranke crveno-zelene koalicije, dakle socijaldemokrata i zelenih. Samo tako može se osigurati više socijalne pravednosti, kako u Njemačkoj tako i u Europi, a to je nužno da bi se održali dugotrajni mir i blagostanje na našem kontinentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:35