DRAMA NA MORU

HRVAT TRI DANA PLUTAO BEZ MOBITELA, MOTORA I VODE 'Sve se urotilo protiv mene. Nikad nisam osjetio toliku nemoć'

 PU24.it

Nakon tri dana plutanja po Jadranu u jedrilici s pokvarenim motorom, bez radijske veze i s praznom baterijom mobitela, iscrpljenog, dezorijentiranog i dehidriranog nautičara spasio je talijanski jedriličar na 4,5 nautičke milje od Pesara.

Hrvat je prošli četvrtak krenuo iz Zadra prema Puli, no zbog kvara motora i nemogućnosti slanja poziva upomoć, struje su ga odnijele prema Italiji.

FOTO: PU24.it

Popravak nije uspio

- Jedrenje je teklo po planu sve dok mi u jednom trenutku nije otkazao motor. Pokušavao sam ga osposobiti i popraviti, ali ništa nisam uspijevao. Nakon cijelog dana truda oko motora odlučio sam ipak odaslati poziv upomoć, ali je uslijedio šok: baterija mobitela bila je prazna. Ni radijska veza nije radila. Kao da se sve urotilo protiv mene. Struje su me samo počele nositi. Visokih valova se ne želim ni prisjetiti, kao niti eventualne mogućnosti da tijekom noći udarim o neku hrid. Nikad nisam osjetio toliku nemoć kao kad sam vidio da se motor ne može popraviti i da moj poziv upomoć nitko ne može čuti - ispričao je Talijanima hrvatski nautičar koji je prevezen u bolnicu u Pesaru. Nije imao vidljivih ozljeda, ali liječnici ništa nisu htjeli prepustiti slučaju jer, kako kažu, biti na moru u takvoj panici, nemoći i bez pitke vode itekako ostavlja traga na čovjeku. A na kraju se ispostavilo da je imao i dosta sreće. Naime, Talijan koji ga je pronašao sunčane se nedjelje odlučio otisnuti dalje od obale nego inače. Oko 14 sati uočio je jedrilicu s hrvatskom zastavom. Posumnjao je da nešto nije u redu jer je jedrilica imala ugašen motor, a iz kabine je sramežljivo provirivao vidno ispaćeni muškarac. Približio mu se i vrlo brzo je shvatio da je Hrvat u totalnoj panici, konfuznom stanju te da mu je potrebna pomoć.

FOTO: PU24.it

Nisu ga razumjeli

Preko radijske veze Talijan je digao na noge Lučku kapetaniju u Pesaru. Brod koji je stigao upomoć sa sobom je poveo i ekipu Hitne pomoći. Samo spašavanje bilo je otežano jer s Hrvatom, što zbog nepoznavanja jezika, što zbog šoka u kojem je bio, nisu mogli komunicirati. Oteglili su ga do Pesara i prevezli u bolnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:22