UPUTE ZA REFERENDUM

HRT UPOZORIO ZAPOSLENIKE 'Nitko ne smije javno reći je li ZA ili PROTIV'; Zoran Šprajc na Twitteru: 'Kako da ne..'

Ravnatelj programa Rotim je rekao kako će se HRT držati načela jednake zastupljenost obiju strana
 Drago Sopta / CROPIX, Goran Mehkek / CROPIX

Programsko vijeće HRT-a na današnjoj je sjednici raspravljalo o planu ostvarenja zakonskih obaveza u programima HRT-a za razdoblje 2013. / 2014., zastupljenosti programskih sadržaja na pojedinim radijskim i televizijskim kanalima, religijskome programu te ispunjavanju zakonskih obveza utvrđenih Ugovorom između HRT-a i Vlade.

Govoreći o programskim obavezama te odgovarajući na pismo upozorenja Programskog vijeća od 20. rujna ove godine, Ravnatelj programa HRT-a Goran Rotim rekao je kako želja i namjera unaprijediti program HRT-a, ispuniti programske obveze prema javnosti kao i odredbe Ugovora, te kako će se sve programske obveze izvršiti, a izvještaj o tome bit će dostavljen Vijeću.

Na sjednici je također bilo riječi i o gledanosti i slušanosti HRT-ovih radijskih i televizijskih kanala. „Po pitanju gledanosti i slušanosti ostvarujemo napredak, 2.192.000 je naš dnevni doseg što smatramo uspjehom. Također, od zadnje sjednice pokrenute su sve planirane emisije.“, rekao je Rotim. Istaknuto je i kako je internetski portal HRT-a od kolovoza prošle godine pa do listopada ove godine zabilježio rast sa 36. na 14. mjesto na listi najposjećenijih portala u Hrvatskoj.

Po pitanju Religijskog programa raspravljalo se i o Ugovoru između HRT-a i Hrvatske biskupske konferencije (HBK), i to u dijelu koji se odnosi na pitanje o samostalnosti Religijskog programa.

Član Vijeća Ivica Maštruko iznio je stav kako HRT ispunjavala odredbe koje se odnose na proizvodnju i emitiranje, a vodstvu HRT-a može se sugerirati da otvori pregovore sa HBK.

HRT je ostvario inicijalne kontakte sa HBK u kojima je istaknuta namjera da se pristupi izmjenama Ugovora između HRT-a i HBK, rečeno je na sjednici.

Vijeće je donijelo zaključak kako su iznijeli niz pohvala, kritika i pitanja vezano uz ispunjavanje Ugovornih i Zakonskih obveza. Vijeće je mišljenja da u odgovorima Ravnatelja programa na pisano upozorenje PV-a nije udovoljeno traženom, te Vijeće u okviru svojih ovlasti nalaže da se odgovori dopune, te da se prikažu u traženom formatu, uključujući strategije programskih kanala. Vijeće također traži od Ravnateljstva da u roku od dva tjedna dostavi PV-u rokove u kojima će izvijestiti do kada će pripremiti materijale za tematske rasprave koje je zatražilo PV kako bi moglo planirati sjednice u 2014. godini.

Na sjednici je također bilo riječi i o emisiji TV Kalendar, a član Vijeća Jozo Barišić tražio je pismeni odgovor da li je točno da se neki dijelovi emisije TV kalendar daju na provjere izvan kuće.

Po pitanju praćenja referenduma o definiciji braka za čije je održavanje potpise prikupila Građanska inicijativa „U ime obitelji“, Rotim je rekao kako će se HRT držati načela jednake zastupljenost obiju strana, neće se emitirati narudžbe za komercijalne poruke, a ujedno su i svi zaposlenici HRT-a upozoreni da postoje ova pravila.

„Nitko se od zaposlenika ne smije izražavati za ili protiv. Omogućit ćemo udrugama zastupljenost u našim programima po pitanju referenduma“, rekao je Ravnatelj programa HRT-a.

Jedno od brojnih pitanja na sjednici bili su i natječaji za nabavu djela neovisnih proizvođača.

Predsjednica Vijeća Nina Obuljen prenijela je upit Hrvatske udruge producenata o tome zašto nisu javno objavljeni rezultati tih natječaja. Rotim je odgovorio kako su natječaji zatvoreni 15. studenoga te je u tijeku odabir, a plan je da se do 1. prosinca proces završi te će svi sudionici o tome biti izviješteni.

Članove Vijeća zanimala je i sudbina serijala „Zločini komunizma“, o čemu je HRT-u nedavno upit postavila i Matica Hrvatska. Serijal je naime u potpunosti produciran od strane HRT-a, a pojedini mediji nagađali su kao je „završio u bunkeru“, dok se članica Vijeća Marina Mučalo zapitala nije li riječ o cenzuri. Vodstvo HRT-a odbacilo je te navode.

„Srijedom u 20 sati je vrijeme za dokumentarce. Odredila sam kada što ide. Zločini komunizma emitirat će se krajem siječnja 2014. godine.“ odgovorila je glavna urednica HRT 1 Gordana Mrđen.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman odbacio je sva nagađanja o cenzuri. „Apsurdna je situacija što je jedna interna stvar postala je javna i to nepotrebno. Stvari se bez potrebe politiziraju, radi se o svakodnevnim procedurama. Ni blizu onome što se želi sugerirati, nema govora o cenzuri.“, rekao je Radman.

Popularni novinar Zoran Šprajc odmah je reagirao na zahtjev Gorana Rotima da se nitko se od zaposlenika ne smije izražavati za ili protiv te je ostavio poruku na twitteru kojom je izrazio svoje mišljenje o tome.

- Kako da ne..evo odmah ću maknut..- napisao je Šprajc misleći na svoju Facebook fotografiju na kojoj piše PROTIV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:29