POZVALI TEK 5 STRANAKA

HRT OTKAZAO ZAVRŠNO PREDIZBORNO SUČELJAVANJE 'DIP je doveo u pitanje uredničku autonomiju'

zagreb,220207hrt zgrada na prisavlju, krim policija u zgradifoto: drago sopta-slobodna-
 Drago Sopta / CROPIX

Nakon brojnih i burnih kritika predstavnika stranaka koje nisu bile pozvane na završno izborno sučeljavanje u organizaciji HRT-a, ali i nakon očitovanja Državnog izbornog povjerenstva, s Prisavlja su u četvrtak navečer, samo dan prije zakazane emisije, objavili kako sporno sučeljavanje otkazuju.

Priopćenje HRT-a prenosimo u cijelosti.

Hrvatska radiotelevizija odlučila je otkazati sutrašnje televizijsko izborno sučeljavanje. Razlog tomu je očitovanje Državnoga izbornog povjerenstva u kojemu stoji da je HRT­ovo „tumačenje kriterija odabira sudionika suviše arbitrarno“ te da bi se time „utjecalo na stvaranje javnoga mnijenja u korist nekih sudionika izbora“. Hrvatska radiotelevizija poštuje tu odluku Državnoga izbornog povjerenstva, ali smatra da se njome dovela u pitanje samostalnost uredničkih odluka te zakonom i pravilima zajamčena neovisnost javnoga servisa.

Hrvatska radiotelevizija na sučeljavanje je, na temelju istraživanja javnoga mnijenja i uredničke procjene, pozvala predstavnike pet stranaka, koalicija i neovisnih lista za koje je procijenila da bi nakon provedenih izbora 2015. mogle biti važne u oblikovanju i izboru Vlade Republike Hrvatske, što je posve u skladu s pravilima koja je odredio Hrvatski sabor te s HRT­ovim izbornim pravilima. Ovom odlukom Hrvatska radiotelevizija nedvosmisleno poručuje javnosti i svim sudionicima izbornoga postupka da ne pristaje biti iskorištena u izbornoj kampanji. Hrvatska radiotelevizija dosadašnji je tijek kampanje pratila u skladu s najvišim profesionalnim standardima i obvezama javnoga medija, a na jednak će način nastaviti pratiti i ostatak izborne kampanje.

Na sučeljavanje su bili pozvani predstavnici SDP-a, HDZ-a, IDS-a, HDSSB-a i MOST-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:50