SRAMOTNA ODLUKA

HOMOFOB DESETLJEĆA Petir izabrana u Odbor za ljudska prava! HNS: 'Sabor ne bi smio iritirati javnost'

Godinu dana od konstituiranja Sabor, njegova radna tijela konačno su dobila 104 vanjska člana. Njih 103 izabrano je bez rasporave, a 104, Marijana Petir (HSS), koju je za vanjsku članicu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina predložila Hrvatska biskupska konferencija izabrana je sa još troje kolega uz protivljenje 22 zastupnika i šest suzdržanih.

Goran Beus Richembergh (HNS), naime, ustvrdio je kako ne može glasovati da se u taj odbor imenuje osoba koju su udruge za ljudska prava prozvale homofobom desetljeća i koja je jedina, 2008. godine glasovala protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije.

- Ne odričući ni jednoj stranci pravo da predloži bilo koga, problem je da se predlaže osoba protiv koje ustaje javnost. Sabor ne bi smio svojim odlukama iritirati javnost, posebno ne onu koja se zalaže za zaštitu i promicanje ljudskih prava - rekao je Beus Richembergh i predložio da se ponovno provede natječaj za izbor članova tog odbora.

Replicirao mu je predsjednik HSS-a Branko Hrg naglasivši da Marijanu Petir nije predložila stranka nego HBK.

- Visoko cijenim vaš pokušaj da se odgovornost prebaci na nekoga drugoga, ali odgovornost za ovaj izbor snosimo mi, a ne HBK - odgovorio mu je Richembergh, što nije mogao prešutiti HDSSB-ovac Dinko Burić:

- Nemojte obezvrjeđivati osobne prijedloge, a posebno ne one koje dolaze od Biskupske konferencije", poručio je Richemberghu.

Zanimljivo, među vanjskim članovima u kvoti HDZ-a u Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav izabran je Florijan Boras, bivši predsjendik stranačkog Visokog časnog suda, no Ante Ćorušić, predsjednik stranačkog Odbora za zdravstvo, nije prošao, već je na njegovo mjesto došla Bernardica Juretić. Kao vanjski članovi u radna tijela ušli su i bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (HDZ), te bivši saborski zastupnici HDZ-a Ljubica Lukačić, Mladen Godek, Emil Tomljanović, HNS-ovi bivši zastupnici Miljenko Dorić i Danica Hursa, SDP-ovi Dragutin Bodakoš i Davorko Vidović, a mjesto u odboru za područnu i regionalnu samoupravu dobio je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Jučer izabrana 104 vanjska člana saborskih odbora javni su, znanstveni i stručni djelatnici izabrani među više od 300 kandidata i za svoj će rad primati mjesečnu naknadu od 0,8 posto osnovice za plaće državnih i javnih službenika, odnosno 4.086,40 kuna brutto. Tako će za jučer izabranih 104 članova Sabor godišnje izdvajati 5,1 milijun kuna.

Doduše, u Saboru se već neko vrijeme najavljuje kako bi se naknade uskoro, kao vid uštede, mogle smanjiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:45