U SDP-U IZNENAĐENI

Holy priznala da pregovara s Lesarom: 'Da, moguće je da ću ići u bitku protiv Bernardića'

Pitam se koliko ima smisla da se i dalje mučim u SDP-u, izjavila nam je zastupnica Holy

ZAGREB - Hoćemo li na predstojećim izborima za zagrebačkog gradonačelnika svjedočiti “bratoubilačkom ratu” na ljevici - pitanje je koje se postavlja nakon vijesti da bi mladi SDP-ovac Davor Bernardić u utrci za gradonačelnika Zagreba, uz aktualnog gradonačelnika Milana Bandića, mogao dobiti i konkurenciju kojoj se najmanje nadao - iz vlastitih stranačkih redova.

Čačić: 'Svejedno nam je hoće li Holy u Zagrebu izaći na izbore s Laburistima. Bernardić? On je vrlo talentiran'

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar i službeno nam je potvrdio kako vijest da bi Mirela Holy mogla biti kandidat njegove stranke za gradonačelnicu nije puka špekulacija . “Obavili smo s Mirelom Holy nekoliko korisnih razgovora o njezinoj kandidaturi za zagrebačku gradonačelnicu. Pretresli smo niz bitnih pitanja. Nastavit ćemo razgovore s njom o svemu što je potrebno za konačnu odluku”, rekao je Lesar.

Iznenađenje u SDP-u

Mirela Holy, koja je u lipnju nakon afere s e-mailom morala podnijeti ostavku na ministarsku dužnost i vratiti se u saborske klupe , o mogućoj kandidaturi u režiji Hrvatskih laburista za Jutarnji list je izjavila:

“Moja pozicija u SDP-u je složena i teška i nije tajna da između mene i stranke ne vladaju idilični odnosi. Zahvalna sam SDP-u na prilikama koje mi je pružio, ali s obzirom na to da su se odnosi zakomplicirali, i sama se pitam koliko ima smisla mučiti se dalje u toj stranci. Iako sam u Saboru od lipnja, nisam članica ni jednog saborskog odbora. Ako vas ne žele ni za običnu članicu jednog saborskog odbora, onda su to signali da stranka s vama ne računa. Ja jesam razgovarala s Lesarom i njegovim suradnicima i iznijeli su mi ponudu da budem kandidatkinja Hrvatskih laburista za gradonačelnicu Zagreba. No još ništa nismo dogovorili. Odgovorila sam da sam još uvijek članica SDP-a i dok sam u stranci, ostat ću joj lojalna. Ako se situacija promijeni, a može se promijeniti, sve je moguće. Ako se dogodi da izađem iz SDP-a, nema šanse da uđem u bilo koju drugu stranku. Ostat ću stranački neovisna”, izjavila je za Jutarnji list Mirela Holy.

Na pitanje što misli o mogućnosti da Hrvatski laburisti istaknu njegovu stranačku kolegicu za gradonačelnicu, Davor Bernardić dao nam je šturi odgovor: “Mirela Holy je zastupnica SDP-a u Saboru, a ja sam kandidat te stranke za zagrebačkog gradonačelnika. Uvjeren sam o svoju pobjedu kao i u pobjedu SDP-a u Zagrebu na lokalnim izborima”.

Vijesti o razgovorima koje Mirela Holy vodi s Lesarovim laburistima u SDP-u su, kako doznajemo, dočekane s iznenađenjem. Iako se u SDP-u osjeća marginalizirano, Holy u svojoj stranci nije neomiljena, tvrdi jedan od sugovornika iz vrha SDP-a.

Čak i tradicionalniji članovi SDP-a koje je kao ministrica iritirala vanjskim, ponešto ekscentričnim imidžem i istupima, postali su joj skloniji nakon izlaska iz Vlade. U stranci je najviše simpatija stekla istupima na račun Radimira Čačića, kojeg dobar dio SDP-ovaca doživljava kao uteg koaliciji pa strahuju da će njegov bahati stil urušiti i rejting SDP-a.

Kregar: Test za javnost

Sama Holy nakon odlaska s ministarske funkcije, kako doznajemo, bez ustručavanja izražava neraspoloženje prema dijelu ljudi iz vodstva svoje stranke. Pri susretima s njima izrazito je hladna i suzdržana. Međutim, malo je vjerojatno, tvrdi izvor iz SDP-a, da će joj stranački kolege koji joj daju tihu podršku istu potporu pružiti i na stranačkim tijelima ako se bude odlučivalo o njezinu isključenju iz stranke.

Josip Kregar, Bandićev glavni izazivač na prošlim izborima za gradonačelnika, vijećnik zagrebačke Skupštine i nestranački saborski zastupnik na listi SDP-a, misli da je vijest o mogućoj kandidaturi Mirele Holy na listi laburista puštanje probnih balona.

“Ovdje se radi o testiranju reakcija javnosti s obje strane: kako Lesarove, tako i od strane Mirele Holy”. Laburisti i SDP u Zagrebu, smatra Kregar, imaju istu izbornu bazu. Lesaru je, ističe Kregar, u interesu da na zagrebačke izbore na kojima sudjeluje prvi put - izađe samostalno. “Oštrom retorikom protiv banaka i obranom radničke nadnice i socijalnih prava Lesar je dosad pridobio socijalno osjetljivije lijeve birače, ali to mu nije dovoljno.

Za Zagreb ekscentrična

Želi li osvojiti bolju poziciju na lokalnim izborima i nametnuti se SDP-u kao ozbiljan partner u postizbornoj podjeli vlasti u Zagrebu, mora se s prostora lijevih socijalno osjetljivih birača širiti na ostatak prostora SDP-a i prostor zelenih. Zato bih rekao da mu je više stalo do izazivanja raskola u SDP-u nego do same Holy. Bojim se da mu je ona samo taktička igračka da privuče dio SDP-ova biračkog tijela”, kaže Kregar.

Dodaje da mu je razumljivo što je Lesar otklonio Bernardićevu ponudu da na izborima nastupi u koaliciji s SDP-om jer bi laburisti u toj koaliciji izgubili identitet, kao što su se u njoj utopili socijaldemokrati Antuna Vujića. Na pitanje može li Holy ugroziti Bernardića Kregar odgovara: “Ideološka pozadina Mirele Holy sužena je na zelene teme i nejasno je može li ona pokrivati i ostale teme. Nadalje, njezin je imidž prosječnom Zagrepčaninu još uvijek ekscentričan, alternativan, neprihvatljiv. Mislim da nema šanse postati zagrebačka gradonačelnica, ali laburistima može donijeti koristi”.

Predsjednik zagrebačke organizacije HNS-a Dragan Kovačević o svemu tvrdi: “Holy nema šanse u utrci za gradonačelnicu. To je laburistički mjehur od sapunice u kojem se u nedostatku vlastitih kadrova nastoji nanijeti šteta protivniku. Utakmica će se voditi između Bernardića i Bandića. Ako se SDP i HNS ne dogovore, u utakmicu će se uključiti i HNS-ov kandidat”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:17