HRVATSKA NA UDARU CIKLONE

HOĆE LI KIŠA IKAD PRESTATI? Meteoalarm proglasio žutu opasnost za cijelu Hrvatsku, saznajte kada će doći do smirivanja vremena

 Bruno Konjević/EPH

Hrvatskom će u ponedjeljak dominirati promjenljivo do pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom, a na Jadranu će mjestimice biti pljuskova s grmljavinom, izvješćuje Državni hidrometeorološki zavod.

Obilnija se kiša očekuje u Lici i Dalmaciji, a krajem se dana u Gorskome kotaru uz zahlađenje ponegdje očekuje i snijeg. Vjetar će do kraja ponedjeljka biti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. U Dalmaciji će puhati umjereno do jako jugo i jugozapadni vjetar, a na sjevernom Jadranu sjeverozapadnjak i bura.

Najviša dnevna temperatura zraka u ponedjeljak bit će između 6 i 11, na Jadranu između 12 i 16 °C.

Utorak neće donijeti promjene u vremenskim prilikama stoga kišobran nipošto nemojte zaboraviti kod kuće.

U unutrašnjosti Hrvatske bit će oblačno i kišovito, mjestimice s obilnijim oborinama. U Gorskome će kotaru i u većem dijelu Like padat snijeg, a potkraj dana bi ga moglo biti i u sjeverozapadnim predjelima države. Na Jadranu se očekuju pljuskovi s grmljavinom, osobito na sjevernom dijelu, gdje će uz njih puhati i jaka olujna bura, dok se u Dalmaciji očekuje vrlo jako, a mjestimice i olujno jugo. Temperatura zraka u utorak uglavnom će se kretati od 4 do 7, dok će u gorju biti osjetno niža. Na Jadranu će se od 8 na sjevernom dijelu popeti do čak 17 °C na krajnjem jugu.

U srijedu će ipak doći do postupnog smirivanja vremena uz prestanak oborina, a u četvrtak će biti barem djelomice sunčano. No, bit će osjetno hladnije, osobito u gorju. Na Jadranu u srijedu još ponegdje pljuskovi, a u četvrtak barem djelomice sunčano. Od srijede vjetrovi u slabljenju, u četvrtak slab do umjeren sjeverozapadnjak. Temperatura i na moru u padu, osobito na sjevernom dijelu.

Meteo Alarm

INFOGRAFIKA: Meteo Alarm

HAK: Ceste mokre i skliske, mjestimice jak vjetar

Na Jadranskoj magistrali kod Ploča (DC8) promet teče jednim trakom naizmjence jer zbog prometne nezgode kamionska prikolica zauzima dio traka. Kolnici su mokri i skliski od kiše u većem dijelu zemlje. Jak vjetar puše na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Ravne Gore i Vrbovskog. Magla mjestimice smanjuje vidljivost u Dalmaciji. Mogući su odroni zemlje i kamenja, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Autoceste: A1, A6 Rijeka-Zagreb, državne ceste: DC1 i Stara cesta kroz Gorski kotar (DC3) otvorene su za sve skupine vozila.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na ŽC Bjelopolje-Donji Lapac.

Na državnoj cesti DC228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac u mjestu Ilovac kod Ozlja vozi se jednim trakom zbog klizišta i puknuća kolnika.

Zatvorena je županijska cesta ŽC5007 Kaldir-Motovun, zbog klizišta.

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb zbog radova u tunelu Veliki Gložac u smjeru Zagreba i zbog sanacije odrona, iza vijadukta Bukovo, u smjeru Rijeke vozi se usporeno, jednim trakom.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

U prekidu je katamaranska linija Ubli-Vela Luka-Hvar-Split. Trajekti plove prema redu plovidbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:08