BITKA ZA ZAGREB

HNS prijeti SDP-u: Kandidirat ćemo Vesnu Pusić za gradonačelnicu Zagreba!

Ozbiljno razmišljamo o Vesni Pusić kao kandidatkinji, kažu nam u HNS-u
 Boris Kovačev / CROPIX

Ako se SDP i HNS ne dogovore oko predizborne koalicije za lokalne izbore u Zagrebu, narodnjaci već imaju spreman novi plan - u utrku za gradonačelnicu metropole poslat će svoju Vesnu Pusić . Informaciju da čelnik HNS-a Radimir Čačić upravo kandidaturom Vesne Pusić prijeti SDP-ovcima kako bi ih prisilio na zajednički izlazak na izbore u Zagrebu dobili smo iz samog vrha vladajuće stranke. No, da nije riječ tek o pritisku HNS-a nego da narodnjaci o kandidaturi svog najpopularnijeg lica, poznate političarke i aktualne ministrice vanjskih poslova itekako ozbiljno razmišljaju, potvrdili su nam i u toj stranci.

Prihvatit ću svaki posao

- Da, točno je. Ozbiljno razmišljamo o tome da Vesna bude naša kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba - priznaje naš sugovornik iz vodstva HNS-a. Otkriva također da su o svemu već obavljeni razgovori i s V. Pusić s obzirom na to da takva opcija ovisi prije svega o njoj jer bi, ako postane gradonačelnica, trebala dati ostavku na mjesto šefice diplomacije.

- Zdušno je prihvatila ideju da bude kandidat HNS-a na izborima za zagrebačkog gradonačelnika i ako bude potrebno, neće oklijevati - tvrdi osoba bliska V. Pusić. Osim toga, i sama V. Pusić prije tri dana, javno pred novinarima, nije otklonila mogućnost svoje kandidature. Na izravno pitanje razmišlja li možda o kandidaturi za zagrebačku gradonačelnicu odgovorila je:

- Ako treba, preuzet ću svaki posao.

Dodala je kako misli da će se stranka na drugi način predstaviti na izborima, a da će ona u svakom slučaju vrlo aktivno sudjelovati u izbornoj kampanji za Zagreb.

Prvorazredni ugled

Kandidaturu V. Pusić još prije tjedan dana dao je naslutiti i Radimir Čačić, kada je objašnjavao tko će biti njihov adut ako na izbore u Zagrebu izađu samostalno.

- To će biti stranačka osoba, ali koja prelazi okvire stranačkog utjecaja i rezultata. Osoba koja ima apsolutno prvorazredni ugled, reference i političku težinu na državnoj razini. Koja okuplja europski i građanski Zagreb - rekao je šef HNS-a, iz čega nije teško prepoznati upravo V. Pusić.

U HNS-u su procijenili da bi, kaže naš izvor, ona sa svojim znanjem i iskustvom mogla izvrsno voditi Zagreb.

- Ona je vrlo pametna i sposobna. Uvelike bi pridonijela političkom dijelu priče, a za njezina zamjenika kandidirali bismo Dragana Kovačevića koji bi preuzeo gospodarski segment. Usto, i V. Pusić bi svojim europskim vezama mogla značajno unaprijediti vođenje grada jer je upravo ona Zagrebu otvorila vrata da kvalitetno počne koristiti europske fondove - objašnjava naš sugovornik iz HNS-a, koji upozorava da svog asa iz rukava planiraju izvući ako se ne uspije dogovoriti koalicija sa SDP-om.

S druge strane, u SDP-u su uvjereni, kaže naš visokopozicionirani izvor iz te stranke, da su Čačićeve najave o kandidaturi Vesne Pusić, koje je izrekao pred nekolicinom ljudi i koje su ubrzo došle do SDP-a, smišljene samo kako bi ih se “nagovorilo” na koaliciju s narodnjacima u Zagrebu i kako bi izvukli što više mjesta na zajedničkoj izbornoj listi.

Sumnje u SDP-u

- Siguran sam da ni Pusićka ne bi pristala na kandidaturu. Pa jedva je čekala da postane ministrica vanjskih poslova - dodaje naš sugovornik.

Nije tajna, naime, da zagrebački SDP na čelu s Davorom Bernardićem otpočetka nije sklon koaliciji s HNS-om jer smatraju da im narodnjaci, s obzirom na slab rejting, ne mogu donijeti puno glasova, a s druge strane moraju im prepustiti mjesta na listi i vjerojatno mjesto dogradonačelnika.

Pet mjesta na listi?

- Ma čak i mjesto zamjenika gradonačelnika i nije toliko problematično. Ali sigurno će tražiti barem pet mjesta na listi koja jamče ulazak u Skupštinu, a to im ne namjeravamo dati, nego najviše dva ili tri. Računamo, naime, na predizbornu koaliciju s HSU, možda i s Listom Tatjane Holjevac koja po anketama dobiva više od 5 posto, za razliku od HNS-a. I njoj i HSU moramo dati barem po dva mjesta. Pa što će onda ostati nama, a SDP je ipak daleko najjača stranka u Zagrebu - objašnjava naš izvor iz vrha SDP-a.

Premda je teško očekvati da bi V. Pusić pobijedila s obzirom na rejting svoje stranke, nema sumnje da bi njezina kandidatura itekako naštetila SDP-ovu kandidatu za gradonačelnika Bernardiću i dovela u pitanje ne samo njegovu pobjedu nego i ulazak u drugi krug. Već to što bi mu V. Pusić uzela dio glasova ljevice narodnjacima je očito dovoljan povod da pred nosom SDP-a mašu upravo njenim imenom kako bi izborili što bolju poziciju za svoju stranku uoči pregovora oko predizborne koalicije za Zagreb.

SDP i HNS nikada nisu išli zajedno na izbore u Zagrebu

HNS je u Zagrebu četiri puta slabija stranka od SDP-a. Dvije stranke nikada nisu išle zajedno na izbore u Zagrebu, ali su surađivale nakon izbora. No, njihova suradnja definitivno je pukla 2009., kada HNS nije želio podržati tadašnjeg SDP-ova kandidata za gradonačelnika Milana Bandića. Prije četiri godine HNS uopće nije imao svog kandidata za gradonačelnika jer nisu htjeli podržati Bandića, a Čačić je od kandidature odustao kad je shvatio da bi izgubio od Bandića u drugom krugu. Listu za Skupštinu prije četiri godine nosio im je Čačić i osvojili su 8,18 posto, a SDP sa Zoranom Milanovićem 33,3 posto. Ništa bolje nisu prošli ni 2005. Tada je listu narodnjaka za Skupštinu nosila V. Pusić te je osvojila 8,11 posto. No, njezin osobni rejting uvijek je bio veći od stranačkog, o čemu svjedoči i 10 posto glasova koje su joj birači Zagreba dali na izborima potkraj 2009.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:31