RAT ZA HGK

HNS PREUZIMA KOMORU Funkcija predsjednika bit će volonterska, a doprinos će se ukinuti

Ministar Maras protivi se da Komoru vodi volonter, a ne želi ni da to radi političar

Druga po veličini stranka Kukuriku koalicije, HNS, uz pomoć poslodavaca konačno pokreće dugonajavljivani preustroj HGK, koji bi mogao doliti novo ulje na vatru njenim odnosima sa SDP-om.

Kako doznajemo, u srijedu, 18. prosinca, trebali bi se održati sastanci Upravnog odbora i Skupštine HGK na kojima će se odlučivati o izmjenama Komorina Statuta. Do izmjena dolazi nakon što su obavljene konzultacije s HUP-om, s čijim se vodstvom privremena šefica HGK Sabina Škrtić sastala u petak.

Prema najnovijim prijedlozima, otkrivaju naši izvori, HGK bi vodio predsjednik volonter koji bi morao biti i član HGK, dakle poduzetnik. Uvela bi se i funkcija izvršnog direktora, koji bi se birao javnim natječajem, a broj članova Skupštine povećao bi se sa sadašnjih 77 na 120, a moguće i više.

Ostaje samo članarina

Razmatra se i ukidanje doprinosa koji tvrtke plaćaju Komori, pri čemu bi ostala članarina. Prođe li taj prijedlog, smanjio bi se jedan od parafiskalnih nameta na koji se tvrtke najviše žale.

- Ovdje nije riječ toliko o iznosu koji svake godine dajemo HGK, koliko o tome da tvrtke smatraju da ništa za taj novac ne dobivaju zauzvrat - kaže nam jedan poduzetnik, koji je želio ostati anoniman.

Izmjene Komorina ustroja - barem zasad - ne bi obuhvatile ukidanje obveznog članstva. To znači da bi hrvatske tvrtke i dalje morale biti članice HGK, a zauzvrat bi dobile instituciju koja bi bila njihov servis.

Promjene u HGK najviše, čini se, idu niz dlaku HUP-u jer obuhvaćaju najveći dio njihovih prijedloga. Njima se pokušava rastočiti i struktura koju je u proteklih 18 godina uspostavio Nadan Vidošević. To nam je potvrdilo i nekoliko istaknutih HUP-ovaca koji kažu da HGK ne treba ukidati, ali od nje žele veći angažman na zaštiti poduzetnika.

Sinergija HGK i HUP-a

- Potrebno je uspostaviti sinergiju HUP-a i HGK - kazao nam je jedan od čelnika HUP-a.

- Naš je cilj da HGK radi u korist svojih članica, a ne politike. I HGK treba doživjeti preobrazbu u trgovinsku komoru te se tako izravno nadovezivati na novu mrežu gospodarske diplomacije na kojoj rade u Ministarstvu vanjskih poslova - istaknuo je drugi naš visokopozicionirani sugovornik iz HUP-a.

No, u SDP-u već sa skepsom gledaju na ove prijedloge. Ne sviđa im se ideja da šef Komore bude samo volonter, a umjesto obveznog, radije bi vidjeli dobrovoljno članstvo. Sumnjičavi su i prema sve očitijem preuzimanju HGK od strane svog glavnog koalicijskog partnera, HNS-a, za kojeg smatraju da Komoru uzima u svoje ruke kako bi proširio svoj utjecaj na gospodarstvo, ali i kako bi uhljebio vlastite kadrove. Žale se i da HNS reformu komorskog sustava provodi samostalno.

Ipak, nitko od SDP-ovaca s kojima smo razgovarali nije nam javno htio komentirati predložene promjene. Jedino nam je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kratko kazao da ne podržava prijedlog da HGK vodi volonter.

Istaknuti član

- Predsjednik mora biti zaposlen u HGK. Takva institucija ne može se voditi tako da se to radi uz neki drugi posao. Ne bi bilo dobro ni da predsjednik bude istaknuti član bilo koje stranke - poručio je Maras.

HNS lobira za Dragana Kovačevića

U političkim i ekonomskim krugovima posljednjih dana proširila se informacija da je HNS vođenje HGK ‘rezervirao’ za Dragana Kovačevića, ekonomskog stratega stranke i aktualnog šefa Janafa. Sam Kovačević tu nam informaciju jučer nije potvrdio, ali ni opovrgnuo.

Iza Kovačevića je dugo iskustvo rada u ekonomiji i dobro poznavanje ekonomske materije. Ipak, SDP-u se zamjerio kada je početkom ove godine javno kritizirao ministra financija Slavka Linića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:36