BURNA SJEDNICA ZADNJEG DANA PRIJE LJETNE PAUZE

'HITNO DOĐITE U SABOR, PRIJETI NAM KOLAPS!' Oporba zove premijera Milanovića i ministra Ostojića u parlament zbog općeg štrajka liječnika

HDZ i ostali oporbeni zastupnici reagirali su zbog 'dramatične situaciju u zdravstvu'
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Zbog kako su rekli, dramatične situaciju u zdravstvu i najave općeg štrajka usred turističke sezone, saborska oporba tražila je da u Sabor dođu resorni ministar Rajko Ostojić ili premijer Zoran Milanović te da se očituju o tome kako namjeravaju riješiti probleme u zdravstvenom sustavu.

- Vidljivo je da će doći do kolapsa zdravstvenog sustava - naglasio je uime HDZ-a Darko Milinović koji je nabrajao što je sve Kukuriku Vlada obećavala u zdravstvu, a nije ispunila.

ZADNJA SJEDNICA SABORA UOČI LJETNE STANKE Zastupnici će raditi još danas, a zatim im odmor traje sve do rujna

- Umjesto smanjenja listi čekanja danas je na njima novih 100 tisuća ljudi, na ortodonta se čeka od tri do sedam godina, doprinosi iz mirovina nisu smanjeni, ali su smanjeni limiti bolnica, nisu otvorena nova rodilišta, otpuštaju se medicinske sestre, samo u jednom KBC-u njih 40 - nabrajao je Milinović koji se posebno obrušio na novi Kolektivni ugovor koji je potpisan mimo većine socijalnih partnera.

'MI MU IZGLASAVAMO POVJERENJE, A NJEGA NEMA' Ostojić na mjestu potpredsjednika Vlade zamijenio Mimicu, HDZ se bunio jer ga nema u Saboru

- Novi sramni KU vrijeđa 70 tisuća ljudi u zdravstvu. Samo u europskoj Hrvatskoj djelatnici u zdravstvu neće biti plaćeni za prekovremeni rad što je i protivno zakonu - naglašava Milinović koji također tvrdi da nije bilo nikakvog razloga za ukidanje starog KU kojeg je podsjetimo poništio Županijski sud zbog proceduralnih grešaka u njegovom donošenju.

- Sud je ukinuo KU uz obrazloženje da nije bio formiran pregovarački tim za pregovore o njemu. Ali to nije točno jer postoje dva dokumenta koja to demantiraju. U jednom koji je potpisala Spomenka Avberšek, predsjenica Samostalnog sindikata u zdravstvu, jasno se kaže da su imenovani članovi pregovaračkog odbora, njih devet. A u onom GSV-a navodi se kako su pregovori vođeni sukladno Zakonu o radu - rekao je Milinović.

Stoga je pozvao premijera da objasni je li Vlada namjerno sudu zatajila spomenuta dva dokumenta ili neka podignu kaznenu prijavu protiv Avberšek koja je „produžena ruka SDP-a“.

Laburista Branko Vukšić pozvao je pak vladajuće da zdravstveni doprinos vrate na 15 posto jer se pokazalo, naglašava, da je to bila jedna od najvećih grešaka Vlada. I on se slaže kako je zdravstveni sustav na koljenima.

- Nedostaju lijekovi, liste čekanja su sve veće, sve smo bolesnija nacija. Govorilo se da će smanjenje doprinosa pomoći gospodarstvu, a umjesto otvaranja novih radnih mjesta povećala se nezaposlenost – kaže Vukšić. I on se obrušio na Vladu odnosno resorno ministarstvo što su kod potpisivanja novog Kolektivnog ugovora ignorirani sindikati.

- Umjesto da Vlada njeguje socijalni dijalog opredjelila se za svađu, netoleranciju i negiranje situacije u Hrvatskoj. Zdravstvu nedostaje pet tisuća liječnika, koju poruku šaljemo svima koji su u nedoumici otići ili ostati. Vlada im ovime poručuje: idite mi vas ne trebamo, možemo i bez vas! - tvrdi Vukšić.

HDSSB-ov Zoran Vinković poručuje kako ćemo zbog manjka liječnika koji napuštaju Hrvatsku te stručnjake morati uvoziti iz zemalja Trećeg svijeta.

- Upozoravali smo da će smanjenje doprinosa prouročiti novu dubiozu u zdravstvu. To se i dogodilo. Tih dva posto nije pomoglo gospodarstvu, ali je stvorilo velike probleme u zdravstvu. Za svaku državu je pogubno ako bude štrajka i van turističke sezone, a kamoli u sezoni - rekao je. I njihova stranka, istaknuo je, podupire „pojavljivanje ili ukazivanje premijera ili ministra“.

- Vlada je jedino dosljedno provela političke smjene u 99,9 posto slučajeva u KBC-ima, dovedeni su kadrovi koji nisu sposobni suočiti se o ovim vremenom, a kojima je jedina kvalifikacija da su politički podobni - optužuje HDSSB.

Unatoč zahtjevima oporbe niti ministar niti premijer vjerojatno neće doći pred zastupnike. Predsjedavajuća Dragica Zgrebec nije rekla da će zahtjeve oporbe prenijeti u Vladu.

- I ministar zdravstva i predstavnici sindikata izrazili su želju da idu u pregovore i nadamo se da će dobro završiti - bila je kratka Zgrebec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:13