OVISNOST U HRVATSKOJ

Heroin još uvijek na vrhu kod liječenih narkomana

Slavonski Brod 27112005u skolama u Brodsko posavskoj zupaniji ima heroin ovisnost -pokazala anketa Sluzbe za skolsku medicinuFOTO:Danijel Soldo-pok-
 Danijel Soldo/CROPIX

Zbog droge u Hrvatskoj život godišnje izgubi oko 150 osoba, a liječi ih se oko 7550, kažu podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. No, stručnjaci kažu da ima još barem oko pet-šest tisuća neregistriranih ovisnika. Najviše je među liječenim ovisnicima onih kojima je omi-ljeni heroin, a slijede marihuana te razne vrste tableta i kokain.

No, kad se uzmu u obzir podaci o potrošnji ilegalnih droga ukupno, ne samo liječenih ovisnika, onda je prema istraživa-nju Instituta “Ivo Pilar” najčešća marihuana koju je barem jednom u životu konzumiralo 16% od 4756 ispitanika. Slijede amfetamini sa 2,6% i ecstasy sa 2,5%, a približno toliko je i ovisnika o kokainu. Istim se istraživanjem ispitivao i stav građana o pojedinim ilegalnim drogama pa tako 66,8 posto misli da ne bi trebalo dopustiti uzimanje kanabisa.

Istra na vrhu

Na prvom mjestu po broju liječenih ovisnika u Hrvatskoj je Istarska županija, a slijede Zadarska, Šibensko-kninska i Dubrovačko-neretvanska te Grad Zagreb. Životna dob liječenih je najčešće od 25 do 35 godina, a među njima je četiri puta više muškaraca. Prosječna dob prvog uzimanja neke droge u Hrvatskoj je 16 godina.

Opasnost novih droga

Stručnjake je nedavno zabrinulo to što su mladi u Hrvatskoj prema zadnjem istraživanju ESPD-a značajno ovisni o inhalatima, odnosno zadnjih nekoliko godina bilježi se veliki rast, a razlog zasad nije poznat pa bi jedno od sljedećih istraživanja trebalo dati odgovor.

Prema procjeni Dubravka Klarića, predstojnika Vladina ureda za suzbijanje zloporabe droga, godišnja šteta od ovisnosti o ilegalnim drogama je oko 1,5 do čak dvije milijarde kuna. Upozorio je također na nove droge koje dolaze na tržište, a koje su sve dostupnije i sve jeftinije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:37