ENERGETSKI UDAR

HEP tvrtkama podigao cijene pare da bi povećao prihod za 30 milijuna!

Tvrtke su šokirane povećanjem cijene od 120 posto, zbog čega će poskupiti svoje proizvode
 Robert Belošević/CROPIX

Ovo je katastrofa, HEP i HERA nas bacaju na koljena, oni nisu normalni, samo je jedan od komentara predstavnika tvrtki s kojima smo razgovarali o povećanju cijene tehnološke pare za industriju koju je prošlog mjeseca zatražila Hrvatska elektroprivreda, a odobrila Hrvatska energetska regulatorna agencija. Tom odlukom cijena kilovatsata tehnološke pare u Zagrebu je skočila sa 125, 7 kuna na 288,26 kuna. Dakle, oko 120 posto. Tvrtke tehnološku paru koriste za dvostruku namjenu - grijanje i tehnološke procese te tako visoki skok cijene predstavlja enormno povećanje izdvajanja za energente.

Konkretno, na godišnjoj će razini Zagrebačka pivovara umjesto dosadašnjih 4,7 milijuna kuna plaćati 10,8 milijuna za tehnološku paru, što je povećanje od enormnih 6,1 milijun kuna. Dukatu godišnje povećanje iznosi šest milijuna kuna, Saponiji 2,7 milijuna, ELKI 2,3 milijuna, Francku 1,1 miljun kuna itd.

U nekoliko hrvatskih tvrtki rekli su nam da je riječ o još jednom nametu koji u konačnici mora utjecati na višu cijenu krajnjega proizvoda za potrošača.

Dio tvrtki već radi i izračune i preispituje kako bi se prebacili na korištenje nekog drugog energenta. U Zagrebačkoj pivovari tvrde da tehnološku paru koriste za termičku obradu sladovine, pranje ambalaže i sterilizaciju u procesima vezanima uz proizvodnju piva, za centralno grijanje ureda i pogona te grijanje kaloriferima.

- Tehnologija proizvodnje piva takva je da se ne može izbjeći upotreba tehnološke pare, ali ćemo svakako preispitati sve procese i mogućnost zamjene energenata gdje je to moguće. Razmatramo i isplativost ulaganja u vlastiti pogon za proizvodnju tehnološke pare - ustvrdili su u Pivovari. Slična su razmišljanja, kako saznajemo, i u Francku i u Dukatu. Nemali broj tvrtki optužuje HEP - Toplinarstvo da je cijene povisio samo kako bi time pokrio gubitke iz svoga višegodišnjeg neracionalnog poslovanja.

Tvrde da je poskupljenje objavljeno u trenutku kad su tvrtke već izradile svoje proračune za sljedeću godinu te im je sada teško uračunati nove namete u poslovni plan. U HEP-u sve takve optužbe odbacuju i kao glavni razlog podizanja cijene tehnološke pare navode porast cijene plina i loživa ulja koji se koriste u proizvodnji tehnološke pare.

- Prije stupanja na snagu novih cijena tehnološke pare cijene se nisu mijenjale od 1. siječnja 2009., a u istom razdoblju kontinuirano su rasle cijene goriva potrebnog za proizvodnju pare.

Primjerice, cijena prirodnog plina od 2009. do danas porasla je za više od 100 posto. Iz navedenog su razloga dosadašnje cijene tehnološke pare za kupce HEP-Toplinarstva d.o.o. bile znatno niže od tržišnih - napomenuli su u HEP-u.

No, u Zagrebačkoj pivovari smatraju da su dosadašnje cijene tehnološke pare bile na razini onih u regiji i kako nije bilo razloga za njihovo povećanje. Naši sugovornici tvrde da se ovim povećanjem cijena onemogućava konkuretnost hrvatske industrije te je se zapravo dodatnim nametima uništava.

Enormno povećanje cijene tehnološke pare diglo je na noge i Hrvatsku udrugu poslodavaca. Prije nekoliko dana zamjenik glavnoga direktora HUP-a Bernard Jakelić poslao je potpredsjedniku Vlade Branku Grčiću pismo u kojemu ga upozorava da je cijena tehnološke pare poskupjela u rasponu od 111 do 129, 32 posto.

U pismu se navodi kako takvom odlukom svi potezi koje Vlada poduzima oko rasterećenja gospodarstva postaju beznačajni. Stoga se poziva Vlada da umjesto drastičnog poskupljenja cijene tehnološke pare pokuša naći prihvatljiv model i za HEP i za industrijske potrošače koji su ovako dovedeni u bezizlanu situaciju.

Kako se najavljuje, danas bi se trebao održati jedan od sastanaka predstavnika HEP-a i nekoliko tvrtki te predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca na kojem bi se trebalo razgovarati što sada učiniti.

Prema nekim neslužbenim informacijama, teško je očekivati da će doći do korekcije cijene, a više će se razgovarati o racionalnijem korištenje energenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:38