ZA NOVE INVESTICIJE

HEP-ove obveznice razgrabljene! Čačić: 'Mogli smo dobiti gotovo tri milijarde!'

HEP navodi kako će se sredstva od obveznica koristiti za refinanciranje postojećega duga, financiranje planiranih investicija te za opće korporativne svrhe
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Hrvatska Elektroprivreda d.d. (HEP), koja je vertikalno integrirana energetska kompanija u 100 postotnom vlasništvu Republike Hrvatske, odredila je cjenovne uvjete izdanja za euroobveznicu denominiranu u američkim dolarima, u iznosu od 500.000.000,00 američkih dolara, s kuponom od 6,00 posto, prinosom 6,00 posto, cijenom izdanja 100,00 posto te dospijećem 2017. godine, priopćeno je večeras iz HEP-a.

HEP navodi kako će se sredstva od obveznica koristiti za refinanciranje postojećega duga, financiranje planiranih investicija te za opće korporativne svrhe.

Zajednički aranžeri ovog izdanja su Morgan Stanley i UniCredit/Zagrebačka banka, dok je Raiffaisen Bank International AG suaranžer izdanja, navodi se u priopćenju.

Prvi podpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u svojem gostovanju u Dnevniku 3 u petak je govorio o detaljima ovog izdanja obveznica.

- Mogli smo dobiti gotovo tri milijarde da smo tražili. Takav veliki interes zaista je gotovo nezapamćen, rekao je Čačić.

- On je posebno interesantan obzirom na činjenicu da je rejting HEP-a smanjen. No, investitori gledaju budućnost.

- Preko 200 najvećih investitora iz Europe i Amerike bilo je prisutno. Među prvih deset imate najuglednije banke i fondove, nema rizičnih fondova, samo najkvalitetniji fondovi.

Čačić je naglasio kako će ovo izdanje obveznica biti potrošeno otprilike pola na zatvaranje postojećih, manje povoljnih kredita, a drugi dio će ići u nove investicije.

- Ovo je izuzetno značajna poruka koja pokazuje da država ima kvalitetne projekte. Novca na tržištu vidjeli smo da ima, samo je potrebno imati kvalitetan projekt, zaključio je Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:20