AFERA FIMI-MEDIA

HEBRANG O POVIJESNOJ PRESUDI 'Ovo je eutanazija HDZ-a. Demokracija je ubijena'

Kern: Optužnica je dobro postavljena. Obrana nije imala šanse
 Biljana Gaurina / CROPIX

Ovo je eutanazija HDZ-a. Zapravo, eutanazija je nježna. Ubijena je demokracija, uništena je desnica u Hrvatskoj, presuda je donesena da HDZ nestane. Imat ćemo jednobojnu Hrvatsku - rezignirano je zaključio Andrija Hebrang, potpredsjednik HDZ-a u razdoblju za koje je ta stranka jučer nepravomoćno osuđena zbog zloporabe položaja i ovlasti s ciljem pribavljanja znatne imovinske koristi. Hebrang je presudu nekadašnjem šefu stranke Ivi Sanaderu, stranačkim kolegama, HDZ-u i Fimi-Mediji odslušao u društvu bivšeg državnog odvjetnika Ivana Kerna i novinara Jutarnjeg lista.

Kern: Ne, to nije napad na demokraciju. Naprotiv, to je učvršćenje parlamentarne demokracije jer pokazuje da ni političke stranke ne mogu raditi i ponašati se kako žele.

Hebrang: Ali to nije radila stranka, to je radilo 20-ak ljudi a da ostali to nisu znali!

• Kako niste znali? Pitala se to i sutkinja...

Hebrang: Ja sam u to vrijeme bio potpredsjednik i žao mi je što me nisu zvali da svjedočim. Stranka od toga nije imala nikakve koristi, taj novac nije došao u stranku, Predsjedništvo nije naložilo nikakve isplate. To su naredili Ivo Sanader, Mladen Barišić i Branka Pavošević, dakle - pojedinci. Da je naredilo Predsjedništvo, mogli bismo govoriti o odgovornosti stranke.

Kern: Ali trošeno je za potrebe HDZ-a.

Hebrang: Ne, ako nije naredilo Predsjedništvo!

• Ako neki pjevač pjeva u kampanji HDZ-a i dobije novac u HDZ-u od HDZ-a - nije li za korist stranke?

Hebrang: Ne, mi u stranci za to nismo znali! Otkud sam ja mogao znati kako su plaćani ti pjevači! Toga nije bilo u financijskom izvješću koje je stizalo pred Predsjedništvo. Tamo je izlaz i ulaz novca bio u redu, što je potvrđivala i Državna revizija. Skandalozno je osuditi pravnu osobu zato jer je direktor lopov! Još gore osramotiti 200.000 članova stranke.

• Vi ste ga birali za šefa stranke.

Hebrang: I vi ste ga birali za premijera države! Jeste li i vi krivi? Ja sam ga branio mnogo puta. Jer sam mu vjerovao. Kad sam ga pitao za te satove, rekao mi je da je 16 godina radio u inozemstvu i da dopustim da je mogao zaraditi za 15-ak satova. Svaki povratnik nakon 16 godina u Hrvatskoj vozi Mercedes, pa ne mislimo da su lopovi.

• I cijelo Predsjedništvo nije ništa znalo? Tko je tada sve bio u Predsjedništvu?

Hebrang: Jarnjak, Jandroković, Primorac, Bebić, Biškupić, Šeks, ne mogu se sad sjetiti je li bio još netko.

• Pa stvarno su vas smuljali kad ništa niste sumnjali...

Hebrang: Vi se prvi iznenadite kad vam uhvate dijete da krade u dućanu. Ako je istina sve što piše u presudi za Sanadera i ostale - ja ih osuđujem na dvostruko više.

Kern: A Barišić? Što ste o njemu mislili? Čovjek je bio rizničar stranke! Što je to rizničar?

Hebrang: A što sam mislio? Nikad s njim nisam kontaktirao. Niti je on nama podnosio izvješće. Mislio sam da se bavi promidžbom, poticanjem članstva na plaćanje članarina, dobivanjem donacija.

Kern: Presuda je jako dobro obrazložena. Stranka je osuđena jer je novac trošen za njezine potrebe i jer su bile uključene najodgovornije osobe - predsjednik, blagajnica i rizničar. Naglašeno je da nema kolektivne krivnje, ali da će politički platiti i ostali članovi stranke i da svatko u budućnosti to mora imati na umu.

Hebrang: HDZ je već platio! Optužnica je podignuta 30 dana prije izbora i 24 sata prije raspuštanja Sabora. Pa to nije zabilježeno nigdje u Europi!

Kern: Presuda stranci jest novost u našoj praksi, ali jednom mora biti prvi put. I odrađeno je dobro, korektno, po svim principima struke, dobro obrazloženo i razjašnjeno. A presuda je očekivana.

Hebrang: Za pravo ne znam, ali politički je skandalozna. HDZ će nestati. Politički je platio već na prošlim izborima, a sada, ako mora skupiti pet milijuna kuna za kaznu i još 17 milijuna kuna nepripadne koristi, koju mora vratiti, kako će stranka poslovati?

• Sanader je dobio 9 godina, ali ostali relativno malo - drugooptuženi Barišić je dobio ‘samo’ tri godine, Maček je osuđen uvjetno.

Kern: Da nije bilo Barišića, ne bi bilo ni cijelog ovog procesa. Tužiteljstvo svugdje u svijetu nagrađuje takve insajdere.

• Šef Carine koji broji milijune u kancelariji...

Kern: I kojem nije dokazana protupravna imovinska korist. Da, zanimljivo. Ispada da je bio samo skretničar.

• Može li šef Carine imati takav životni stil?

Kern: Jesu li mu našli kakvu lovu u banci? Nisu. Je li uzeo lovu koju nije zaradio - ne znamo. Nismo našli - nije kriv!

• Barišić je ključan za presudu Sanaderu jer nije bilo ni jednog čvrstog dokaza.

Kern: Da, ali bilo je stvarno dosta indicija koje logički vode k zaključku suda

• Kakva je bila obrana?

Kern: Obrana nije imala puno manevarskog prostora. Pokušali su dokazati da Sanader nije imao toliku moć i da se Barišić nije koristio njegovim autoritetom, već vlastitim. Međutim, to je stvarno tanko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:14