ŽESTOKA PALJBA IZ HDZ-A

Hebrang: Milanović smišljeno politizira sindikalnu akciju

 Vlado Kos/Cropix

ZAGREB - Zbog referenduma HDZ se danas žestoko obrušio na sindikate te na oporbeni SDP. Tvrde kako se sindikalni referendum žestoko politizira što nikako nije dobro u trenutku kada je Hrvatska počela izlaziti iz gospodarske krize i širom su joj otvorena vrata EU.

- Želimo upozoriti javnost da se očekivana i dobrodošla sindikalna aktivnost žestoko politizira. Potpisom Zorana Milanovića sindikalna borba dobila je politički predznak. To nije dobro, to je smišljeno - naglasio je potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang na današnjoj konferenciji za novinare.

Hrvatska, dodaje Hebrang, ima dobre temelje za izlazak iz krize i zato politizacija nije dobra.

- Na programu pristupa EU otvorene su zapreke za otvaranje posljednja tri poglavlja. Politiziranjem se želi ugroziti taj put. Neki od sindikalnih čelika nasjeli su na tu igru - naglasio je Hebrang.

HDZ je ponovno objasnio kako se izmjnama Zakona o radu ne ukidaju prava radmicima te podsjetio da su sindikati devet puta odbili pregovore s Vladom.

Zastupnik HDZ-a Boris Kunst bezočnim lažima nazvao je sindikalne tvrdnje kako se ukidaju kolektivni ugovori.

- Ovim izmjenama ZOR-a samo se želi revidirati prava iz kolektivnih ugovora koja su sklapana prije 10 godina u sasvim drugačijim okolnostima - rekao je Kunst. SDP-ove čelnike nazvao je licemjerima budući da je, podsjetio je, upravo njihova Vlada 2003. godine drastično srezala radnička prava.

- Gdje je tada bio Zoran Milanović?! Ili je danas postao veliki dušebrižnik za radnička prava ili je to licemjerje - kazao je Kunst koji je posebno kritiziorao i SDP-ovca Slavka Linića. Upravo je Linić, kaže Kunst, kao potpredsjednik Vlade rekao da se sa sindikatima ne treba razgovarati.

- Očigledno je da je počela izborna kampanja. Na žalost, moji kolege iz sindikata su se upleli u tu paukovu mrežu - poručio je Kunst.

Krunoslav Markovinović ironičnio je primjetio kako je Milanović prije nekoliko dana izjavio da je sve više spreman za preuzimanje vlasti.

- Znači li to da je 2007. godine na izborima obmanuo birače jer tada na preuzimanje vlasti nije bio spreman - kaže Markovinović. I on smatra kako u SDP-u "licemjerja nikad dosta".

- Linić tvrdi da smo ustrašeni, a pogledajte samo njegovo lice kad se spominje nabava vatrogasnih vozila i nagibnih vlakova - dodaje Markovinović.

HDZ-ov obračun sa SDP-om nije prošao bez spominjanja Milanovićeva stana .

- Ako već netko kupuje veliki stan valjda onda prije toga proda onaj prethodni. No, ljepše je zadržati oba - osvrnuo se Markovinović na to što je šef SDP-a kupio veći stan, ali nije prodao manji premda je to najavio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:10