MALO VREMENA ZA PREGOVORE

HDZ U STISCI Plenković će u samo 10 dana morati dogovoriti koaliciju i izborne liste

Čim se raspusti Sabor 15. 7., počinje teći dvotjedni rok za predaju lista, a izbori u HDZ-u su 17. srpnja
Milijan Brkić i Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Postane li predsjednik HDZ-a na internim izborima zakazanim za nedjelju 17. srpnja, Andrej Plenković u idućih će desetak dana morati odraditi iznimno kompleksan proces priprema za parlamentarne izbore. U pitanju su zakonski rokovi zbog kojih bi se novi čelnik HDZ-a mogao naći u cajtnotu jer će u tih deset dana morati složiti svih deset izbornih lista te listu za dijasporu.

Ostavka Tomislava Karamarka dovela je HDZ u vremenski tjesnac i Plenkoviću će ostati izrazito kratko vrijeme za dogovore sa strankama Domoljubne koalicije, s kojima se njegov prethodnik dogovarao godinu i pol dana. Stvar je, naime, u rokovima. Sabor se raspušta u petak, 15. srpnja, a odmah potom predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović raspisat će izbore, gotovo sigurno, 4. ili 11. rujna. Pretpostavlja se da će to učiniti već 15. ili najkasnije 16. srpnja i od trenutka objave počinje teći dvotjedni rok unutar kojeg stranke i koalicije moraju predati izborne liste. Dakle, sve liste moraju biti predane do 29. ili 30. srpnja.

Stranke koje su formirale Domoljubnu koaliciju su HDZ, HSS, HSP dr. AS, BUZ, HSLS, Hrast, HDS i ZDS. Početkom lipnja HSS je istupio iz koalicije, ali novi predsjednik Krešo Beljak ostavio je mogućnost dogovora o zajedničkom nastupu na izborima.

To znači da Andrej Plenković neće imati mnogo vremena ni mogućnosti za veće promjene na izbornim listama u odnosu na izbore iz studenog prošle godine. Jednostavno, netom izabrani lider HDZ-a morat će se osloniti na postojeće stranačke kadrove uz, možda, pokojeg bliskog suradnika kojeg će staviti na listu.

Veći problemi prijete u pregovorima s ostalim strankama Domoljubne koalicije, osobito s dvije stranke izrazito desne orijentacije - HSP AS i Hrastom.

“Potpuno smo fokusirani na Andrejevu kampanju za predsjednika HDZ-a, a o svemu ostalom odlučit ćemo nakon 17. srpnja. U svakom slučaju, bit će dovoljno vremena za razgovore i sastavljanje izbornih lista”, rekao je Davor Ivo Stier, glasnogovornik Plenkovićeve kampanje. A na pitanje hoće li HDZ nastaviti koalirati s desnim stankama iz Domoljubnog saveza, uslijedio je znakovit odgovor: “Andrej je najavio da je on čovjek suradnje i okupljanja, a ne razdvajanja”.

To znači da će i s novim predsjednikom HDZ na izborima nastupiti u savezu s desnim strankama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:44