OPTUŽBE ZA KRAĐU 31 MILIJUNA

HDZ se brani: Isplate na crno, pjevači, BMW-i... Mi nemamo ništa s tim, to je bilo za Sanadera!

 Damjan Tadić/CROPIX

Da bi se pravna osoba mogla proglasiti krivom, najprije treba utvrditi krivnju odgovorne osobe iz te pravne osobe. Optužnica nije dotaknula interes stranke i dovela ga u vezu s učinjenim troškovima, nije dotaknula stupanj odgovornosti stvarnih odgovornih osoba. Nije objasnila gdje se to u odnosu na stranku očituje neosnovano bogaćenje, a nije objasnila niti odakle prvooptuženom Ivi Sanaderu, kao tadašnjem predsjedniku stranke, mogućnost utjecaja, napisao je u rezimeu odgovora na USKOK-ovu optužnicu protiv HDZ-a odvjetnik Davor Budin. Pravni zastupnik HDZ -a stoga je od suda zatražio obustavu postupka protiv stranke ili, ako to ne učini, da optužnicu vrati USKOK-u radi boljeg razjašnjenja stvari.

Kriminalna grupa

A za to nema mnogo vremena. Naime, u Velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda 10. veljače održat će se sjednica optužnog vijeća u slučaju Fimi-Media. Tada će, ako optužnica bude potvrđena, formalno biti pokrenut treći postupak protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, ali prvi put i kazneni postupak protiv jedne političke stranke kao pravne osobe - HDZ-a.

USKOK je optužio bivšeg šefa stranke Sanadera, bivšeg rizničara Mladena Barišića, šeficu financija Branku Pavošević i prijašnjeg šefa predizbornih kampanja stranke Ratka Mačeka da su se udružili u kriminalnu grupu, čiji je cilj, među ostalim, bio osigurati ilegalna sredstva za financiranje HDZ-a. Stranci se stavlja na teret pribavljanje nepripadne materijalne koristi od 31 milijun kuna. Riječ je o sredstvima koja su jednim dijelom izvučena iz javnih poduzeća preko tvrtke Fimi-Media suoptužene Nevenke Jurak. Drugi dio odnosi se na plaćanja koja je izravno izvršavala Fimi-Media za razne troškove i usluge za potrebe HDZ-a. Treća “stavka” su tzv. crne donacije, sredstva iskamčena od osoba i predstavnika raznih tvrtki, a koja nisu evidentirana u stranačkim financijama i utrošena su mimo blagajne HDZ-a.

Brojni svjedoci, ali prvenstveno sami optuženici poput Barišića, Jurak i Pavošević, detaljno su govorili o načinu kako se dolazilo do sredstava, ali i o tome na što je taj novac potrošen, mahom u okviru pojedinih predizbornih kampanja.

Jedini odgovor

Od plaćanja cateringa i raznih usluga za stranačka događanja, preko isplata stotina honorara stranačkim djelatnicima do kupovine medija i plaćanja nastupa estradnim zvijezdama. Čak i plaćanja pola milijuna eura Marku Perkoviću Thompsonu da ne pjeva za druge stranke. Osim toga, USKOK je prikupio iskaze niza osoba iz HDZ-a koje su govorile o tome kako je funkcioniralo financiranje stranke i pritom su jasno ukazivale da je u svemu glavnu riječ imao tadašnji predsjednik Ivo Sanader.

U trenutku podizanja optužnice 9. prosinca 2011. od 11 obuhvaćenih osoba USKOK je imao priznanja većine. Samo se Sanader, Maček i HDZ nisu našli u tom krugu. Stoga i ne čudi da sud nije dobio puno odgovora na optužnicu. Zapravo, jedini pravi poslao je HDZ koji s jedne strane tvrdi da USKOK nije jasno utvrdio da su ilegalna sredstva uistinu potrošena za potrebe HDZ-a, kao i da nije obrazložio smatra li se Sanadera odgovornom osobom stranke.

Nespretno definiranje

U konkretnom slučaju, ako je Sanader bio odgovorna osoba HDZ-a, utvrđivanjem njegove odgovornosti dolazi se i do odgovornosti HDZ-a ako se radi o pribavljanju koristi za stranku. Okrivljena stranka sada pokušava osporiti i to da su bilo Sanader, bilo Barišić, Branka Pavošević ili Ratko Maček nastupali kao odgovorne osobe HDZ-a, ističući prvenstveno da je Sanader tako autoritativno mogao nastupiti isključivo u svojstvu premijera.

Navodeći kako su Predsjedništvo stranke i Nadzorni odbor jedini stvarno nadležni za donošenje financijskih odluka, odvjetnik HDZ-a naglašava da je crni fond očito funkcionirao izvan tih stranačkih struktura i da spomenuta tijela nisu imala nikakvu ulogu u prikupljanju ili raspolaganju tim sredstvima, jer za njih nisu ni znala.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:47