PANIKA U HDZ-U?

HDZ: Sanadera se ne bojimo, a Šuker ostaje u Vladi

Otkako je ministar financija Ivan Šuker svjedočio o Ini, ne prestaju spekulacije o njegovoj smjeni. Kao njegov nasljednik u Vladi Jadranke Kosor spominje se čelnik HBOR-a Anton Kovačev, no od toga, čini se, za sada neće biti ništa
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Otkako je ministar financija Ivan Šuker svjedočio pred istražnim povjerenstvom za Inu, ne prestaju spekulacije o njegovoj skoroj smjeni. U kuloarima se već pojavilo i ime njegova nasljednika, a riječ je, navodno, o Antonu Kovačevu, šefu Uprave HBOR-a koji je na toj funkciji još od 1993.

‘Nismo nervozni’

No, izvori iz HDZ-a tvrde da ministar unatoč nekim propustima, pa čak i sumnjama da šuruje s bivšim premijerom Sanderom, ipak ostaje u Vladi.

- Šuker odlično radi svoj posao i premijerka ga za sada neće mijenjati - tvrde u HDZ-u.

Inače, vodstvo HDZ-a u posljednja dva dana održalo je niz sastanaka na kojima su uz premijerku bili veći dio potpredsjednika stranke i glavni tajnik.

Nedostajali su Vladimir Šeks koji je, po vlastitom priznanju, bio na “drugom mjestu” te premijerkin zamjenik, ministar zdravstva Darko Milinović koji je zadnja dva dana bio zauzet poslovima u Rijeci, Opatiji i Lipiku.

Na sastancima se razgovaralo o svim aktualnostima, a posebno o bivšem premijeru, čiji je povratak u Hrvatsku uznemirio duhove. Ipak, u HDZ-u tvrde da zbog Sanadera nisu nervozni.

Ljutiti na Mihanovića

- Ne plašimo se Sanaderova svjedočenja. On je odgovoran za svoje postupke. Da smo nervozni, ne bismo ga ni zvali da svjedoči. On može reći samo ono što je radio. Nije točno da su svi znali za sve. Predsjedništvo HDZ-a nije imalo ni ugovor, ni anekse ugovora s Inom - kažu u stranci, dodajući da ne pripremaju nikakvu posebnu strategiju zbog Sanaderova svjedočenja.

U HDZ-u su, doznajemo, iznimno ljuti zbog izjava Damira Mihanovića, bivšeg člana Uprave Croatia osiguranja koji je otkrio aferu Fimi-Media. Posebno su loše dočekane njegove izjave o Šukeru koji mu je, kako tvrdi Mihanović, otvoreno prijetio.

Mihanović je Šukera, koji je šef nadzornih odbora i Fine i Croatia osiguranja, optužio da je u Hrvatsku želio dovesti njemačku osiguravateljsku tvrtku Talanx koja bi tako izravno ugrozila tržišni udio Croatia osiguranja.

No, u HDZ-u brane svog ministra. - To nije bila neka Šukerova izmišljotina. U to se ušlo na prijedlog Uprave CO-a i Fine, ali nije se prihvatio ulazak te njemačke tvrtke, nego se samo pristalo na pokretanje razgovora o tome - doznajemo u stranci. U HDZ-u ističu i kako je više razloga što je Mihanović smijenjen s funkcije u CO-u. Iako su prije tvrdili da je smijenjen “zbog neprimjerenog načina u komunikaciji s medijima, odnosno zbog poticanja na objavu afera smijenjenog kolege”, danas kažu da mu je presudilo loše poslovanje CO-a.

Tri razloga za smjenu

- Tri su razloga zašto je smijenjen - tvrde u HDZ-u. Prvi razlog je što je svake godine tržišni udio tvrtke padao 1-2 posto. Kao drugo, završno izvješće prikazali su kao pozitivno, ali ta pozitiva nije proizlazila iz većih prihoda, nego iz revalorizacije vrijednosti nekretnina, što su prikazivali kao dobit tvrtke. Treći razlog je bilo to što su završno izvješće medijima predstavili kao dobit prije nego što ga je prihvatio Nadzorni odbor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:38