ODGOVOR NA KLJUČNE UVJETE

HDZ ŠALJE ODGOVORE MOSTU 'Karamarko se povlači, ali Vladu mora voditi netko tko je pripremao reforme'

Domoljubna koalicija danas će poslati i službene odgovore na zahtjeve Mosta
 EPH

Vjerujemo da bi za sljedeća dva, tri dana moglo doći do rješenja situacije i da je nakon zaključaka Glavnog odbora SDP-a HDZ bliži tome da s Mostom sastavi Vladu - uvjereno je jučer bilo nekoliko članova stranke Tomislava Karamarka. Još čekaju, kažu, službeno očitovanje HDZ-ova vrha na prijedloge Mosta - pristaju li na tripartitnu vladu i nestranačkog premijera - koje, prema rokovima koje im je zadao Božo Petrov, moraju dostaviti danas do kraja dana.

Glavni odbor SDP-a u subotu je, podsjetimo, to odbio. Suradnji s HDZ-om jasno su rekli ne, Mostu su ostavili otvorena vrata za daljnje pregovore, a Zoranu Milanoviću još jednom dali potporu za premijera.

‘Otvorili su nam vrata’

A takvo stajalište SDP-a, kako procjenjuju neki u HDZ-u, otvorilo im je mogućnost da se oni lakše dogovore s Mostom. Svi HDZ-ovci s kojima smo jučer razgovarali bili su uvjereni da će Karamarko pristati na uvjet nestranačkog premijera.

Odluku o tome formalno bi na današnjem sastanku trebalo donijeti Nacionalno vijeće HDZ-a, no u stranci ističu da je to tijelo, kao i Predsjedništvo stranke, dalo otvorene ruke Karamarku da donosi odluke u interesu stranke. Što bi, dakle, HDZ mogao odgovoriti Mostu? Kako neslužbeno doznajemo, što se tripartitne vlade tiče, smatraju da se o tome i nema smisla očitovati.

Nepotrebna rasprava

- SDP je taj prijedlog već odbio. Mi smo još u svibnju, kad je Karamarko poslao pismo Milanoviću, zatražili da se oko važnih društvenih pitanja postigne konsenzus da bismo se mogli posvetiti reformama, što su oni odbili. Sada tu istu priču koju smo mi pokrenuli traži Most. Nije mi jasno zašto onda Božo Petrov i Nikola Grmoja uporno inzistiraju na antireformskim snagama i suradnji s SDP-om, dakle na nečemu za što je zaključeno da nije moguće. Zato ne vidim zašto bismo se mi očitovali oko nečega u čemu imamo kontinuitet - kaže izvor iz vrha HDZ-a. Dodaje da je uvjet nestranačkog premijera drugo pitanje.

- Pristat ćemo na nestranačkog premijera, ali pod uvjetom da to ne bude bilo tko, nego osoba koja je sudjelovala u kreiranju reformskog paketa - kaže naš sugovornik, dodajući da to može biti netko i sa strane HDZ-a, ali i sa strane Mosta. Zasad ipak ne navodi konkretna imena. No, kako doznajemo, u slučaju opcije sa 14 ministarstava, HDZ je spreman Mostu ponuditi četiri ministarstva, a dva bi bila nestranačka.

Što će odgovoriti Most?

U HDZ-u kažu da je onda sljedeći korak na Mostu. Vjeruju da će oni prihvatiti njihov odgovor i da će krenuti u daljnje razgovore, u sastavljanje Vlade.

- Vjerojatno će Most dati još jednu šansu SDP-u za očitovanje iako ne vjerujem da će oni promijeniti mišljenje - kaže naš sugovornik. Upozorava da bi, ako Most prihvati HDZ, ipak moglo doći do problema, i u Mostu, ali i u HDZ-u.

- Pitanje je bi li Most nakon priklanjanja HDZ-u ostao homogen ili bi dio članova otišao, kao što je važno i pitanje koliko bi bilo takvih članova. Zasad se u stranci spominje da ih je 12 za HDZ, a troje protiv, dok neki tvrde da je protivnika i više, što bi onda ponovno zakompliciralo situaciju. S druge strane, mnogi HDZ-ovi članovi nisu za opciju da netko drugi bude mandatar. Navikli smo da naš čovjek, ako smo već na vlasti, bude prvi. Takva smo stranka. Nikad ranije nismo imali ovakvu situaciju. Stoga bi zasigurno u stranci počeli neki procesi, jer će mnogi odustajanje Karamarka od premijerske pozicije shvatiti kao znak njegove velike slabosti - analizira jedan od istaknutih HDZ-ovaca. Na pitanje postoji li ipak šansa da i Karamarko poput Zorana Milanovića kaže ne Mostovim prijedlozima i ne odustane od premijerske pozicije, naš sugovornik ističe da ne vjeruje u tu opciju.

- Kad bi i HDZ odbio Most, to bi značilo nove izbore. Možda bismo se još svi skupa do kraja godine malo ‘mrcvarili’ dodatnim razgovorima, ali bi onda, vjerojatno polovicom siječnja, izbori ipak bili raspisani. Veliko je pitanje što bi oni donijeli, a ne vjerujem da je HDZ uopće spreman na njih, zbog financija, a i drugih stvari. Naime, dio članstva stranke već radi protiv Karamarka i teško je procijeniti u ovom trenutku kako će to završiti. Milanović je tu u drugoj poziciji. Iako je jedno vrijeme bio u krizi, na kraju se nametnuo kao jedini pravi vođa ljevice. Borio se i kockao cijelo vrijeme. Čak ako sada završi i kao oporba, bit će na dobitku - smatra dobro upućeni član iz vrha stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:25