LISTA ŽELJA PRED IZBORE

HDZ: Rojs je dobrodošao, ali Pašalić ne

Premijerka Kosor i Ljubo Ćesić Rojs srdačno su se pozdravili na grobu Franje Tuđmana na Mirogoju

ZAGREB - U HDZ-u nemaju ništa protiv mogućeg povratka u svoje redove kontroverznoga Ljube Ćesića Rojsa . Što se tiče eventualnog ponovnog aktiviranja Ivića Pašalića, što je Rojsova želja, u vladajućoj stranci puno su suzdržaniji. Rado bi, međutim, opet vidjeli Miroslava Tuđmana.

Priče o Rojsovu povratku potaknuo je on sam kad se pojavio na Mirogoju gdje su članovi Predsjedništva HDZ-a položili vijenac na grob Franje Tuđmana u spomen na njegov 89. rođendan. Premijerka i predsjednica HDZ-a, Jadranka Kosor, srdačno se s njim pozdravila, kao i glavni tajnik stranke Branko Bačić.

Vežu nas uspomene

- Prijatelj sam s Rojsom. To nikad nismo narušili. Vežu nas uspomene iz rata i Ministarstva obrane. On je izvorni HDZ-ovac. To što je temperamentniji i što to nije bilo popularno, ta su vremena iza nas. Nema razloga da se ne vrati - kaže Andrija Hebrang, šef Kluba zastupnika HDZ-a.

Što se tiče Pašalića, Hebrang kaže da nije optimističan jer se “Pašalićevi tragovi koje je ostavio u stranci još uvijek osjećaju”. No, rado bi vidio Miroslava Tuđmana kojega je već nekoliko puta pozvao, ali je ovaj to svaki put odbio.

I Ivan Jarnjak, potpredsjednik HDZ-a, ističe svoje dobre odnose s Rojsom, “bez obzira na kontradiktornosti”. - Politika je takva, nije ravna crta. Njegov povratak ne bi trebao smetati - smatra Jarnjak.

Na pitanje nije li to HDZ-ovo predizborno očijukanje s Tuđmanovom ostavštinom, čiji je Rojs jedan od najupornijih sljedbenika, Jarnjak odgovara niječno.

- Tuđman je uvijek broj 1 u HDZ-u. Kad ste čuli da je netko iz vrha stranke rekao nešto protiv prvoga hrvatskog predsjednika?! On je kod nas uvijek aktualan - tvrdi Jarnjak. HDZ-ov zastupnik Josip Đakić ističe da su “vrata otvorena svakome tko se nije ogriješio o Statut stranke”. U slučaju Rojsova povratka, Đakić smatra da bi to prvo trebali ispitati Sud časti i Predsjedništvo stranke jer je Rojs 2003. isključen iz HDZ-a zbog nanošenja štete stranci.

Nemoralni povratak

- Dobar sam s njim. Bio je malo svojeglav, ali je kao čovjek imao dobrih karakteristika - rekao je Đakić. Za Pašalićev povratak, pak, kaže da to “ne bi bilo baš moralno”. No, želio bi da se vrati Miroslav Tuđman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:27