SASTANAK U HDZu

HDZ razrađuje strategiju za spašavanje Karamarka: Hoće li izglasati nepovjerenje premijeru?

 EPH

HDZ će danas na sastanku vrha stranke u središnjici na Trgu žrtava fašizma razrađivati strategiju za spašavanje Tomislava Karamarka, doznajemo od izvora iz stranke.

Kada bi trebao početi taj sastanak, nije nam poznato, ali ono što se zna jest da se razmišlja o pokretanju postupka za izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću. No, pitanje je hoće li Karamarko za to dobiti podršku predsjedništva stranke u kojoj postoje različita mišljenja, pa i sukobi oko toga kako bi se ova situacija trebala razriješiti.

Najizgledniji je scenarij, prema izvorima bliskim Karamarku, da se prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Tihomiru Oreškoviću pokrene u Saboru, za što im trebaju potpisi petine saborskih zastupnika, što HDZ-u neće biti problem prikupiti.

Postoji i mogućnost i da dvije trećine članova Vlade pokrene to pitanje, ali izglednije je, kažu nam u HDZ-u, da se to ipak pokrene kroz saborsku proceduru i to najkasnije do srijede.

Pretpostavlja se da će premijer Orešković odugovlačiti sa sazivanjem sjednice Vlade na kojoj bi se ministri trebali očitovati o tom prijedlogu saborskih zastupnika Domoljubne koalicije, no zakonski rok je osam dana od primanja prijedloga, tako da bi se teoretski glasanje u Saboru moglo uvrstiti na dnevni red prije izglasavanja nepovjerenja Tomislavu Karamarku. O tome odlučuje predsjednik Sabora Željko Reiner, koji podržava Karamarka.

Ovih dana se postavilo i pitanje može li premijer sam smijeniti Tomislava Karamarka. Premda to ne piše u Zakonu o Vladi, kada se slična situacija dogodila sa smjenom Slavka Linića, tadašnji predsjednik Vlade Zoran Milanović u rješenju o razrješenju ministra financija pozvao se na članak 110. stavak 5. Ustava u kojem stoji da predsjednik Vlade uz supotpis predsjednika Sabora donosi rješenje o imenovanju članova Vlade. Dakle, Orešković ne bi mogao sam smijeniti Karamarka bez supotpisa Željka Reinera.

Orešković se nešto prije 10 sati dovezao u Banske dvore. Postoji mogućnost da se danas još jednom obrati javnosti. Ono što se zna jest da on ne namjerava dati ostavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:39