GLUMILI 'GRAĐANE' PA POSTAVLJALI DOGOVORENA PITANJA?

HDZ predstavio svoj program. Pročitajte što je sve obećala Jadranka Kosor! Smanjit će deficit a neće ništa rezati?

Nećemo nove poreze, smanjivanje mirovina, korupciju, nelikvidnost, 'jugosferu', rekla je Kosor
 Tomislav Kristo / CROPIX

NOVO>>> 13:25 Završilo je predstavljanje izbornog programa HDZ-a

13:10 Jedno od pitanja bilo je hoće li se nastaviti procesuirati komunistički zločini, na što su odgovorili ministri Ivić i Karamarko. Ivić je obećao kako će nastaviti s istraživanjem komunističkih zločina, a Karamarko rekao kako je je ova vlada započela istragu tih zločina.

Na pitanje hoće li hrvatskim poljoprivrednicima ulaskom u Europsku Uniju biti na raspolaganju financijska omotnica, ministar Petar Čobanković odgovorio je kako hoće. - Osim sredstava iz EU moći ćemo koristi i nacionalna sredstva iz proračuna. Drugim državama za to je trebalo od 4 do 6 godina, a mi do toga dolazimo u prvoj godini - istaknuo je Čobanković.

13:05 - U tijeku je postavljanje pitanja o predstavljenom programu. Predstavnici braniteljskih udruga postavljali su pitanja o svojim pravima, a Kosor je još jednom ponovila kako su branitelji najzaslužniji za stvaranje države i da se njihova prava neće dirati u Europskoj Uniji.

12:53 - Hoćemo pravednu Hrvatsku, više rada i ulaganja, hoćemo više domaće hrane na tržištu, hoćemo olakšice obrtnicima i poduzetnicima, više radnih mjesta, višu razinu zdravstvene usluge, bolji standard...- rekla je Kosor rezimirajući predstavljeni program.

- Nećemo nove poreze, smanjivanje mirovina, nećemo birokratske prepreke i sporost, korupciju, nelikvidnost, prodaju strateške imovine, nećemo "jugosferu", nećemo ponavljati greške iz prošlosti. Zato smo ušli u NATO. Nećemo da bilo tko, govorim o pravosuđu, priječi istragu bilo kojeg zločina, pa i onog koji je počinjen u komunističko doba... - poručila je predsjednica HDZ-a.

- U svemu imamo jednu ideju - da čuvamo Hrvatsku, najljepšu zemlju na svijetu, rekla je Kosor na kraju svog govora. - Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska. Od svakog člana HDZ-a tražim da pokaže što znači ona Tuđmanova 'Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!' - uzviknula je Kosor.

12:48 Kosor je najavila i reforme u zdravstvu - prepolovit će se liste čekanja, proširiti liste lijekova i provesti racionalizacija sustava.

Vjersko obrazovanje bit će dostupno u školama, a revizije vatikanskih ugovora neće biti. - Možemo biti ponosni na naše kršćanske korijene - rekla je šefica HDZ-a.

Umirovljenicima je poručila kako HDZ neće smanjivati mirovine "kao neki" te da će im do kraja vratiti dug.

Poseban pozdrav uputila je hrvatskim braniteljima nakon čega je spomenula i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.

12:45 - Razvit ćemo sustav praćenja karijera i nagrađivanja - poručila je Kosor. Premijerka najavljuje da će u državnoj i javnoj upravi zapošljavati po sistemu '2 za 1'. Svi u dvorani su zapljeskali kada je obećala kako neće biti otpuštanja.

12:41 - Važno mjesto u programu je iskorjenjivanje nelikvidnosti. Preko zakona ćemo urediti rokove plaćanja u Hrvatskoj rekla je Kosor. Obećala je da će se PDV plaćati po naplaćenoj realizaciji naplate za sve tvrtke s prometom manjim od 2,5 milijuna kuna.

Najavila je da će se više pažnje posvetiti obrazovanju te uvođenje obveznog srednjoškolskog obrazovanja. Obećala je uključivanje većeg broja studenata u sustav stipendiranja i osiguranje besplatnog studija za sve studente koji redovito izvršavaju obveze.

12:37 - Unaprijedit ćemo upravljanje državnom imovinom i ulaganje u gospodarstvo, znanost i kulturu. Projekt Brijuni rivijera je u izvršnoj fazi, zatim Kupari koji je u odlučnoj fazi realizacije. Željeznička infrastruktura je naš važan projekt! Idemo s projektom pruge od Rijeke do mađarske granice te od slovenske granice do Tovarnika, najavila je Kosor.

12:34 - Što se rada i zapošljavanja tiče to je središnje mjesto programa. Radit ćemo na povećanju zapošljavanja i snaženju gospodarstvenika je oni otvaraju radna mjesta. Ovo je program za mlade ljude. Mladi su budućnost Hrvatske i oni će sutra voditi Hrvatsku. Mlade koji se prvi put zapošljavaju oslobodit ćemo tijekom prve godine plaćanja doprinosa za prvi mirovinski stup i plaćanje zdravstvenog doprinosa produljiti za 18 mjeseci, obećala je predsjednica HDZ-a.

12:30 - Predložit ćemo ustavne izmjene da se ograniči deficit. Do kraja 2013. ćemo prepoloviti deficit. Nećemo uvoditi nove poreze, pa ni porez na imovinu jer je to porez i onima koji su teško stekli svoju kućicu ili stan. Uvest ćemo olakšice na porez na dobit i smanjiti namete, najavila je Kosor.

12:25 - Želimo socijalnu odgovornu, europsku i pravednu Hrvatsku. Uspjet ćemo služeći narodu i domovinu. Srž ovog programa je financiranje i štednja. Smatramo da je program realan i iskren prema građanima, a središte je gospodarstvo i jačanje gospodarstva u Hrvatskoj, rekla je Jadranka Kosor.

U protekle dvije godine donosili smo teške odluke u donošenju tih odluka nismo imali potporu mnogih. Smanjili smo deficit za milijardu eura, a na tim reformama mi i danas temeljimo naš program, rekla je Kosor.

12:15 - Vladimir Šeks na ulazu u preporodnu dvoranu Narodnog doma u kojoj će HDZ predstaviti svoj predizborni program, novinarima je izjavio da HDZ može nadoknaditi razliku od 17 posto koliko vladajuća stranka prema najnovijim anketama zaostaje za Kukuruku koalicijom.

- Posadili smo biljke koje će pustiti korijenje i, za jedno četiri godine, izrasti u stabla kakva Hrvatska treba - rekla je premijerka Jadranka Kosor na početku predstavljanja programa.

_________________________________________________

ZAGREB - Hrvatska demokratska zajednica danas će predstaviti svoj program za predstojeće izbore najavljene za 4. prosinca. Predstavljanje programa održat će se u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma u Opatičkoj ulici broj 17 s početkom u 12 sati.

FOTO Može li agresivni Photoshop pomoći HDZ-u: Predsjedništvo stranke se pomladilo preko noći

Predsjednica stranke i premijerka Jadranka Kosor još je prije deset dana na 14. Općem saboru HDZ-a najavila kako će stranka uskoro predstaviti gospodarski program te 'mjere za treće desetljeće hrvatske države'.

Kosor je na skupu HDZ-a, na kojem se okupilo nešto manje od 10 tisuća izaslanika, izjavila kako će se program temeljiti na gospodarstvu i poticanju zapošljavanja, posebno mladih.

I dok je Kukuriku koalicija svoj izborni program 'Plan 21' već predstavila , također prije desetak dana, o sadržaju HDZ-ova programa do sada se nije detaljnije govorilo.

Mogle su se čuti tek optužbe da je koalicija 'prepisala dijelove HDZ-ova programa', posebno one vezane uz energetiku, no šef SDP-a Zoran Milanović na to je odgovorio kako 'nije prepisivao ni na fakultetu, pa da ne prepisuje ni sada'.

Kako točno izgleda HDZ-ov program te što će trenutačno vladajuća stranka ponuditi biračima preostaje vidjeti. Predstavljanje počinje u 12 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:49