PORUKA MINISTRU

HDZ-ovka JAKOVINI 'Da sam ja ministrica poljoprivrede ne bih spavala noćima'

ZAGREB HDZ-ova zastupnica Đurđica Sumrak poručila je danas kako, da je ministrica poljoprivrede, ne bi spavala noćima, ne samo zbog posljedica poplava, nego i podatka da je u Hrvatskoj nestalo 200 sela te da dvije trećine siromašne djece živi na selu.

Sumrak je to izjavila na saborskom Odboru za poljoprivredu koji je tematski raspravljao o poljoprivrednoj proizvodnji nakon poplava, a u nazočnosti predstavnika brojnih institucija – ministarstava, fakulteta, agencija, udruga.

HDZ-ova zastupnica zapravo se referirala na upozorenje Miroslava Kovača iz udruge Život da je dvije trećine siromašne djece na selu, da je nestalo četiri od pet obiteljskih poljopivrednih gospodarstava (OPG) koja su proizvodila mlijeko, da je prazno 200 hrvatskih sela. Kovač upozorava da se u poljoprivredi, koja i inače ima problem, nakon poplava ti problemi množe. Stoga predlaže da se krene s ranijom isplatom potpora, da se smanji PDV na repromaterijal, prolongiraju krediti, porezi, doprinosi.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede najavio je da danas kreće isplata 9,3 milijuna kuna za naknadnu sjetvu poplavljenim poljoprivrednicima. Time je 'pokriveno' oko četiri tisuće hekatra, rekao je Miljenko Radić koji je Odbor izvijestio što je sve poduzeto na području koje je u svibnju pogodila poplava.

Zbrinuto je, kaže, oko 12 tisuća uginulih životinja, na 395 lokacija izmješteno 10.300 živih životinja, za troškove ishrane Vlada je rezervirala šest milijuna kuna. Stalno se prati stanje na poplavljenom području, osigurana su sredstva za besplatnu analizu zemljišta, obavlja se procjena biljnih bolesti i štetočina, s lokalnim jednicama radi se na zaoravanju zakorovljenih površina, itd.

Treba slušati struku, kaže Franjo Kos s osječkog Sveučilišta i navodi da je u četiri sela županjske Posavine u poplavama nestalo 70 posto krava.

Nužne su preventivne mjere, smatra predsjednik Odbora Franjo Lucić (HDZ), koji kaže da je samo u njegovoj Požeškoj županiji poplavama ugroženo 500 domaćinstava, da su štete preko 170 milijuna kuna, a na rijeci Orljavi nema nikave zaštite.

Akademik Franjo Tomić smatra da treba pristupiti izgradnji nepostojećih sustava obrane od poplave, izvesti nove sustave odvodnje te obnoviti zapuštene.

Danijel Jug s osječkog Sveučilišta ističe da poplavljene površine traže pažnju, jer su u i na tlu promjene sveobuhvatne. Taloženje mulja i pijeska, čiji nanosi mjestimice dosežu do 1,8 metara, erozija, glavni su problemi na poplavljenim područjima.

Trenutni je problem i to što je velik broj traktora i kombajna zahvaćen poplavnom vodom, čak ako voda i nije ušla u motor priključni strojevi su bili pod vodom, a problem će se vidjeti kasnije, kaže Ivan Plašnjak s osječkog Sveučilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:31