PREZENTACIJA U SREDIŠNJICI

HDZ-ovci SE UPOZNAVAJU S VLASTITIM GOSPODARSKIM PROGRAMOM Javnosti ga još neće predstaviti

 CROPIX

ZAGREB - Prijedlog gospodarskog programa HDZ-a, koji je pripreman u suradnji sa stručnjacima iz muenchenskog IFO instituta, najužem vodstvu stranke, osim njemačkih stručnjaka, predstavljaju predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić i zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić.

Predstavljanje gospodarskog programa koji je HDZ-ova vizija ekonomskog oporavka Hrvatske, počelo je u 11 sati u Središnjici, a uz predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, nazoče i glavni tajnik Milijan Brkić, politički tajnik Tomislav Čuljak, međunarodni tajnik Miro Kovač te Karamarkov gospodarski savjetnik Martin Pastuović.

HDZ će svoj gospodarski program javnosti pokazati kad Vlada objavi datum izbora.

Maletić je u nedjelju intervjuu za Novu TV rekla da program sadrži niz mjera za olakšavanje poslovanja malim i srednjim poduzetnicima, obrtnicima te se, kroz otvaranja izvora financiranja kroz nove fondove i na razini EU, ide na jačanje industrija u Hrvatskoj koje su prepoznate kao industrije s potencijalom i strateške.

HDZ planira smanjiti PDV-a na hranu na deset posto, ali i PDV-a na dječje potrepštine, turističke i ugostiteljske usluge. Programom se predviđaju i konkretni prijedlozi za racionalizaciju i veću učinkovitost javne uprave. "Idemo na kriterije izvrsnosti i kvalitete u radu, uvođenje mjerenja uspješnosti i postizanja rezultata i ciljeva, a sve ono što je preklapanje ćemo otkloniti", kazala je Maletić.

Što se tiče smanjivanja broja ljudi u javnoj upravi napraviti će se njihova kvalitetna preraspodjela jer istovremeno na određenim mjestima postoji i suficit i deficit kadrova. Gospodarskim programom HDZ-a ne predviđa se devalvacija kune, već se zalaže za njezinu stabilnost i vraćanje povjerenja u domaću valutu. Želi se i što prije ispuniti mastriške kriterije kako bi Hrvatska što prije ušla u eurozonu.

Maletić je kazala i da se planom ne predviđa ukidanje županija dok će biti spajane i ukidane općine koje ne budu pružale kvalitetne usluge poduzetnicima, građanima, javne usluge te koje ne budu radile po modelima uspješnih lokalnih jedinica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:01