TAJANSTVENI DONATORI

HDZ od 2003. dobio 55 milijuna kuna. Znate li od koga?

Ukupno 113 milijuna kuna dobile su naše najveće političke stranke u proteklih sedam godina
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - U proteklih sedam godina HDZ, SDP, HNS, HSS, HSP, IDS ostvarili su prihode od oko 113 milijuna kuna, za koje javnost ne zna otkuda su završile u stranačkoj blagajni, pokazala je analiza GONG-a od 2003. do 2009. godine.

Legalan novac

Primjerice, HDZ je 2006. gotovo 50 posto svih svojih stranačkih prihoda vodio pod ostale prihode, što znači da se, barem javno, ne zna otkud im taj novac. Radi se o 21,2 milijuna kuna koje je HDZ u izvješću naveo kao ostale prihode. HDZ je od 2003. do 2009. ukupno imao više od 55 milijuna ostalih prihoda.

Dragan Zelić iz GONG-a kaže kako je u svjetlu afere Fimi-media zanimljivo vidjeti koliko legalna novca bez jasnog podrijetla imaju naše stranke. Ne radi se, naime, tvrdi Zelić, o nikakvim crnim fondovima, već o prihodima koje su stranke uredno prijavljivale u svojim financijskim izvješćima.

Prihod od najma

U SDP-u tvrde kako, kad je riječ o njihovim prihodima, nema nepoznatih izvora.

- Za sve naše prihode se zna otkuda su jer bismo ih u suprotnom morali vratiti u proračun - kaže donedavni direktor SDP-a Gordan Maras. Objašnjava kako u obrascima za financijska izvješća nisu specificirani svi prihodi, poput prihoda iz proračuna, pa ih zato vode pod ostale prihode. Tako u ostale prihode u najvećoj mjeri spada prihod od iznajmljivanja prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:52