TENORI SE RASPJEVALI

HDZ očajan zbog Josipovića: Bože, vrati nam Mesića

Vladimir Šeks je objasnio da je Stjepan Mesić u većoj mjeri poštovao odredbe Ustava RH od sadašnjeg šefa države dr. Ive Josipovića
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Vrh HDZ-a ušao je u dosad nezabilježeni sukob s predsjednikom Ivom Josipovićem zbog njegovih izjava oko afere TLM/HEP te komenatara vezanih za političke pritiske HDZ-a na Polančecovog odvjetnika Antu Nobila.

Danas je vladajuća stranka, na posebno organiziranoj pres konferenciji gdje su govorili HDZ-ovi potpredsjednici Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak, Andrija Hebrang, glavni tajnik Branko Bačić te glasnogovonik Kluba zastupnika Frano Matušić, u kritikama na račun Josipovića otišli još dalje. Ocjenili su kako je i bivši predsjednik Mesić više poštovao Ustav od Ive Josipovića.

Josipović uzvraća udarac: HDZ me napada jer ne može riješiti probleme u državi

Andreis: Predsjednik se s Komorom ne može sprdati

Komentar Jelene Lovrić: Neobična i pogrešna prijetnja

- Stipe Mesić se u većoj mjeri držao Ustava, naglasio je Vladimir Šeks. On je zajedno sa svojim stranačkim kolegama ocjenio kako Josipović komentiranjem njihovih istupa, a riječ je o izjavama saborskih zastupnika HDZ-a, pokušava provesti tihu reviziju Ustava “prisvajajući ovlasti kojih nema”.

- To bi u Njemačkoj, Austriji ili Italiji predstavljalo skandal, naglasio je Šeks.

HDZ-ova tri tenora

HDZ je s bivšim predsjednikom Mesićem, tijekom njegova dva mandata, imao niz velikih sukoba. Upravo je Vladimir Šeks, koji sada blagonaklono govori o Mesiću, bivšeg predsjednika politički omalovažavao nazivajući ga ‘Stevanom’. Mesić je, pak, uzvraćao da spomenuti često vidi bijele miševe.

- Mesić se, osim u vrijeme izbora, čuvao od komentara Sabora i zastupnika. Klonio se i toga da izrijekom nekoga kritizira s pozicije pripadnosti političkoj stranci, rekao je Šeks.

Izjavom da su HDZ-ova ‘tri tenora’ potaknula postupak protiv odvjetnika Nobila, predsjednik Josipović je izašao iz svojih ustavnih okvira, kaže Šeks. “Malo ste se zanijeli u ulozi Predsjednika I skladatelja. Mi nismo tenori već možemo biti baritoni ali oni neće pjevati onako kao što to predsjednik napiše”, dodao je tome Matušić.

Odlazak u Bleiburg

Jarnjak, kojeg je šef države prozvao zbog odlaska na Bleiburg, podsjetio Josipovića da je u tamo bio kao izaslanik Sabora.

- Zar sam trebao pitati Josipovića smijem li ići u Bleiburg. Znači li to da uvijek prije nego negdje idem moram pitati predsjednika mogu li ili nemrem ići. E ne bu išlo!, ljutio se Jarnjak. Hebrang je dodao kako je postalo uobičajeno da Josipović kritizira istupe HDZ-ovaca, ali istvoremeno niti jednom SDP-ove.

- Odustupio je od svog obećanja Nove pravednosti I da se drži ‘stare pravednosti’ koja je vrijedila od 1945. do 1990., a kojoj je I on pripadao, istaknuo je Hebrang. Bačić je pak, podsjetio Josipovića da zaboravlja svoje pritiske na pravosuđe jer je dan prije svjedočenja u slučaju kamioni primio u svom uredu generala Miličevića.

Nakon što su pola sata sipali kritike HDZ-ovci su zaključili kako ‘ovo nije zaoštravanje sa Predsjednikom niti otvaranje sukoba’ već demokratski dijalog u demokratskom društvu Šeks smatra kako su Josipovića savjetnici nagovorili da istupi na ovakav način. Hebrang je čak ironično priznao kako su možda i previše kritizirali predsjenika.

“Treba mu dati vremena da nauči biti polittičar I da nauči kako se istupa u inozemstvu, tko je bio agresor u BiH, kako se ne smije vršiti pritisak na Odvjetničku komoru. Jer Josipović je samo 6 godina bio zastupnik, ali nije baš dolazio u Sabor, zaključio je Hebrang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:38