IZENAĐENJE

HDZ: Nismo imali pojma da ukidamo Zakon o golfu

Zakon o golfu izazvao je mnoge kontroverze, a donio malo koristi
 Janković/CROPIX

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor predložit će ukidanje Zakona o golfu. Ta je informacija iznenadila vrh HDZ-a i koalicijske partnere jer, kako su nam jučer rekli, o tome nisu ništa znali sve do premijerkinog istupa prekjučer u emisiji Hrvatskog radija.

Sporni zakon

- To je moje mišljenje, sve sam dobro proučila, jer i bez Zakona možemo graditi golf-terene koji su važni za naš turizam - istaknula je premijerka.

- O odustajanju od Zakona o golfu nije bilo riječi niti na jednom stranačkom tijelu. Iznenađeni smo, iako nam je, moram priznati, laknulo. Svi su nas napadali, a sad će valjda svi biti zadovoljni - rekao je sugovornik iz vrha HDZ-a. Slično su nam potvrdili i sugovornici iz stranaka koalicijskih partnera. Marijana Petir iz HSS-a začuđeno je pitala: - Ne znam o čemu govorite, ne znam ništa o povlačenju Zakona o golfu.

Što je u pozadini premijerkine odluke?

Zakon o golfu izglasan je 15. prosinca 2008. Oporba i zastupnici manjina nisu htjeli prisustvovati glasovanju, smatrajući ga nezakonitim propisom čija je jedina svrha da omogući lakšu prenamjenu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Unatoč tome, donesen je glasovima 72 zastupnika. Zakon se našao i na stolu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, a još je na analizi Ustavnog suda. Iz Državnog odvjetništva doznajemo da su još prije godinu dana uputili primjedbe na Zakon Ministarstvu turizma.

- Kakve primjedbe? Pa, ljudi iz Državnog odvjetništva bili su na sastanku kad je utvrđena konačna verzija Zakona o golfu. I tada nisu imali nikakvih primjedbi - kažu u Ministarstvu turizma.

Najljući protivnik tog zakona Nenad Stazić napao je tadašnjeg premijera Ivu Sanadera, rekavši da je progurao Zakon o golfu kako bi izravnao račune u svojim nezakonitim poslovima. Konkretno, s tvrtkom Skiper d.o.o., koja gradi igralište za golf u Savudriji.

- Ta je tvrtka HDZ-u donirala jednom milijun, a jednom dva milijuna kuna - ustvrdio je tada Stazić.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:05