KOPRIVNIČKI SDP I HSS:

'HDZ nam je iz osvete oteo 30 milijuna'

 EPH

Koprivnički SDP-ovci ostali su u šoku nakon što su promotrili prijedlog državnog proračuna Vlade Tihomira Oreškovića.

- A gdje je obveza države za Gimnaziju ‘Fran Galović’? - zavapio je dogradonačelnik Mišel Jakšić.

- Strašno, pa nema niti nove zgrade pedijatrije.... - uzviknuo je predsjednik gradske organizacije SDP-a Zoran Gošek.

Kad su sve to skupa stavili na papir, koprivnički SDP-ovci izračunali su kako ih je država proračunom za 2016. godinu uskratila, zajedno sa županijom, za 30 milijuna kuna, što je iznos jednak 15 posto gradskog proračuna (on je u 2016. godini zacrtan na 198 milijuna kuna).

- Gledajte, ono što smo odmah vidjeli jest da je iz proračuna izbačen kompletan projekt javno-privatnog partnerstva u kojem su Koprivnica i ova županija bili pioniri, a nije plaćeno čak ni ono što je tehnička Vlada bila formalno-pravno primorana odraditi u prvom kvartalu ove godine - požalio se za Jutarnji list šef gradskog SDP-a Zoran Gošek.

Država se obvezala

Na prvom mjestu, iz proračuna za 2016. godinu otpala je Gimnazija “Fran Galović”, projekt javno-privatnog partnerstva s kojim se započelo još 2006. godine.

Prije točno tri godine potpisan je Sporazum u kojem je definirano kako se država obvezuje financirati 55 posto obveza projekta izgradnje gimnazije, no on je, kaže dogradonačelnik Mišel Jakšić, iščeznuo iz proračuna za 2016. godinu, čime je Koprivnica ostala bez 3,8 milijuna kuna, koliko je trebao iznositi državni udio.

‘Nagrabili’ se subvencija

Potom je Koprivnica 2012./2013. godine ušla u još dva JPP projekta - izgradnju Osnovne škole Podolice te izgradnju nove Obrtničke škole, a za oba projekta partner im je bila Koprivničko-križevačka županija na čelu s HSS-ovim Darkom Korenom.

- Ta su dva projekta ušla u jako visoku fazu, ali sada niti za njih nema novca pa je upitno na koji će se način projekti isfinancirati - tvrdi dogradonačelnik Jakšić.

U 2016. godini koprivnička je vlast na čelu s SDP-ovom gradonačelnicom Vesnom Željeznjak računala i na 20-ak milijuna kuna za projekt izgradnje nove zgrade pedijatrije, no uvidom u proračun shvatili su da niti ovog projekta u njemu nema.

- Nejasno nam je zašto je država odlučila uskratiti novac za obrazovanje i zdravstvo, a ostavila je financiranje za zagrebačku te Spaladium Arenu koje zjape prazne - pita se Gošek, napomenuvši kako o ovom problemu razgovaraju i s HSS-om, političkim suparnikom koji je na vlasti u županiji, ali se usprkos tome nije uspio izboriti za svoje projekte.

Koprivničko-križevačka županija, naime, u nabrojenim je projektima trebala sudjelovati s četiri do pet milijuna kuna, no grad je sad i bez toga ostao jer se od škola odustalo.

Gošek pritom negira neslužbene optužbe od strane političkih suparnika koji tvrde kako je Koprivnica ostala bez novca za projekte jer se u mandatu SDP-ove koalicije “nagrabila” državnih subvencija i više nego što je to bilo pravedno.

Prepustili vojni objekt

- Ne bih rekao da je to istina. Pa mi smo jedini grad u zemlji koji je državi morao platiti prepuštanje bivšeg vojnog objekta i zauzvrat izgraditi zgradu suda vrijednu 30 milijuna kuna. To smo platili baš za vrijeme Kukuriku koalicije - kaže Gošek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:36