POSLJEDNJI OBRAČUN

HDZ: 'Kupovala je broševe na račun stranke'; Kosor: 'To su podmetanja'

 Andrej Švoger/CROPIX

Čelnik osječkog HDZ-a jučer je oštro napao bivšu šeficu stranke Jadranku Kosor : optužio ju je za pakt s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem i pozvao vrh HDZ-a da razmisli o njezinim postupcima!

Destrukcija HDZ-a

- Ona je u suradnji sa SDP-om krenula u destrukciju HDZ-a na najvišoj razini! Neizmjerna ljubav i izljevi emocija premijera Milanovića i Kosor daju jamstvo da je HDZ na putu oporavka, a njih dvoje povezao je samo cilj destrukcije i rušenja HDZ-a - izjavio je Kramarić.

Pozvao je vrh stranke da razmisle o njezinim posljednjim postupcima.

Optužio ju je i za tajno snimanje stranačkih sastanaka i progone. - Zašto su se stranački sastanci u Osijeku snimali, a onda dostavljali Vladimiru Šeksu i njoj? Zbog toga su neki naši članovi bili izloženi pritiscima - rekao je.

Istup šefa osječkog HDZ-a na konferenciji za novinare, dogovoren sa vrhom stranke, tumači se kao jasan signal da se Jadranki Kosor sprema isključenje iz stranke.

Obračun Tomislava Karamarka i bivše šefice HDZ-a time je ušao u zadnju fazu.

Uz prijetnje iz Osijeka, iz vrha HDZ-a jučer su istodobno novinarima dojavljivali kompromitirajuće priče o Jadranki Kosor.

- Jel znate da je svoje broševe kupovala na račun stranke? - govorili su novinarima dužnosnici HDZ-a i ispričali: - Imamo dokaz da je HDZ kupio jedan broš za pet tisuća kuna! Imamo i račun iz zagrebačke zlatarnice Gold u Masarykovoj ulici!

‘Nisam kupovala’

Jadranka Kosor to je demantirala.

- Nikada nisam kupovala broševe na račun stranke. Od HDZ-a sam dobila jedan i to kad su završeni pregovori s EU. O tome bi trebalo pitati bivšeg glavnog tajnika Branka Bačića koji je bio zadužen za kupovinu u ime stranke - rekla je Kosor. Dodala je kako je mislila da su taj broš kupili zaposlenici na način da su zajednički skupili novac.

- Nisam imala saznanja da bi to moglo biti kupljeno stranačkim novcem - istaknula je Kosor.

Bivši glavni tajnik stranke Branko Bačić potvrdio je da je HDZ kupio broš kao poklon.

- Točno je, kad smo završili pregovore s EU bivšoj predsjednici smo kupili broš u obliku grba s ugraviranim datumom završetk pregovora. Točnog iznosa se ne sjećam, ali se sjećam da smo to kupili u ime stranke jer smo smatrali da je osim Vlade, i stranka bila zaslužna za završetak pregovora - rekao je Bačić.

Dio HDZ-ovaca jučer je smatrao kako se priče o broševima Jadranke Kosor plasiraju iz vodstva stranke kako bi se što više diskrediriralo Kosor, i lakše se provelo njeno isključenje.

Diskreditacija Kosor

Problemi Jadranke Kosor u HDZ-u traju već dulje.

Prošloga tjedna dobila je poziv od tajnika Europske pučke stranke da im se pridruži na audijenciji kod Pape. U službenom dopisu koji posjedujemo zatražila je od glavnog tajnika Milijana Brkića dopuštenje da ide u Rim. Pitala je hoće li stranka platiti za troškove avionske karte i hotela. Glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš prošlog je petka novinarima izjavila da Jadranka Kosor želi putovati u biznis klasi i spavati u hotelu s pet zvjezdica, kao i to da je tražila dnevnice. Ustvrdila je i to da su joj sve te zahtjeve ispunili iako je HDZ u financijskoj krizi.

Put u Rim

Međutim, iz dopisa Jadranke Kosor tajništvu HDZ-a jasno se vidi da nije tražila ni biznis klasu niti najskuplji hotel ni dnevnice. Također, u zaglavlju dokumenta stoji rukom pisani odgovor Milijana Brkića: ‘Ok’.

Jadranka Kosor rezervirala je sobu privatnom kreditnom karticom dok je čekala odgovor iz HDZ-a. Kada je saznala za nezadovoljstvo u vrhu HDZ-a odlučila je da neće ići u Rim, ali sobu će morati platiti jer je prekasno otkazala rezervaciju.

Vrh HDZ-a sve je više bijesan na bivšu predsjednicu, a posebno zbog čestih intervjua i izjava za medije. U prilog joj nije išlo ni to što ju je javno pohvalio premijer Milanović. Zamjeraju joj i to što kritizira vrh HDZ-a zbog raspuštanja ogranaka.

Jedan član vrha HDZ-a izjavio nam je jučer da se dosad nije raspravljalo o isključenju Kosor. - Kosor se ne treba plašiti. Vrh HDZ-a za sada ne planira isključenje - poručio je. - Ne znamo zašto se tako ponaša, kao da sama zaziva neke stvari! Ne ponaša se korektno! Za razliku od Vladimira Šeksa, koji je sada korektan! - rekao je sugovornik.

Uz Kosor na meti vrha HDZ-a je i Milan Kujundžić zbog kritičkih izjava u medijima, pogotovo u intervjuu Jutarnjem listu.

Šteta za stranku

- Isključenje Kosor i Kujundžića izazvalo bi još više revolta u stranci. Ne vjerujem da bi se Karamarko odlučio na takav potez, iako je sve moguće - rekao je jedan HDZ-ovac. Dodao je i kako je vrh stranke jako ljut na zamjenika Dragu Prgometa jer je popio kavu s Kosor i Šeksom.

- To su apsurdne situacije da se čovjek mora opravdavati zašto je popio kavu sa stranačkim kolegama. U stranci vlada prava paranoja. Stalno se nekoga za nešto sumnjiči i postaje nepodnošljivo. Opet se bavimo sami sobom i ne znam dokad ćemo tako- rekao je naš izvor iz stranke.

Podržavate li Karamarka u izbacivanju Kosor?

Andrija Hebrang, bivši potpredsjednik HDZ-a: Ne! Kosor je mnogo radila za HDZ i za državu!

- Iako se u posljednje vrijeme nisam ni u čemu slagao s tadašnjom predsjednicom stranke Jadrankom Kosor, pogotovo u njezinom pristupu izborima i u marginalizaciji stranačkih tijela pri donošenju odluka, smatram da bi odluka o izbacivanju bila koliko nepravedna, toliko štetna. Nepravedna jer je Jadranka Kosor mnogo radila, naravno, prema svojim kriterijima i zamislima s kojima se ja nisam slagao, ali je mnogo radila. A, štetno zato jer bi takva odluka bila primjer kako se radi protiv jedinstva stranke. HDZ mora okupljati sve koji žele raditi za stranku, a osobni animoziteti i antipatije ne bi trebali biti ispred toga.

Darko Milinović, zastupnik i bivši zamjenik predsjednice HDZ-a: Ne znam, ali u njeno vrijeme svi su morali šutjeti!

Dok je gospođa Kosor bila predsjednica, nitko nije smio reći riječ bez dozvole, a ja sam to osjetio na svojoj koži kao zamjenik. Nitko nije smio reći rečenicu bez dopuštenja, pa tako ja, kao potpredsjednik Vlade, nisam bio u izaslanstvu Vlade na polaganju vijenaca u Plitvicama (krvavi Uskrs). Ne želim time reći da je trebaju izbaciti, samo ističem da bi u njeno doba svatko za istupe bez dozvole bio izbačen iz stranke. Mora poštovati statut i odluke stranke.

Dubravka Šuica, potpredsjednica HDZ-a: Izvan Hrvatske sam, ne znam!

- Bila sam proteklih nekoliko dana izvan Hrvatske i potpuno sam izvan svih događanja.

Davor Božinović, zastupnik i bivši ministar: Izbacuju Kosor? U Berlinu sam

Ne znam ništa o tome da se Jadranku Kosor planira izbaciti iz stranke. Na konferenciji sam u Berlinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:57