NOVA TAKTIKA

HDZ: Josipović je prvi počeo, a ne mi; Kosor: Nije važno. Dosta je svađe

Premijerka je možda procijenila da ti sukobi idu samo na ruku oporbi, a štete njezinoj stranci
 Ronald Goršić/Cropix

ZAGREB - Predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor odlučila je stati na kraj sukobu između svoje stranke i predsjednika Ive Josipovića. Kosor je, kako neslužbeno doznajemo, svojim suradnicima u HDZ-u koji su proteklih dana na Josipovićev račun sasuli salvu kritika i optužbi, zabranila da se i dalje svađaju sa šefom države.

- Nismo mi prvi počeli, već Josipović. Mi samo odgovorili na njegove optužbe. Sve dok on bude provocirao, mi ćemo uzvraćati - kazao nam je jedan visokopozicionirani HDZ-ovac kada smo ga krajem prošlog tjedna pitali kada će HDZ prestati prepucavati se s predsjednikom. No, čini se kako je šefica stranke odlučila da to ipak neće biti tako te je svojim prvim suradnicima rekla da prestanu s napadima na Josipovića. Možda je i sama procijenila kako ti sukobi idu na ruku oporbi, a štete njezinoj stranci.

Priznanje kolegama

U HDZ-u su, naime, uvjereni kako Ivo Josipović svojim kritikama na njihov račun u stvari radi za oporbu, a tako misli i sama Kosor koja je to i priznala nekolicini svojih stranačkih kolega.

Navodno predsjednica Vlade namjerava “prijateljski” upozoriti Josipovića kako njegovi istupi proteklih dana nisu bili primjereni šefu države te kako su pretjerani.

Pitanje je međutim koliko će Kosoričina packa djelovati kod Josipovića jer je kao predsjednik države idućih pet godina potpuno siguran na svojoj poziciji s koje može kritizirati Vladu i HDZ, koliko i kada želi.

I sam predsjednik Josipović prošli je tjedan, podsjetimo, najavio kako ga HDZ-ove optužbe neće spriječiti da i dalje kritikama, ali i pohvalama kada to zasluže, reagira na poteze vlasti odnosno na političke poteze. Nakon toga je ocijenio i kako ga upravo HDZ želi prikazati kao lidera oporbe zbog svojih strahova. Najnoviji sukob na relaciji Pantovčak - HDZ dogodio se niti mjesec dana nakon pomirbene kave dvaju predsjednika.

Osobna uvreda

Ovaj puta nije bio potaknut Josipovićevim političkim potezom poput njegovog istupa u Bosni i Hercegovini, već aferom TLM/HEP, odnosno time što je vodeće ljude Hrvatske demokratske zajednice optužio da su izvršili pritisak na Hrvatsku odvjetničku komoru kako bi pokrenula stegovni postupak protiv Ante Nobila, odvjetnika Damira Polančeca.

Predsjednik Ivo Josipović je tom prilikom HDZ-ov trojac Vladimira Šeksa, Andriju Hebranga i Branka Bačića nazvao tenorima, što su oni protumačili kao osobnu uvredu kojom ih šalje u Remetinec.

Tenori i trube

Josipović: Tri tenora vladajuće stranke potaknula su i isprovocirala postupak Odvjetničke komore protiv odvjetnika Nobila.

Šeks, Hebrang, Bačić, Jarnjak, Matušić:

Josipović izlazi izvan svojih ustavnih ovlasti. Nismo mi tenori nego baritoni koji neće pjevati ono što Josipović napiše. Josipović ima loše savjetnike, a još nije naučio biti političar jer je samo šest godina bio zastupnik koji nije previše dolazio u Sabor.

Josipović: Smiješne političke diskvalifikacije koje je izrekla skupina HDZ-ovih dužnosnika prerasla je već od “tri pjevača u mali zbor” što pokazuje određenu političku nervozu koja se očituje u svađalaštvu proizašlom iz nemoći rješavanja naraslih problema u državi

Hebrang: On je nas prvi napao osobnim uvredama jer je rekao da smo tri tenora što asocira na aferu Maestro i Remetinec. Mislio sam je Josipović klavir, ali sada vidim da je truba.

Josipović: Ako sam truba, onda sam truba Louisa Armstronga. I dalje ću kritizirati ali i pohvaliti vlast kada to zasluže.

Hebrang: Ta truba Lousia Armstronga već je zahrđala.

Jadranka Kosor: Dečki, sad je dosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:45