EKONOMSKI PROGRAM

HDZ IDE NA IZBORE S PLANOM 18 Otkrivamo Karamarkovu taktiku za osvajanje vlasti

Za sada imamo 18 odbora za različita područja pa u šali govorimo da pripremamo ‘Plan 18’, kaže izvor iz HDZ-a
Zagreb, 131213.Hotel Westin, Savska ulica.U organizaciji Zaklade hrvatskog drzavnog zavjeta danas se odrzao Svehrvatski gospodarski forum, na kojemu su prvi put predstavljene najvaznije gospodarske smjernice Hrvatske demokratske zajednice. Na fotografiji: Tomislav Karamarko.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Naš cjeloviti program gospodarskog oporavka Republike Hrvatske - sada ću vam otkriti - imat će jednostavan naziv: ‘Zapošljavanje Hrvatske’. Objavit ćemo ga u cijelosti uoči parlamentarnih izbora - najavio je Tomislav Karamarko u subotu na skupu HDZ-ove mladeži.

Karamarko je nastupio kao budući premijer čiji suradnici već pišu program buduće vlade. Neki od bliskih Karamarkovih suradnika, u razgovorima koje smo vodili prije desetak dana, potvrdili su kako su eksperti HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i HSP Ante Starčević formirali ekipe za različita područja i krenuli u pripremu programa.

Ostalima mrvice

U HDZ-ovim kuloarima mogla se čuti i šala kako se radi o “njihovom Planu 21” kao aluzija na nekadašnji predizborni program Kukuriku koalicije.

- Za sada imamo osamnaest odbora za različita područja tako da u šali kažemo kako pripremamo Plan 18, pojasnio je sugovornik Jutarnjeg lista.

Glavna uloga pripala je HDZ-u koji je svoje predstavnike imenovao u sve radne odbore, dok HSS, pravaši i liberali imaju nešto manje članova, a ostale, uglavnom marginalne stranke zastupljene su sporadično. Naglasak je na ekonomiji, a gospodarski odbor vodi na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Prema stranačkim insajderima, Karamarko ima visoko mišljenje o Kolakoviću, ali među većinom članova HDZ-ove vrhuške bolje kotira Đuro Njavro, ministar u 90-ima.

Nove tehnologije

Jedno od važnijih mjesta u formuliranju ekonomske strategije trebao bi dobiti Josip Budimir, HSLS-ov ekspert za gospodarstvo. U svakom slučaju, Kolakovićev zadatak je formulirati ekonomsku politiku iduće vlade koja bi se temeljila na HDZ-ovoj viziji socijalno-tržišnog gospodarstva kakvu u Njemačkoj zastupaju CDU i CSU. Ukratko, HDZ i saveznici će u kampanji zagovarati tržišnu ekonomiju, državu koja određuje pravila i brigu o socijalnim problemima, poticanje stranih investicija i podršku onima koji ulažu u proizvodnju za izvoz i donose nove tehnologije. Usto u HDZ-u tvrde kako će njihova vlada znati kako srezati potrošnju i pritom ne dizati poreze.

Njemački stručnjaci

Važnu ulogu ima i Tomislav Ćorić, šef Odbora za financije, koji je nedavno najavio da je sada potrebno napraviti podlogu za rješavanje ključnih gospodarskih problema budućoj hrvatskoj vladi. Prošlog tjedna HDZ-ova Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i njemački ekonomski institut IFO potpisali su ugovor o suradnji na međunarodnom projektu ‘Kratkoročni i dugoročni uvjeti za jačanje održivog razvoja i zapošljavanja u Hrvatskoj’. Njemački ekonomisti trebali bi snažno utjecati na izradu planova Karamarkove vlade, iako je pitanje kako na angažman stranaca gledaju u HSS-u, HSLS-u i HSP AS. Radi mira u koaliciji, Karamarko će HSS-u dati odbor za poljoprivredu, a morat će zadovoljiti i ambicije drugih stranaka. Ovo je tek početak dugog puta.

Pozdravili ulazak HSLS-a u koaliciju

HDZ je potvrdio da su čelnici stranaka koalicije predvođene tom strankom na sastanku u petak razgovarali o izbornom programu koji će koalicija realizirati nakon što pobijedi na parlamentarnima izbora. “Dogovoreno je da će se svim HDZ-ovim specijaliziranim odborima i radnim skupinama priključiti stručnjaci iz ostalih stranaka pobjedničke koalicije s posebnim naglaskom na cjelovitom programu gospodarskog oporavka i zapošljavanja”, kažu u prioćenju i dodaju da su svi partneri pozdravili nedavno sklapanje koalicije s HSLS-om te iskazali potporu predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović.

Karamarkovih 18 odbora

- Odbor za gospodarstvo (Marko Kolaković)

- Odbor za financije (Tomislav Ćorić)

- Odbor za vanjske poslove (Miro Kovač)

- Odbor za zdravstvo

- Odbor za branitelje

- Odbor za regionalnu samoupravu (Josipa Rimac)

- Odbor za regionalni razvoj i EU fondove (Ivana Maletić)

- Odbor za poljoprivredu i vodno gospodarstvo (HSS)

- Odbor za promet, pomorstvo i veze

- Odbor za zaštitu okoliša, energetiku i rudarstvo

- Odbor za odgoj i obrazovanje, Odbor za znanost i visoko obrazovanje

- Odbor za umirovljenike, mirovinski sustav i socijalnu politiku

-Odbor za Hrvate u BiH

-Odbor za nacionalnu sigurnost, obranu i unutarnje poslove (Damir Krstičević)

- Odbor za turizam

- Odbor za kulturu (Anja Šovagović-Despot)

- Odbor za iseljeništvo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:28