PROBLEM PRAZNIH KLUPA

HDZ i SDP: Nemoguće je kontrolirati zastupnike Most: Nije, morat ćete odslušati 70% sjednice

 Damjan Tadić/EPH

Usprkos kritikama na prijedlog Mosta koji saborske zastupnike želi plaćati ovisno o prisutnosti na sjednicama, ova je stranka, doznajemo, razradila prijedlog Zakona o pravima i dužnostima zastupnika koji će sljedeći tjedan predstaviti koalicijskim partnerima.

U sklopu tog prijedloga, neslužbeno doznajemo iz Mosta, predstavit će se rješenje onoga što oponenti prijedloga već danima spočitavaju Mostu - a to je pitanje kako kontrolirati prisutnost i odsutnost saborskih zastupnika sa sjednica s obzirom na to da su se svi dosadašnji mehanizmi te kontrole, i upisna knjiga i prijava elektronskim karticama, pokazali manjkavima.

Plaća 4 tisuće kuna

Protekla dva tjedna, nakon proljetne stanke, saborske klupe često su otužno prazne, a za posljedicu je to imalo i nekoliko apsurdnih situacija, poput one u kojoj već dva puta nije bilo kvoruma za donošenje odluke o ukidanju ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji je trebao biti ukinut još 1. svibnja, no to zbog nedolazaka zastupnika nije bilo moguće. Kako Jutarnji doznaje iz stranke, Most će Zakonom i pravilnicima definirati da se prisutnost na sjednici zastupnicima priznaje samo u onim slučajevima u kojima su u saborskoj zgradi boravili najmanje 70 posto trajanja sjednice. Kao dokaz za to trebala bi poslužiti elektronska evidencija sabornika po dolasku i odlasku, koja bi ovim prijedlogom napokon postala obvezna s obzirom na to da ju je dobar dio zastupnika dosad redovito izbjegavao, gdjekad i na svoju štetu. Primjer toga je zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi za kojeg su mediji nedavno na temelju činjenice da nije bio zaveden u elektronskoj evidenciji ustvrdili da ne dolazi na sjednice, a on je pak tamo redovito govorio i sudjelovao u radu tri saborska odbora.

“Dakle, ako zastupnici budu htjeli ostvariti više od osnovne plaće koja će iznositi 4 tisuće kuna, imat će obvezu prijave putem kartice prilikom dolaska u zgradu Sabora. Nakon toga će se u zgradi morati zadržati bar 70 posto vremena jer će se sve ispod toga smatrati kao da ni nisu bili na sjednici”, ispričao je za Jutarnji jedan izvor iz Mosta.

Isto, međutim, neće vrijediti za saborske odbore za koje u Mostu razmišljaju uvesti drukčiju vrstu kontrole.

“To je nešto što još moramo definirati sa svojim partnerima, ali jedno od rješenja moglo bi biti to da uvedemo fizičke kontrole po odborima koje bi, na primjer, mogla odrađivati stručna služba Sabora. Lako je utvrditi tko je prisutan na odborima, a tko ne. Isto tako, za one sabornike za koje se utvrdi da su prijavljeni kao prisutni, a zapravo ih nema u zgradi, mogu se uvesti penali u iznosu i do 20 tisuća kuna”, razmišlja jedan mostovac.

Moguće zloporabe

Šef njihova Kluba zastupnika, Miroslav Šimić potvrdio je jučer za Jutarnji list da će Mostov prijedlog biti predstavljen sljedećeg tjedna, ali o detaljima rješenja zasad nije htio govoriti. “Mnogi se kolege bune protiv toga, što nas ne čudi. Naravno da nitko neće naganjati zastupnike po hodnicima, ali priče o tome da je nemoguće kontrolirati tko je prisutan u zgradi Sabora nama su smiješne”, rekao je Šimić.

Uvede li se doista obveza elektronske prijava i odjave, pitanje je tko će zastupnike sprječavati u tome da desetak minuta po prijavi jednostavno napuste zgradu te se naknadno vrate odjaviti iz sabornice. Sa sličnim problemom u Saboru su se borili i 90-ih godina, kad je bilo uvedeno da je kvorum, osim za izglasavanje, bio potreban kako bi se sjednica otvorila, ali sugovornici Jutarnjeg ističu da danas ne preporučuju sličnu praksu.

“Ona nije previše efikasna, opstrukcija kvoruma legitiman je način borbe protiv pojedinih zakona i prijedloga i ona se ne može smatrati neradom”, smatra jedan bivši saborski zastupnik koji dobro poznaje proceduru rada Sabora.

(Ne)opravdani izostanci

I bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks za Jutarnji kaže da nije a priori protiv rješenja koje bi povećalo angažman zastupnika, no penalizaciju i administrativne mehanizme smatra neučinkovitima. “Najveći problem nalazi se u odgovoru na pitanje je li izostanak zastupnika opravdan ili ne. Nije sporno penalizirati one izostanke koji su doista neopravdani, ali trebamo biti svjesni da zastupnici imaju mnoge izvansaborske obveze zbog kojih moraju izostajati iz Sabora. Možda bi rješenje bilo u organizaciji višestranačkog parlamentarnog odbora koji bi za svakog pojedinog zastupnika utvrđivao je li njegov izostanak bio opravdan ili ne”, smatra Vladimir Šeks.

Apsurdi zbog nedostatka kvoruma:

- jučer se u Saboru nije moglo glasati o zakonima iz djelokruga ministarstava uprave i financija jer su resorni ministri Jurlina-Alibegović i Marić odsutni zbog putovanja, a Vlada još nije imenovala pomoćnike koji bi ih zamijenili

- dva tjedna traje trakavica oko ukidanja ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji je prema prijedlogu trebalo ukinuti do 1. svibnja, ali za to dosad već dva puta nije bilo kvoruma

- zbog nedostatka kvoruma 21. travnja odgođena je rasprava o izvješću povjerenice za informiranje

- SDP-ova zastupnica Gordana Sobol pohvalila se da su SDP-u na sjednici Odbora za zdravstvo prošla dva zakonska prijedloga jer nije bilo dovoljno HDZ-ovaca da ih blokiraju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 22:54