DRŽAVNI ODVJETNIK

HDZ i partneri: Podržat ćemo Bajića

Bajićeva uloga u reformama pravosuđa i procesu pridruživanja EU iznimno je važna, što priznaju Europska komisija i europski stručnjaci
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Lani početkom prosinca na sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Europska je komisija posebno pohvalila napredak u radu DORH-a i USKOK-a. Ova je ocjena rezultat posjeta delegacije europskih stručnjaka za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala tijekom kojeg je pohvaljen rad tužilaštva i policije.

Pozitivne promjene

Eksperti koje je angažirala EU iznijeli su pozitivan stav o funkcioniranju represivnog sustava RH, te pozdravili nove zakonodavne i institucionalne promjene kao i njihove prve rezultate. Unatoč pohvalama iz inozemstva, dio javnosti u Hrvatskoj još uvijek dvoji je li Mladen Bajić pravi čovjek za funkciju državnog odvjetnika i treba li mu po treći put obnoviti mandat? Iako osobno nije aplicirao za obnovu mandata, vlada ga je predložila za ponovno imenovanje. Sigurno je jedno, uloga Mladena Bajića u reformama pravosuđa i procesu pridruživanja EU iznimno je važna, što priznaju Europska komisija i nezavisni europski stručnjaci.

S domaćim “stručnjacima” je bitno drugačije. Oni i dalje sumnjaju da su antikorupcijske istrage potvrda ozbiljnih reformi, a kritiziraju i njihov timing koji se “trebao dogoditi puno ranije”. No, neosporno je da je Bajić uvijek predstavljao onaj kvalitetniji dio hrvatskog pravosuđa. Njegov ured uvijek je funkcionirao bolje od represivnog sustava, ali se nije bitno izdvajao jer DORH naprosto ovisi o suradnji s policijom.

Da bi se objektivizirala uloga Mladena Bajića, dovoljno je prisjetiti se tko je sve u posljednjih šest godina bio na čelu MUP-a: Marijan Mlinarić - umirovljeni liječnik i vinogradar iz Varaždina, Ivica Kirin - gradonačelnik Virovitice i bivši izbacivač te Berislav Rončević protiv kojeg se trenutno vodi kazneni postupak zbog afere Kamioni. Promjene su nastupile tek dolaskom Tomislava Karamarka. Bajić je u policiji napokon dobio partnera. Donesen je novi zakonski okvir za uspješnu borbu protiv korupcije, novi Zakon o kaznenom postupku i zakon o policiji, formiran je policijski USKOK, te ustanovljena redovita regionalna i međunarodna suradnja istražnih tijela.

Ažurnost kao u EU

Rad državnih tijela lako se može kvantificirati. Krajem 2001. u DORH-u bilo je neriješeno 7728 prijava, što je predstavljalo skoro dvomjesečni priliv novih prijava. Krajem 2009. ostalo je neriješeno oko 150 prijava, odnosno manje od dvodnevnog priliva. Ubrzan je rad na kaznenim predmetima, tako da je prosjek od primitka prijave u DORH-u pa do donošenja odluke o prijavi, manji od dva mjeseca, čime je postignuta ažurnost na razini europskih zemalja.





Dobre osobine :

- Iskustvo, cijeli radni vijek zaposlen je u tužilaštvu (od 1985.), i odlično poznaje sustav.

- Dobar organizator. Započeo kadrovsku reformu tužilaštva, uspješno koncipirao USKOK, a potom i multiratelarne timove za borbu protiv korupcije u javnim poduzećima.

- Diplomatski aktivan, dobar promotor hrvatskog pravosuđa u svijetu, pohvaljivan od međunarodnih institucija, Evropske komisije, OESS-a, Haškog suda i Vijeća sigurnosti.

- Dobar pregovarač u odnosima s Haškim sudom. Osmislio strategiju za izlazak iz ćorskokaka u slučaju “topničkih dnevnika”

- Pokretač regionalne suradnje na progonu ratnih zločina i borbe protiv organiziranog kriminala.

Loše osobine:

- Oportunist. Ne iskače iz glavne matice, ne podupire avanturističke izlete ili privatne inicijative. Ne riskira i oslonjen je na sustav u dobru i u zlu.

- Sklon kompromisima s politikom i taktiziranju kod pokretanja važnih istraga

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:40