ZAKON O HRT-U

HDZ: 'Glavni ravnatelj će biti vlasnik života i smrti!' Vladajući: 'Sad držite lekcije nakon što ste sve uništili!'

U redovima HDZ-a , posebno je oštra bila Sunčana Glavak, ali ni vladajući nisu ostajali dužni. No, radilo se isključivo o ratu floskulama

"Aktualna vlast od HRT-a namjerava napraviti partijsku TV, pa bi onda bilo najbolje da javnu televiziju i preimenuju u Kukuriku TV! Ionako će tamo, po novome, biti jedan komesar, vlasnik života i smrti, glavni ravnatelj koji će odlučivati baš o svemu, a njegov rad nitko neće kontrolirati".

Na ovakve se primjedbe HDZ-a svela današnja rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u na Odboru za medije. Niti s jedne strane nije se moglo čuti ništa konstruktivno - HDZ-u je bilo lakše napadati SDP i obrnuto. Tako su, primjerice, zastupnici u potpunosti smetnuli s uma da se u sastavu HRT-a, o kojemu su raspravljali, nalazi i Hrvatski radio. Nitko od govornika najstariji elektronički medij u Hrvata nije ni spomenuo, iako se raspravljalo više od dva sata.

U redovima HDZ-a , posebno je oštra bila Sunčana Glavak, ali ni vladajući nisu ostajali dužni. Problem je samo što se radilo isključivo o ratu floskulama.

HDZ-ovci nezadovoljni novim Zakonom o HRT-u: Tko će kontrolirati rad glavnog ravnatelja?!

- Komesari? Molim vas! Licemjerno je nakon 20 godina devastacije društva prosipati pamet i dijeliti lekcije - odgovorio je Damir Tomić (SDP) i usput Sunčani Glavak poručio da "ona kao osoba koja je pisala zapisnike, nema pravo nikome dijeliti lekcije". Nakon toga, Sunčana Glavak nije kritizirala.

Bivši ministar kulture Jasen Mesić tražio je da se pokažu konkretni dokazi da je financijsko stanje na HRT-u danas lošije nego što je bilo 2010. kada je aktualni zakon donesen, implicirajući kako je materijalno stanje javne televizije danas boilje nego prije dvije godine. Zamjerio je Mesić i što se izmjene i dopune Zakona o HRT-u donose prije medijske strategije.

Ni Goran Beus Richembergh (HNS) nije štedio bivšu vlast:

- Što ste vi posljednjih osam godina prespavali? Govori se o instalaciji Lukašenkove televizije, a predsjendik Uprave HRT-a kojega ste vi birali bio je predsjendik Mladeži HDZ-a iz Omiša! O čemu mi to pričamo? Zbog postojećeg zakona Programsko vijeće je razgovaralo o svemu osim o programu. Nadzorni odbor je u totalnom rasulu. HRT je programirani kaos iz kojeg se izvlači ogroman novac od hrvatskih građana.

U sukob se, posve nepripremljen, upustio predsjendik odbora za medije Branko Vukšić koji je jučer odlučio formalno ne sudjelovati u raspravi, ali si je, mimo poslovnika, dao za pravo da nakon svakog izlaganja prokomentira ono što je čuo. Kad je to ponovio nakon trećeg govornika, napali su ga esdepeovci Šime Lučin i Ivan Račan upozorivši predsjedavajućeg da prestane komentirati tuđa izlaganja, na što je ovaj odgovorio da on samo daje svoje mišljenje.

Tako je u jednom od svojih opaski Vukšić žestoko zamjerio što glavni ravnatelj sada sam postavlja glavnog urednika.

- Dobit ćemo glavnog urednika koji će biti po volji političke većine, njega se postavlja komesarski. U jednoj sobi, jedan čovjek bira jednog urednika! Ovim zakonom su ukinute novinarske slobode – kazao je Vukšić.

Na sjednicu Odbora stigao je i HDZ-vac Davor Ivo Stier, zastupnik koji nije član Odbora za medije, koji je ministricu Andreu Zlatar krenuo ispitivati kao da je na sudu.

Za Stiera je, naime, u svemu najspornije mišljenje Europske komisije u kojem stoji da je nacrt prijedloga o kojem se raspravlja lošiji od zakona koji je 2010. donjela Vlada HDZ-a. Usto Bruxelles je poručio kako obična većina nije dovoljna, te su zatražili kvalificiranu. Ministarstvo kulture u zakon je ugradilo da se kvalificiranom, odnosno većinom svih zastupnika, bira glavni ravnatelj i ostale funkcije na HRT-u, no u mišljenju EK stoji kako bi trebalo propisati takvu većinu kojom se ne bi dozvolilo da vladajuća garnitura sama može imenovati i razriješiti, primjerice glavnog ranvnatelja HRT-a.

Da je rasprava bila žestoka najbolje govori izjava HNS-ovca Beusa Richemberg koji je na kraju ustvrdio da je aktualno programsko vijeće HRT-a "stjecište najgorih i najprimitivnijih interesnih skupina", te je HDZ, koji je tvrdio kako je aktualni Zakon o HRT-u bolji od najavljene izmjene pitao: "je li javni sadržaj kad javna televizija proziva obitelj Pavelić što ne održavaju grob Ante Pavelića u Madridu?"

Šime Lučin (SDP) ustrvdio je da na javnoj televiziji već šest godina nije bilo veće investicije, te da će, ako se takvo stanje nastavi, biti upitno hoće li se za nekoliko godina moći emitirati i dva postojeća programa, da se i ne spominju dva nova koja bi HRT tek trebao pokrenuti.

- Ako ste protiv kulture, obrazovanja i znanosti, oda to tako i recite - odgovorio mu je Jasen Mesić (HDZ).

Usto, Lučin je - u kontekstu zaostale i neispravne opreme - istaknuo i da je sramotno da je HRT imala najlošiji prijenos Europskog nogometnog prvenstva u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:05