KAKO ĆE STRANKE PODIJELITI DRŽAVNE MILIJUNE

HDZ će dobiti 17,8 milijuna godišnje, SDP 15,1, a Most 6,85 milijuna

Zagreb, 021111.Drzavno izborno povjerenstvo, danas je u saboru odrzalo prvu pressicu nakon raspisivanja izbora, koji su 04.12.2011.Na fotografiji: predsjednik Drzavnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

Nakon što budu potvrđeni konačni, službeni rezultati izbora, a to bi moglo biti sredinom idućeg tjedna, počinju teći rokovi za konstituiranje 8. saziva Sabora. Prema Ustavu, novi Sabor mora se konstituirati najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora, a vrijeme se računa od objave konačnih službenih rezultata koji bi mogli biti 25. studenoga. To bi pak značilo da se konstituirajuća sjednica Sabora mora održati najkasnije do 15. prosinca. Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin objasnio je, naime, kako je od utorka krenuo 48-satni rok za žalbe, nakon čega još toliko vremena Ustavni sud ima za odgovor. I tek nakon što potvrde rezultate izbora oni se smatraju konačnima te ih je Hrvatin dužan dostaviti predsjednici države Kolindi Grabar-Kitarović i još aktualnom šefu Sabora Josipu Leki.

Kompliciran izbor

No, prvi put bi se moglo dogoditi da se konstituiranje novog saziva zakomplicira, ako do tada ne budemo imali formiranu novu većinu. Pregovorima o sastavljanju Vlade ne nazire se kraj i još je neizvjesno hoće li se i kome prikloniti zastupnici Mosta, bez čijih ruku ni SDP niti HDZ ne mogu imati potrebnu većinu od 76 mandata.Ako najkasnije do 15. prosinca ti pregovori ne budu završeni, odnosno Most ne donese odluku koga će podržati njegovih 18 zastupnika, moglo bi biti problema s konstituiranjem Sabora. Naime, Sabor se konstituira izborom predsjednika. Osim predsjednika Sabora, na prvoj sjednici mogu se izabrati i potpredsjednici, ali to nije nužno.

Čeka se proračun

A za one zastupnike koji su osvojili mandat svaka stranka čiji su bili kandidati dobivat će iz proračuna izdašnu financijsku pomoć. Koliko će ona točno iznositi, znat ćemo kada se donese proračun jer zakon propisuje da je ukupan iznos za financiranje rada stranaka 0,05 posto proračunskih rashoda. Za ovu godinu je to bilo 55 milijuna kuna, odnosno 354 tisuće kuna za svakog zastupnika godišnje i 390 tisuća za ženu zastupnika. Bez obzira na to koliki će u konačnici biti taj izos, već sada je jasno da će HDZ dobivati najviše novca jer su osvojili najviše saborskih mandata - 50. A nešto manje će dobiti SDP koji ima 42 mandata. Ako će isti ili sličan iznos iz proračuna po zastupniku dobivati i 2016. i ako omjer ženskih zastupnika ostane isti, to znači da bi HDZ trebao godišnje dobiti oko 17,8 milijuna kuna, a SDP - 15,13 milijuna. U odnosu na ovu godinu to za stranku Tomislava Karamarka znači oko 2 milijuna kuna više, a za stranku Zorana Milanovića 7 milijuna kuna manje. Profitirat će one stranke koje dosad nisu imale status parlamentarnih poput HSLS-a, Hrasta i pogotovo Most. Oni bi trebali dobiti oko 6,85 milijuna kuna. Iako su iz svojih redova izbacili Dragu Prgometa, pripast će im novac i za njega. Osim ako Prgomet do konstituiranja Sabora ne osnuje stranku ili se priključi nekoj drugoj.

Pitanje za Prgometa

No, zato će Most dobiti za Prgometov mandat novac iz proračuna koji pripada strankama koje su prošle izborni prag za troškove kampanje - 180 tisuća kuna po izabranom zastupniku. Zahvaljujući tome, u blagajnu HDZ-a slit će se čak 9 milijuna kuna, SDP-a 7,56 milijuna, a Most će dobiti 3,42 milijuna. Živi zid ima samo jednog zastupnika, ali će dobiti dodatnih 60 tisuća kuna jer su u još dvije izborne jedinice prošli izborni prag, a prema odluci Vlade u tom slučaju imaju pravo na 30 tisuća kuna po izbornoj jedinici. A Milan Bandić je prag prošao u 7. jedinici bez osvojenog mandata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:05