NA POMOLU PARTNERSTVO BIVŠIH NEPRIJATELJA

HDZ brani Bandića: ‘On je čovjek koji nam sada treba, uvijek je odlično vladao Zagrebom’

'Treba nam upravo netko poput Bandića kojega, što god učinio, predgrađe dočekuje kao kralja'
Zagreb, 210411.Trg Stjepana Radica, Poglavarstvo.Milan Bandic odrzao je konferenciju za novinare nakon sjednice Gradske skupstine Grada Zagreba na kojoj se trebao ocitovati o svojim potezima i odluci skupstine po kojoj cijene vrtica ostaju iste, te odbacivanju gradonacelnikova prijedloga da se participacija roditelja u cijeni vrtica odredjuje prema njihovom dohodovnom cenzusu. Na slici: Milan Bandic.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

Milan Bandić u svom vladanju Zagrebom imao je jako dobrih poteza! U 12 godina vidi se napredak u Zagrebu! - izjavio je jučer za Jutarnji predsjednik zagrebačkog HDZ-a Ante Zvonimir Golem.

Otkako je prije četiri dana Jutarnji objavio da su se šef HDZ-a Tomislav Karamarko i glavni tajnik Milijan Brkić sastali sa zagrebačkim gradonačelnikom i dogovarali suradnju HDZ se sve otvorenije svrstava uz zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Službenih potvrda još uvijek nema, a izvori u HDZ-u kaže da ih do listopada i neće biti.

Na niskim granama

No, iz stavova članova vrha HDZ-a s kojima smo jučer razgovarali jasno je da oni podržavaju koaliciju s Milanom Bandićem - čovjekom protiv kojeg postoji više od 200 prijava u Državnom odvjetništvu!

- Činjenica je da HDZ u Zagrebu nema kandidata za gradonačelnika. Sustavnim zanemarivanjem došli smo na najniže grane i sad nam treba upravo netko poput Bandića. Isprofiliran lik kojega, što god da učinio poput kralja dočekuju predgrađa, ta ruralnija naselja. Usto, nije neprihvatljiv ni dijelu urbanih birača i uza sve to, iako je godinama bio u SDP-u, naginje u desno, prema demokršćanima, što je idealno za nas - objašnjava naš sugovornik iz vrha HDZ-a.

Apsolutna vlast

Šef zagrebačkog SDP-a, koji je jedini pristao razgovarati bez uvjeta anonimnosti, za sve probleme Zagreba i suspektne poslove koji su dogovarani okrivljuje - SDP. Ne Bandića nego SDP.

- Nije Bandić taj koji 12 godina sam vlada gradom. I kad je Bandić iz SDP-a izašao, oni i dalje vladaju gradom, imaju većinu u Skupštini. SDP je problem u Zagrebu, gradonačelnik nije svemoguć i nema apsolutnu vlast u gradu - kaže Golem.

Iako je iskazao divljenje prema Bandiću, Golem jučer nije želio jasno odgovoriti misli li da bi HDZ trebao podržati bivšeg SDP-ovca za gradonačelnika. Jasno je jedino da je od svojih travanjskih izjava kako će se kandidirati za gradonačelnika - naglo odustao.

Da se nešto mijenja u zagrebačkom HDZ-u pokazuje i reakcija Margarete Mađerić na spomen Bandića. Nekad najglasnija gradska vijećnica protiv Bandića, danas nema komentara. Stranka će odlučiti o kandidatima najesen, kaže. Ispipava se teren, kaže sugovornik iz zagrebačkog HDZ-a - za mjesec dana sve će biti jasnije.

Daleko od javnosti

Prvi obrisi suradnje HDZ-a i Milana Bandića dogovoreni su još u vrijeme Ive Sanadera. Njih dvojica surađivali su daleko od javnosti, puno bolje nego bi se moglo očekivati od HDZ-ovca i SDP-ovca. A, suradnju je nastavio i sa Jadrankom Kosor. Prije lanjskih parlamentarnih izbora Kosor je Bandiću nudila koaliciju, a on ju je, uvjeren u uspjeh glatko odbio. Ovoga puta, izgleda, neće ponoviti istu grešku.

- U redu, prate ga afere, ali, ljude koje mi u Zagrebu možemo ponuditi, ne prate niti muhe. A Bandić je, po anketama, izjednačen s esdepeovcem Bernardićem. To mu je veliki plus, i jedini koji nama trenutno treba od njega - kaže sugovornik iz Predsjedništva HDZ-a.

Na spomen kritika koje je HDZ sipao na račun gradonačelnika Zagreba, ljudi iz vrha te stranke kažu kako je to snijeg koji je davno okopnio.

Kompatibilni programi

- Njegov program na parlamentarnim izborima bio je prilično kompatibilan s našim, a ovaj gradski, nama će biti prihvatljiv ako se malo modificira. Bandić ili ne Bandić sad je manje bitno, nama na lokalnim izborima treba pozitivno iznenađenje. Dobit ćemo sve općine u kojima se držimo na vlasti 20 godina, ovo sa Zagrebom je izazov - kaže iskusni HDZ-ovac.

O ulasku Bandića u HDZ za sada nema govora. Spominje se strateško partnerstvo. Plan za zagrebačku organizaciju HDZ-a je da se izabere novi predsjednik i novo vodstvo. Oni bi bili kandidati za Skupštinu, a primarni zadatak bio bi postaviti organizaciju na noge kako bi mogli suportirati središnjicu za parlamentarne izbore 2015.

Koga to hvale HDZ-ovci

Razveo se kako bi kupio stan - 1996.

Milan Bandić navodno se 1996. godine razveo od svoje supruge Vesne Bandić, nakon čega je ona, nepoterećena njegovom imovinom, mogla kupiti stan u Preradovićevoj ulici po znatno povoljnijoj cijeni.

Pijanstvo - 2002.

2002. godine Bandić je sudjelovao u sudaru, a potom bježao pred policijom. Bio je u alkoholiziranom stanju. Nakon ove afere otišao je s mjesta gradonačelnika.

Oglas ‘Istina je’ - 2004.

Poglavarstvo u medijima objavilo oglas naziva ‘Istina je’, kojim se pokušao izvesti pritisak na pravosuđe. Prozvana je sutkinja Nives Radišić, koja je odobrila uknjižbu tvrtke Krma na zemljištu u Heinzelovoj ulici koje je pripadalo tvrtki Zagrepčanka u stečaju, a koje je Grad Zagreb kupio iako je ono u knjigama bilo opterećeno sa 40-ak zabilježbi.

Kupnja luksuznog penthousea u Bužanovoj - 2006.

Nikome nije bilo jasno kako si gradonačelnik zagreba s prosječnom plaćom oko 18 tisuća kuna može priuštiti lusksuzni penthouse vrijedan najmanje pola milijuna eura.

Krašograd - 2007.

Grad mijenjao 35 tisuća četvornih metara u Sesvetskom Kraljevcu za 20 tisuća kvadrata zemljišta u Maksimiru. Vlasnici tvrtke koja je mijenjala zemljišta s Gradom bili su mladići od 20-ak godina, prijateljski vezani sa Slobodanom Ljubičićem Kikašem. USKOK je započeo istražnje radnje, no do danas ovaj slučaj nije dobio epilog.

Zlatni WC-i - 2009.

Dva javna WC-a na okretištima tramvaja u Dubravi i Dubcu sagrađena su po astronomskoj cijeni kvadrata od 11,6 tisuća eura. DORH je zaprimio dokumentaciju i o ovom slučaju.

ZET-ova kućica - 2009.

Kvadrat ZET-ove kućice na Črnomercu plaćen je pet tisuća eura i do sedam puta više od uobičajene. Posao je navodno radila tvrtka Tigra, u vlasništvu Milana Penave, Bandićevog kuma.

Izmjene GUP-a - 2010.

Više od 60 planova prostornog uređenja navodno je izmijenjeno bez znanja zastupnika u skupštini, čime su se uvećavali brojevi katova i tako pogodavalo privatnim investitorima.

Nadstrešnice - 2010.

Postavljanje 600 nadstrešnica na tramvajskim i autobusnim stajalištima u Zagrebu, posao je vrijedan 58 milijuna kuna, što je za oko 20 milijuna kuna više od uobičajene cijene. DORH je pokrenuo istragu.

Pročistač - 2000. - 2011.

Pročistač otpadnih voda projekt je koji je prije 11 godina ugovoren po cijeni od 180 milijuna eura. Cijena je dosad porasla na barem 285 milijuna eura. U osnovnom ugovoru nisu bili dogovoreni dodatni radovi koji su se plaćali. Slučaj kojega se DORH najozbiljnije primio.

Fontane 2012. godina

Gradnja fontana kod NSB-a, projekt vrijedan više od 18 milijuna kuna, ocijenjen je kao nepotrebna investicija. U zadnje vrijeme pojavila se i sumnja da je posao namješten jednoj privatnoj firmi. ( V. Panić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:44