UKUPNO 51 AMANDMAN

HDZ amandmanom na proračun zatražio 330 milijuna kuna za Pelješki most

 Bruno Konjević / CROPIX

Oporbeni Klubovi zastupnika do predali su ukupno 51 amandman na prijedlog proračuna za iduću godinu - HDZ 34, HDSSB 16 i SDSS jedan.

Iz ostalih Klubova zastupnika amandmana nije bilo - vladajući klubovi SDP, HNS, IDS i HSU zadovoljni su predloženim proračunom, a Laburisti, rekao je Dragutin Lesar, smatraju da je pisanje amandmana gubljenje vremena jer ih vladajući ne prihvaćaju.

HDZ-ovci su uime Kluba zastupnika davali amandmane za financiranje nacionalnih projekata, dok su zastupnici pojedinačne amandmane pisali za lokalne projekte po izbornim jedinicama u kojima su izabrani.

Branko Bačić ima, prema dostupnim podacima, najviše amandmana među HDZ-ovcima.

- Ja ću dati pet pojedinačnih amandmana i jedan uime Kluba, za Pelješki most. Svi ti amandmani odnose se, u pravilu, na investicije koje imaju svu potrebnu dokumentaciju, a s druge strane, na tragu su onoga što su premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić rekli u Saboru - da su investicije jedini način na koji se u idućoj godini može potaknuti razvoj. Ukoliko se prihvate moji amandmani, teški oko 520 milijuna kuna, držim da ćemo zaista pokrenuti građevinski sektor a onda i sve ostale prateće djelatnosti - rekao je Bačić i otkrio što amandmanima traži:

- Za Pelješki most 330 milijuna kuna, koliko se može uložiti s obzirom na stanje projekta. Zatim za projekt subvencioniranja i državnih jamstava za stambene kredite, projekt koji je polučio izniman uspjeh, i ne znam zašto, osim zbog taštine sadašnjih ministara, taj projekt nije realiziran kad smo u samo nekoliko mjeseci prodali 2500 stanova, dok je preko Čačićeva POS-a u 12 godina prodano 5000 stanova.

- Na toj sam poziciji predvidio 120 milijuna kuna da se mladim obiteljima omogući da kupe stanove po najpovoljnijm kamatama ikada. Zatim, predložio sam nastavak izgradnje Županijskog regionalnog centra u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kojega je najprije zaustavila ministrica Holy, bez ikakva razloga, da bi sadašnji ministar Zmajlović s tim projektom nastavio. A ja mu ovim amandmanom omogućavam da ubrzamo izgradnju, s obzirom na obveze Hrvatske u poglavlju Okoliš. Zatražio sam i povećanje sredstava za Državnu agenciju za javni linijski obalni pomorski promet jer će smanjivanjem novca za tu agenciju doći će u pitanje prometna povezanost hrvatskih otoka. Ja tražim da se zadrži sadašnja prometna povezanost da ne bi došlo do daljnje depopulacije hrvatskih otoka.

- I konačno, tražim novac za završetak regionalnog vodovoda Neretva-Pelješac-Korčula-Mljet i ako se taj amandman prihvati, mi iduće godine možemo konačno na Mljet donijeti vodu. Posljednji amandman odnosi se na izgradnju putničkog terminala u Veloj Luci. Svi ti projekti imaju građevinske dozvole i ništa nije bez dokumentacije, i u tom dijelu moje amandmane ne mogu odbaciti - pojasnio je Bačić i otkrio kome bi uzeo novac za svoje amandmane:

- Smanjio sam materijalne rashode, tražio sam da se smanje sredstva za određene agencije, koje se nema potrebe ustrojiti, primjerice Agencija za inovacije i konkurentnost, jer već postoji niz državnih tijela koji se time bave.

Na pitanje zašto te projekte nije ostvario dok je HDZ bio na vlasti, Bačić je rekao da su oni "veliki dio tih projekata realizirali, i to financiranjem kroz javni sektor".

- Upravo je i hrvatski javni dug povećan jer je javni sektor financirao glavne investicije u Hrvatskoj - zaključio je Bačić.

Za razliku od Bačićevih 520 milijuna kuna, bivša premijerka Jadranka Kosor predala je samo jedan amandman:

- Predlažem da se povećana sredstva za Ured Predsjednika Vlade, koja se odnose na zapošljavanje, smanje za nešto malo više od 570 tisuća kuna i da se ta sredstva u jednakim iznosima razmjeste na pozicije prevencije nasilja među djecom i borbu protiv ovisnosti na pozicijama Ministarstva znanosti i obrazovanja. I da se tako vrate bar na razinu 2012., jer su ta sredstva u proračunu za 2013. - smanjena.

I HDSSB predao je amandmane, njih 16 "za svih pet slavonsko-baranjskih županija ukupne vrijednosti 1,46 milijardi kuna".

- Najvažniji amandmani odnose se na izravna plaćanja u poljoprivredi 600 milijuna kuna i nastavak izgradnje koridora 5C, od Osijeka do Belog Manastira i od Belog Manastira do granice sa Republikom Mađarskom u vrijednosti od 500 milijuna kuna - rekao je Dinko Burić i ustvrdio kako HDSSB očekuje da vladajući prihvate njihove amandmane jer su zahtjevi i realni i opravdani.

Da bi namirio iznos od 1,46 milijardi kuna, rekao je Burić, uzeo bi sa svih ostalih proračunskih stavki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:40