RASPRAVA OKO POVRATA IMOVINE ŽIDOVIMA

HDSSB-ovac: Od Josipovića treba tražiti da vrati stan. Predsjednik: Koriste se najprljavijim sredstvima kako bi rekli da su svi lopovi

 Andrija Lučić / CROPIX

ZAGREB - HDSSB je danas optužio predsjednika države Ivu Josipovića da živi u stanu koji je njegov otac oteo Židovima.

- Neka vladajuća koalicija barem simbolično pokaže da želi rješiti problem povrata imovine. Najbolji primjer bi bio da predsjednik države vrati oteti stan u kojem živi i dan danas, a u koji je 1945. uletio njegov otac dok je oslobađao Zagreb. A poznato je da taj stan pripada odnosno pripadao je jednoj zagrebačkoj židovoskoj obitelji - poručio je danas HDSSB-ov zastupnik Igor Češek tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru.

- Ne znam kako predsjednik Josipović može mirno spavati ako je to točno - kaže.

Optužbe na račun predsjednika države HDSSB je iznio nakon što su od premijera Zorana Milanovića zatražili stav Vlade "oko povrata nacionalizirane odnosno otete imovine koju je komunistička vlast otela Židovima u 2. svjetskom ratu“. Stav Vlade međutim Češek nije dobio.

- Moja stav načelno je da oteto treba vratiti. Međutim oteto, konfiscirano i nacionalizirano nije isto. To su različiti procesi. Kad je riječ o židovskoj imovini, ključni je problem što je većini Židova u Hrvatskoj za vrijeme 2. svjetskog rata otet život. Mali broj onih koji su se vratili živi u hrvatske gradove dobio je svoju imovinu natrag. Međutim od 194. do 1951. je sva ta imovina bila nacionalizirana. Ja sam spreman o tome govoriti. Tu je Hrvatska država pokušala uvesti reda u zadnjih 20 godina, ne s previše uspjeha. Tako da smo nakon 20 godina tu gdje jesmo - bio je neodređen Milanović.

Predsjednik Republike Ivo Josipović kao "očitu laž" prokomentirao je Češekovu izjavu te rekao kako se tom izjavom, osim njega osobno te institucije predsjednika Republike, želi diskreditirati i antifašistički oslobodilački pokret.

- Riječ je o očitoj laži koju je izgovorio gospodin Češek i ta laž pokazuje koliko nisko može pasti politika, kazao je predsjednik Josipović u svome Uredu gdje je novinarima dao izjavu nakon današnjeg istupa HDSSB-ovog zastupnika. Josipović je naglasio da njegovi roditelji stanuju u stanu koji je sagrađen nakon Drugog svjetskog rata, 70-ih godina prošlog stoljeća, i otkupljen je kao društveni stan. Dodao je i da on s obitelji stanuje u stanu koji su kupili "2006. na 2007. od privatnog vlasnika".

Josipović je u svome Uredu poručio kako je, kada je riječ o njegovom ocu, riječ o časnoj osobi na koju je ponosan.

- Riječ je partizanu koji nije bio među junacima i herojima koji su oslobađali Zagreb, bio je negdje drugdje. I naravno da cijela ova priča, osim diskreditacije mene osobno i kao predsjednika Republike, želi diskreditirati i antifašistički oslobodilački pokret. Tako da mislim da ova laž - koliko god bila neugodna za mene i moju obitelj - puno veći značaj ima u kontekstu naših političkih odnosa i razvoja hrvatskog društva kao odgovornog demokratskog društva, naglasio je Josipović u izjavi.

Dodao je da se na možda "na takvu bijedu od politike" ne bi ni osvrtao da ona, kako je rekao, ne govori o spremnosti pojedinih političara, a vjerojatno i njihovih stranaka, da se u politici koriste najprljavijim, najnižim sredstvima da bi rekli 'svi su lopovi, nitko ne valja, sve je mrak'.

- Takvim ljudima u borbi za vlast ništa, pa ni ljudsko dostojanstvo, nije sveto. Možete li zamisliti što je takav političar u stanju učiniti običnom građaninu kad bez imalo srama u Saboru, koristeći svoj imunitet - jer za takvo nešto bih ga ja sigurno, a i netko, tužio - takvo nešto može činiti predsjedniku Republike, rekao je Josipović.

Ustvrdio je da te izjave pokazuju kako takav političar "ne poštuje ljudsko dostojanstvo niti institucije, jer predsjednik je institucija, ni državu u čije, navodno, ime sjedi u Saboru", a upozorio je i da današnji slučaj nije jedini takav slučaj "nedostojnog svrstavanja" politike i dijela određenih medija.

- Govorim opet o tendenciji da se svakog uprlja i od svakog napravi lopova, kriminalca i osobu nedostojnu javne funkcije, kazao je Josipović i naglasio da to nije tako.

- Nisu svi prljavi. Vjerujem da većina hrvatske javnosti razumije priču i jedino, uvijek upozoravam, takvi ljudi, koji su spremni na ovakve laži, savim sigurno šalju poruku ljudima o tome što oni mogu očekivati od njih i njihovih stranaka, rekao je.

Odgovarajući na pitanje novinara koji je njegov stav kako se Židovima može nadoknaditi imovina oduzeta u vrijeme NDH, Josipović je ocijenio kako je "hrvatska država pogriješila kada je, vraćajući imovinu, odredila da se vraća samo ona imovina koja je oteta za vrijeme komunističke vlasti".

- Čak imamo paradoksalne slučajeve da su neki koji su kolaborirajući s ustaški režimom došli do židovske imovine kasnije bili kvalificirani kao žrtava komunističkog sustava pa im je vraćena imovina, ta imovina koju su oni oteli Židovima, naveo je Predsjednik.

Naglasio je pritom kako ne treba postojati bojazan da se priznavanjem povrata imovine Židovima sugerira kontinuitet današnje hrvatske države s ustaškom državom.

- Toga nema, niti će biti. Naš Ustav je jasan, naša demokratska tradicija je jasna, Hrvatska s ustaštvom ne želi i ne treba imati ništa, rekao je i istaknuo da je Hrvatska rezultat dva velika pokreta - Domovinskog rata i antifašističkog pokreta u Hrvatskoj.

Upravo zato, istaknuo je, njegov je stav da treba naći formu da se neka imovina vrati, što više to bolje, a u onoj mjeri u kojoj to nije moguće iz stvarnih, pravnih razloga, da se nađe određeni oblik satisfakcije.

- Vidimo samo jedan projekt nastao u okviru jedne od židovskih zajednica i načelno govoreći, mislim da je riječ o jednom razumnom prijedlogu. Ipak, tu sad odlučnu ulogu igraju vlada i Sabor i nadam se da će se naći pravedan način da se Židove obešteti za ono što ima je učinio zločinački ustaški režim, kazao je.

Predsjednik Republike smatra da je potrebno obnoviti sinagogu u Zagrebu koja je u Praškoj ulici srušena u vrijeme NDH. Odgovarajući na pitanje novinara kako komentira neuspješne pokušaje njene obnove, Josipović je rekao kako je obnova sinagoge "iznimno važna zadaća za Hrvatsku i židovsku zajednicu u Hrvatskoj".

- I sa stanovišta, na neki način, priznanja ili negiranja, onoga što su ustaše učinile spalivši je, ali isto tako i za opće hrvatsko društvo važno je da ima sinagogu, kazao je predsjednik i naglasio da je Hrvatska zemlja vjerske tolerancije te mora omogućiti židovskoj zajednici da na odgovarajući način prakticira svoj vjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:13