POLITIČKI DŽUMBUS

HDSSB ostao bez većine u Gradskom vijeću! Prijete li Osijeku prijevremeni izbori?

Gordan Matković i trojica vijećnika odlučili su izaći iz Kluba vijećnika HDSSB-a
Osijek, Visnjevac, 110711.Nakon sto je Jadranka Kosor premijerka RH postavila kamen temeljac za igradnju mosta Drava na rijeci Dravi koji je nastavak koridora VC premijerka j eposjetila i osnovnu skolu Visnjevac gdje je polozila kamen temeljac za izgradnju nove skolske dvorane. Svecanost su na trenutak prekinuli clanovi HDSSB-a koji su donijeli transparente s tekstovima protiv premijerke.Na slici: Gradonacelnik Osijeka Kresimir Bubalo, Jadranka Kosor i Radovan Fuchs.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - Koalicija HDSSB-HNS u ponedjeljak je izgubila većinu u Gradskom vijeću Osijeka, a u utorak bi mogla ostati i bez većine u Skupštini Osječko-baranjske županije, što bi u ovim predstavničkim tijelima, a samim time i u gradu i županiji, moglo izazvati krizu vlasti te u konačnici i prijevremene izbore za ova tijela.

Naime, nakon što ga HDSSB nije stavio na listu za Sabor, Gordan Matković i trojica vijećnika s njegove Nezavisne liste, odlučili su izaći iz Kluba vijećnika HDSSB-a i ponovno osnovati svoj Klub.

Sve o parlamentarnim izborima doznajte u posebnom vodiču Jutarnjeg lista - IZBORI 2011

Tako je izvršna vlast HDSSB-ovog gradonačelnika Krešimira Bubala izgubila većinu u Vijeću, jer njegova koalicija s HNS-om sada ima 10 vijećnika, dok oporbi pripada čak 15 vijećničkih mandata. Matković, koji je i predsjednik Vijeća, već je najavio i da postoji mogućnost da njegov Klub ne podrži gradski proračun za 2012. godinu.

- Moguće je da nećemo podržati proračun za sljedeću godinu. Mi smo u HDSSB ušli kako bismo brže i jače realizirali programe naše liste, a danas imamo situaciju da se naši najvažniji projekti ne nalazi u proračunu za 2012., iako smo ih dogovorili kada smo ulazili u HDSSB.

Učinit ćemo sve da ne bude nereda u Vijeću i da budu stabilni uvjeti za rad gradonačelnika, no ubuduće ćemo surađivati po modelu od pitanja do pitanja - rekao je Matković, dodavši da je prekid suradnje s HDSSB-om kombinacija kršenja sporazuma od strane HDSSB-a vezano za realizaciju gradskih projekata, ali i toga što Matković, inače bivši HSP-ovac, nije dobio svoje mjesto na listi za Sabor.

- Suradnja je uspostavljena i u kontekstu parlamentarnih izbora, kako bi se i na njima polučio bolji rezultat.

Činjenica da mene nema na listi je vjerojatno odluka vodstva da im ne treba ni Nezavisna lista niti ti birači - zaključio je Matković, koji nije istupio i iz članstva u HDSSB-u, no za očekivati je da će ga isključiti stranačka tijela, jer HDSSB-u ova situacija sasvim sigurno nije dobro došla u jeku predizborne kampanje za parlamentarne izbore. Gradonačelnik Krešimir Bubalo s dozom sarkazma rekao je da ga je Matkovićev potez „iznenadio“, ali da ne očekuje veće probleme u Vijeću.

- Podržavali su moj rad i ne vidim razloga da se nešto preko noći promijeni. Što se tiče gospodina Matkovića predsjedništvo stranke će razmotriti njegov rad i donijeti određene zaključke. Tko našteti ugledu stranku bit će izbačen, ali Matković je danas dobro vodio sjednicu i ne vidim razloga da ne prihvate proračun - rekao je Bubalo.

To se naravno neće ni na koji način odraziti na izravno izabrane HDSSB-ove gradonačelnika Bubala i župana Vladimira Šišljagića, no moglo bi zakočiti projekte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:20